Erdősné Dr. Németh Ágnes

A grafikus programozástól az olimpiai verseny-
programozásig – egy sikeres tehetséggondozó modell

im249.jpg

Neumann-program: Az algoritmikus gondolkodás öröme – a jövő nemzedékének

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tehetséggondozó tevékenysége a tehetségek felismerését, a kiemelkedő készségeket mutató diákok erős és gyenge oldalának fejlesztését, a felkészülési anyagok biztosítását, a tanárok rendszeres továbbképzését, a versenyzési lehetőségeket és a motiváció fenntartását biztosítja. A diákok csoportjait és a tanárok együttműködését ösztönözve segíti a közös munkát, homogén és vegyes csoportoknak biztosít területi és országos szinten is tanórán kívüli fejlődési lehetőséget.

A Neumann tehetséggondozó program[1] széles körben biztosít szakmai anyagokat, feladatsorokat a diákok és tanárok munkájának segítésére. A regionális szakkörökhöz letölthetők a segédanyagok, ezzel orientálva a felkészítést iskolai és megyei szinten is. Az online is elérhető országos szakkörök irányt mutatnak a kiválasztott tehetségek számára, lehetővé téve a felkészülést azok számára is, akik saját iskolájukban, városukban nem találnak képzett és elkötelezett felkészítőt.

A MESTER online feladatbank[2] és a BÍRÓ online[3] értékelőrendszer több ezer feladat megoldását teszi lehetővé, azonnali visszajelzést adva a megoldás eredményéről és hatékonyságáról. A tehetséggondozó Facebook- és Discord-csoportok online versenyzési és felkészülési lehetőségeken való részvételre biztatja a diákokat – ezekben az aktuális megmérettetések után élénk megbeszélések zajlanak a feladatokról és megoldási módszerekről. A folyamatosan elérhető lehetőségek motiválnak és elősegítik barátságok kialakulását a hasonló érdeklődésű fiatalok számára.

im250.jpg16. ábra: NJSZT versenypiramis

Az e-HÓD verseny[4] széles kört – mintegy 30 000 diákot − ismertet meg az egyik legfontosabb digitális kompetencia, a számítógépes gondolkodás alapjaival − játékos feladatokon keresztül, segítve a tehetségazonosítást.

Az évente megrendezett INFOÉRA[5] és INFODIDACT[6] konferencia a kollégák számára ad közös munkára, eszmecserére, jógyakorlatok kicserélésére lehetőséget.

A felkészülést az évente megrendezett, háromfordulós versenyek mérik, erőt adva a további haladáshoz, és lehetőséget biztosítva a fejlődés méréséhez.

Az Országos Grafikus Programozási Verseny[7] elsősorban az általános iskolásokat szólítja meg, érdekes ábrák programozásával adva kedvet a programozáshoz LOGO, PYTHON vagy SCRATCH nyelven.

A Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási Verseny[8] és a Nemes Tihamér ONLINE Programozási Verseny az algoritmusok rejtelmeiben való elmélyülést segítik, míg a Nemes Tihamér Országos Alkalmazói Tanulmányi Verseny[9] a számítógépes gondolkodás irodai alkalmazásokban való használatát helyezi professzionális szintre. Ezek a versenyek előkészítői a középiskolások legnagyobb versenyének, az OKTV Informatika kategóriáinak, a programozás[10] és az alkalmazás[11] részben.

Az NJSZT szervezi a diákolimpiai válogatóversenyeket[12] és felkészülési táborokat is. Tehetséggondozó programunkban edződött diákok sikeresen képviselik Magyarországot az informatikai olimpiákon:

  • IOI (International Olympiad in Informatics)[13] a középiskolás korosztály legrangosabb nemzetközi versenye;
  • CEOI (Central-European Olympiad in Informatics)[14] a nemzetközi olimpia regionális előversenye, mely már ötször volt Magyarországon, legutóbb 2020-ban, Nagykanizsán;
  • EJOI (European Junior Olympiad in Informatics)[15] az általános iskolás korosztály nemzetközi versenye;
  • EGOI (European Girls Olympiad in Informatics)[16] a lányok nemzetközi versenye.

A Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny[17], az Izsák Imre Gyula Komplex Természettudományi Verseny[18] (matematika – fizika – informatika háromtusa) és a robotversenyek (ROBOCUP Junior[19], MIRK[20]) is elősegítik az informatikai pályák felé orientálódást.

A 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI2023) magyarországi megrendezése Szegeden a Digitális Jólét Nonprofit Kft. vezetésével, a Szegedi Tudományegyetem és az NJSZT közreműködésével méltón fog emléket állítani Neumann János születése 120. évfordulójának.

 im251.png

[1] http://tehetseg.inf.elte.hu/

[2] https://mester.inf.elte.hu/

[3] https://biro.inf.elte.hu/

[4] http://e-hod.elte.hu/

[5] https://www.infoera.hu/

[6] http://konferenciak.inf.elte.hu/infodidact/

[7] http://logo.inf.elte.hu/

[8] http://nemes.inf.elte.hu/

[9] http://tehetseg.inf.elte.hu/nemesa/index.html

[10] https://bit.ly/32E3XVu

[11] https://bit.ly/34cS89f

[12] http://tehetseg.inf.elte.hu/valogatok/valogatok_main.html

[13] http://ioinformatics.org/

[14] http://tehetseg.inf.elte.hu/ceoi/ceoi_main.php

[15] http://tehetseg.inf.elte.hu/ejoi/ejoi_main.php

[16] http://tehetseg.inf.elte.hu/egoi/egoi_main.php

[17] http://www.ibela.hu/neumann/

[18] http://www.zmgzeg.edu.hu/index.aspx?page=/izsak

[19] https://junior.robocup.org/

[20] http://pingvin.nyf.hu/robojun/