Dr. Ungvári Zsigmond

A Lovasoktatás – Agrárminisztérium Miniszteri Kabinet
szekció összefoglalója

image465.jpg

„Félek attól a naptól, amikor a technológia fontosabb lesz, mint az emberi kapcsolatok.” (Albert Einstein)

Boldogtalanná és elmagányosodottá válhat a fiatalok új generációja. Öröm számunkra, hogy a mai Magyarország a sokak által irigyelt, értékorientált, kellő lelki, szellemi és fizikai védelemmel rendelkező országok kategóriájába tartozik.

Az ember érző, szerető, végtelenre tekintő lény, aki rendelkezik az önvezetés képességével. Az oktatási rendszerünkbe iktatott Magyar lovaskultúra mint tananyag a lelkében és fizikai adottságaiban bízó erős ember képzését szolgálja.

Akarat, elszántság, bajtársiasság, egymás iránti felelősség, tisztelet mind elsajátíthatók a magyar lovaskultúrából, lovastörténelemből. A lovasélet szépségét a gyönyörű állatok, a színes viselet, a hagyományos szerszámok, a kultúrához kötődő tánc és zene adják.

Az ember igazi értékét az határozza meg, amit nyújtani tud, amit teremt, amit képvisel. Alkotni és teremteni születtünk, nem csak szemlélődni. A lovakkal való foglalkozás segíti a tenni akaró ember kiteljesedését. Az a feladatunk, hogy hozzunk létre minél több olyan műhelyt, szakkollégiumot, felelős szülői közösséget, ahol az igazi értékekre építve formálhatjuk a jövő önvezetésre képes nemzedékét.

A Kincsem Nemzeti Lovasprogram évek óta működik, eredményei a megújult történelmi ménesekben, a modern infrastruktúra fejlesztésekben, a lovasturizmus országos hálózatának kiépítésében már mutatkoznak.

Azt reméljük, hogy most az iskolai lovasoktatáson van a sor. Ez a program nemcsak erős alapját, tömegbázisát teremti meg a lovaságazatnak, de a hagyományainknak, a lovasnemzet tudatunknak, az összetartozásunknak és a megmaradásunknak is az egyik záloga. Az előadások a megvalósíthatóságot bizonyították. Már vannak lovasbázisok, ahol

  • működik az iskolai lovasoktatás,
  • már tanulnak a lovastörténelmünkről,
  • már megismerhetik lovas hőseinket, kiváló szakembereinket,
  • már ismerik a szerszámokat, elsajátították a lovaglás tudományának alapjait és nagyszerű, kreatív, egymás iránt felelősséget érző közösségek tagjai lettek.

A lovaglás és lovaskultúra oktatás olyan eleme az oktatásnak, amely egy társ, egy nemes állat segítségével élményszerűvé teszi a tanulást. A ló és a lovaglás több mint ezer éve a magyar kultúra szerves része. A „magyar rögön” kiváló lovak nevelkednek, az ifjú lovasok számára pedig az egészséges életmód és a környezettudatos nevelés lehetőségét adja. A lovakhoz kapcsolódó vállalt feladatok felelősséggel járnak ugyan, de így a fiatalok örömmel, játszva tanulnak.

Az egymás közelében töltött idő javítja a kapcsolattartást, bővíti a szókincset és aztán színes, meseszerű előadásokban számolnak be egymásnak élményeikről.

Elvárt értékrend szerint cselekszenek és ez az erkölcsi nevelés segíti az önismeretüket. A tanulók a lovasfoglalkozások alatt rendre és fegyelemre törekszenek, megértik a normakövetés fontosságát.

Ne feledjük, hogy a ló az emberiség történetének legfontosabb, legjelentősebb szereplője a tűz után.

„Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló.” (Jókai Mór)