Kósa Fehér László

A KIFÜ a köznevelés hátterében – kihívások, lehetőségek,
innovációk: Tisztaszoftver, eduBOX, Diákháló

im295.jpg

Üdvözlöm a jelenlévőket!

Engedjék meg, hogy egy kérdéssel kezdjem előadásom. Két év telt el azóta, hogy utoljára itt találkoztunk. Akkor egy előadás fogott meg, aminek az analógiájára tenném fel az első kérdésemet. Az előadás arról szólt, hogy a tanárok egy titkosügynök képességével kell rendelkezzenek. Minden körülmények között el kell látniuk a feladatukat, amely a tanítás, oktatás, nevelés. Akkor még az előadó nem is tudott a COVID-ról, ami erre az elképzelésre még rá is tett.

Előadásom első diáján megjelent karakter, a James Bond történetekből jól ismert Q ügynök.

im296.jpg

Az aktualitása, hogy a tanárok, nevelők, oktatásban résztvevők akkor tudnak hatékonyan megfelelni a feladatuknak, ha mindig megkapják a szükséges technikát, eszközt és szolgáltatást olyan módon, hogy annak használata komfortos és egyértelmű legyen. A KIFÜ-nek ennek biztosításában van szerepe. Ez a háttér nemcsak a tanteremben folyó munkára kell korlátozódjon, hanem az élet minden területére. Lehet az intézményen belüli vagy otthon végzett tevékenység, ami összefügg a tanítással, tanulással. A lehetőségeket ezen szélesebb perspektíván keresztül szükséges nézni. Ilyen az alapinfrastruktúra, a sávszélesség vagy a wifi további fejlesztése, illetve az adminisztráció, a kapcsolattartás és az intézményi folyamatok támogatása. Ebbe belefér az étkeztetés során nyújtott tanári támogatás fejlesztése pl. egy arcképes, biometrikus azonosítás a menzán. Ennek nem csak az az előnye, hogy a díjfizetés ellenőrzését leveszi az élő személyzetről, de azonnal tud jelezni, ha a gyermeknek allergiája van a napi menü egyes komponensével.

A lehetőségek tárháza végtelen, mivel a valódi technikai lehetőségeket még nem használja ki teljes egészében a digitális oktatás. Az egyén képességeire és érdeklődési körére szabott megoldások és számonkérések lehetősége és ennek támogatása mesterséges intelligenciával még tartogat érdekes, jövőbe mutató megoldásokat. Sokan csodálkoznak, hogy milyen gyors a fejlődés és átalakulás. Ez az átalakulás tényleg nem volt még soha ilyen gyors, de soha nem is lesz ilyen lassú.

A KIFÜ a lehetőségek kialakításában, megoldások elkészítésében támogatná a tartalomszállító szerepben lévő szervezeteket.

A konferencián több megoldást láttunk a kihívásokra, amelyekben két közös elem volt. Egyrészt a felhasználónak szüksége van eszközökre – például a számítógépre, az okostáblára, a telefonra vagy az érzékelőkre. Másrészt, hogy a szolgáltatást nyújtó platformok, szerverek az országban elosztva váljanak elérhetővé. A korábbi modellt meg kellett változtatni, mivel az elvárt megoldást a két elem közti hálózat fejlesztésével sem lehet úgy biztosítani, hogy az intézmény megfelelő minőségben érje el a szolgáltatást. A KIFÜ az adatközpontjai és az intézményi helyszínek között biztosítja és fejleszti a szükséges sávszélességet, ezért a megoldásokat ezekhez kell pozícionálni. A lehetőségeken túl meg kell említeni az elért eredményeket is.

Ahogy az oktatásban, úgy nálunk is kihívást jelentett a pandémiás időszak. Gyors és átütő megoldások kellettek a felhasználók igényeinek kiszolgálására. Itt is több esetben, egyfajta háttérmunkaként biztosítottunk informatikai feltételeket. Ilyen volt a KRÉTA-rendszer támogatása adattároló megoldásokkal, vagy az nkp.hu portál segítése megosztott platformmal és terheléselosztással. A WIFI kiépítését is folytattuk, így az intézmények jelentős részében már elérhetők, még nem is mindig kihasznált megoldások.

Összefoglalva: Továbbra is kérjük a tanárokat, az oktatókat és intézményi dolgozókat, hogy közvetlenül vagy az intézmény fenntartóján keresztül keressenek bennünket az informatikai igényeikkel. Az oktatási szféra egyéb szereplői tekintsenek ránk partnerként, akivel maximalizálni lehet az általuk megálmodott megoldások hatékonyságát, a felhasználók élményét, amennyiben már a fejlesztések korai szakaszában bevonnak bennünket. Ezzel a sávszélesség és kompatibilitás jellegű problémák megelőzhetők. Folyamatosan rendelkezésre állunk és az előre nehezen bemérhető kapacitásigény kiszolgálásában is partnerek vagyunk.

Köszönöm a figyelmüket.