Pallósné Bodnár Erika

Inkluzív nevelés a
Debreceni Dózsa György Általános Iskolában

im27.jpg

„Mi emberek különbözőek vagyunk, de emberi minőségünkben egyenlőek.”
(Illyés Sándor)

Intézményünk az előző tanév során kapta azt a lehetőséget, hogy – három debreceni iskola egyikeként – a 2020/2021-es tanévben inkluzív nevelést vezessen be párhuzamos osztályai közül az egyikben. A megtisztelő feladatot örömmel fogadtuk, majd megkezdtük az előkészületeket. Ennek során először a nevelőtestület érzékenyítésére került sor. Az érintett intézményvezetők részt vehettek a Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnáziumban egy egésznapos hospitáláson. Így betekintést nyerhettünk abba a példaértékű, értékteremtő munkába, ami ebben az intézményben évtizedek óta folyik. A hospitálás során egy teljesen új szemlélettel ismerkedhetünk meg. Az új szemlélethez a hosszú évek során az intézményben minden feltétel kidolgozásra került: teljesen új pedagógiai programot alkottak, alternatív helyi tantervet írtak, ehhez a megfelelő tananyagokat is kidolgozták. Az elmúlt évtizedek során segítő státuszok betöltésére is sor került így minden lehetőség adott volt arra, hogy az integrálható SNI tanulók nevelését maximálisan elláthassák.

Ez a minta, ez a példa állt először tehát előttem, mint intézményvezető előtt, ezekről a tapasztalatokról, illetve benyomásokról beszéltem a nevelőtestületemnek egy értekezlet keretében. A Debreceni Tankerületi Központ vezetése, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat vezetője és munkatársai is segítettek a téma megvilágításában.

A nevelőtestület gyakorlatilag egyhangúlag megszavazta az új feladat vállalását, mely elé nagy izgalommal tekintettünk. A következő lépésben a Debreceni Tankerületi Központ a pedagógusok számára is megszervezte a hospitálási lehetőséget Budapesten, így számukra is megvolt az az átélt élmény, hogy mit is jelent a gyakorlatban az inkluzív nevelés. Nagyon örülünk, hogy a legjobbaktól tanulhattunk.

A következő tanév előkészületéhez hozzátartozott a leendő első osztályban tanító tanítópárok pályáztatása. A pályázatokat a tankerületi központ vezetősége pozitívan bírálta el. Szintén az előkészületekhez tartozik az infrastruktúra átgondolása is. Itt szintén óriási segítséget kaptunk a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat vezetésétől, hiszen ők régóta foglalkoznak integrálható SNI tanulók vizsgálatával majd ellátásával, illetve itt szeretném megemlíteni a Debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetését és kollégáit is, akik szintén nagyon sok hasznos gyakorlati tanácsot adtak a felkészüléshez. A beszerzések során különböző fejlesztőeszközöket, szakmai anyagokat, szakmai eszközöket, bútorokat vásárolhattunk.

Ami talán még ennél is sokkal fontosabb, négy új státusz létesítésére kaptunk engedélyt. Hálás köszönet a tankerület vezetőségének, hiszen főállású fejlesztőpedagógust, gyógypedagógust, iskolapszichológust és gyógypedagógiai asszisztenst vehettünk fel, így a tanévet teljes szakmai támogatással és megfelelő infrastruktúrával kezdhettük el.

A továbbképzések sem hiányozhatnak a rendszerből, hiszen a szemléletformálás önmagában nem elegendő. Így augusztus közepén négy kolléga 30 órás továbbképzésen vett részt, ahol két fantasztikus tréner segítségével saját bőrünkön is megtapasztalhattuk az inkluzív nevelés csínját-bínját. A képzés rávilágított, hogy teljes szemléletváltásra van szükség. Át kell gondolnunk a pedagógiai módszereinket. A legfontosabb különbséget az órák előkészítése jelenti, hiszen egy differenciált rétegmunkára épített óra sokrétű előkészítést igényel, ami időigényes feladat. Az óra minden pillanatát úgy kell megtervezni – és az a legnagyobb nehézség –, hogy a tanulók az órán a felfedezés és a kutatás örömét éljék meg, hogy helyzetbe hozzuk őket, folyamatosan lehetőséget biztosítsunk számukra az önálló feladatvégzésre. Szintén újdonság, hogy nem 45 perces, hanem másfélórás blokkokban gondolkoznak. Függetlenül az osztály jellegétől, úgy gondolom, hogy alsó tagozatban – ahol csak lehet – érdemes bevezetni, hiszen egy-egy témában sokkal jobban el lehet ezen a módon mélyedni.

Alapelvnek tekintjük, hogy az iskola biztonságot nyújtó, természetes befogadó közege legyen minden gyermeknek, függetlenül egyéni adottságaitól, fejlődési ütemétől, tanulásra való motiváltságától. Szintén alapelv, hogy a gyerekeknek joguk van „gyereknek lenni”. (Életkori sajátosságaikat tiszteletben kell tartani.) Igyekszünk a tananyagot az adott gyerekhez igazítani, melynek módszere a differenciálás. Valljuk, hogy a hibázás a tanulás szerves része. (A gyerekeknek joguk van hibázni, és abból tanulni.)

A 2020-ban indult osztályunkban egy SNI tanulónk van, akinek főleg logopédiai megsegítésre van szüksége, a 2021-ben indult osztályban két SNI tanulónk van, mindketten egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdenek. Az inkluzív osztályok jellemzői: az alacsony osztálylétszám (23 fő), a személyre szabott oktatás, a valódi szemléletváltás, az egyéni haladási tempó tiszteletben tartása, a nagyfokú rugalmasság, a változatos tanulásszervezés.

A differenciált rétegmunka során megtanítjuk tanítványainkat az önálló tanulás technikáira, differenciáljuk a tanulási tartalmakat, a tananyagot. Különböző tanulási utakat, módszereket alkalmazunk, és ehhez a tanulási környezetet is kialakítjuk. Mindehhez elengedhetetlen a tanuló és a tanár szerepének újragondolása.

A kooperatív tanulás támogatja az integrációt, fejleszti a szociális és együttműködési készségeket. A közös munka örömet okoz, a gyerekek megtapasztalják a kölcsönös felelősség érzését, fejleszti a tanulók kommunikációs készségét.

Hol tartunk most? Adott az együttműködő, szakmailag megújulni vágyó, egymástól tanulni tudó pedagógusközösség. Berendeztünk két osztálytermet: mobilizálható bútorokat, körülülhető asztalokat, a gyors helyváltoztatást biztosító székeket szereztünk be, matracokból, puha párnákból ki alakítottunk egy beszélgetősarkot. Fejlesztő eszközöket, szakirodalmat szereztünk be. Az első lépéseket megtettük, bár tavaly a digitális munkarend nem kedvezett az ügynek.

Mi magunk is tanuljuk a rendszert, tanuljuk az elfogadást, gyűjtjük a tapasztalatokat. Tartjuk a kapcsolatot a három iskolával. A következő tanévvel kapcsolatban megkezdődtek az egyeztetések.