Sió László

Tanulói jóllét, tanulási eredményesség

im285.jpg

Hagyományosan a tanulási eredményesség áll egy-egy oktatási beavatkozás céljainak középpontjában. A 2020 márciusa óta eltelt időszak azonban a magyar oktatás vonatkozásában sem tekinthető hagyományosnak. A pandémia tapasztalatai felerősítették azt a korábban is létező igényt, hogy olyan megközelítésre és megoldásokra van szükség, amelyek – éppen az eredményesség biztosítása érdekében – figyelemmel vannak a tanulók jóllétének biztosítására is. Ehhez az oktatási intézményeknek az eddigieket lényegesen meghaladó, ágazatokon átívelő együttműködéseket, partnerségeket kell kiépíteniük – szorosan és kiemelten – együttműködve a családokkal egészségügyi, mentálhigiénés, közösségi szervezetekkel és intézményekkel, digitális szakértőkkel.

A járvány vége után az iskolák sok tekintetben visszatérnek a régi működési rendhez, ám ez már több szempontból más helyzetben kellene, hogy megtörténjen: számos változással, új kihívással, feladattal, megoldásokkal. A digitális munkarend felerősítette és láthatóvá tette azokat a problémákat, amelyek korábban még nem érték el azt a küszöbértéket, ami elkerülhetetlenné tette volna a változási folyamat beindulását. A jelenléti oktatás újrakezdését követően azonban az intézményeknek, a nevelőtestületeknek kezelniük kell ezeket a kihívásokat. Hasonlóan fontos a digitális munkarendben kifejlesztett jó gyakorlatok megőrzése, integrálása és megosztása, valamint az iskola, mint közösségi tér, megerősítése. Erre lehet alapozni azt az elnyújtott és személyre szabott fejlesztési programot, amellyel méltányos módon, minden tanuló számára biztosítható a hiányok pótlása, az előrehaladás támogatása.

Mindez összhangban van az OECD (OECD – Education International – 2021) az iskolák járvány utáni nyitását támogató ajánlásaival[1], amelyek a tanulók tanulási, közösségi és érzelmi szükségleteinek megfelelő kezelését, az infrastruktúra fejlesztését, a pedagógusok szakmai fejlődésének támogatását, és a nemzetközi tapasztalatok feltárását és elemzését szorgalmazzák.

 

[1] https://www.oecd.org/education/ten-principles-effective-equitable-covid-recovery.htm