Megyeri Lajos

A KIFÜ a köznevelés hátterében – kihívások, lehetőségek,
innovációk: Programozd a jövőd projekt bemutatása,
eredményei

im297.jpg

A Programozd a jövőd! egy Európai Unió által finanszírozott projekt, amelynek támogatási keretösszege 9,96 milliárd forint. A projekt 2016-ban indult és 2022. december 31-ig tart, a foglalkoztatás és a gazdaság bővítését célozza meg a munkaerő-piaci szempontból releváns informatikai végzettséggel rendelkezők számának növelésével és szaktudásuk minőségének fejlesztésével, a piaci igényeknek megfelelően.

A Programozd a jövőd! projekt egyik fő feladata a piaci igényekkel összhangban álló informatikai oktatás megújítását támogató tudásbázis kialakítása, valamit a képző intézmények és az IKT-vállalkozások közötti együttműködések fejlesztése.

A projekt tekintetében kiemelten fontos az informatikai szakmák társadalmi-gazdasági elismertségének és népszerűségének növelése a fiatal korosztály számára. Országszerte idáig több mint 300 iskolai pályaorientációs előadás során összesen több, mint 14 000 középiskolás diák számára biztosított pályaorientációs előadást az informatikai szakmákban rejlő lehetőségekről és az IT irányú felsőoktatási továbbtanulás fontosságáról. A járványhelyzet ideje óta a pályaorientációs előadások online formában folytatódtak. Ilyen módon több mint 40 előadás során közel 800 diák ismerte meg az informatika napjainkban és a jövőben betöltött igencsak fontos szerepét, valamint az informatikai továbbtanulás lehetőségeit.

Ezen felül a fiatalok informatika iránti érdeklődésének felkeltésére, az IT pályára terelést segítő, úgynevezett demonstrációs- és élményközpontok valósultak meg.

Elsőként Győrben a MobilITy, majd Debrecenben a DigITér és Budapesten az Edu&Fun digitális élményközpontokban az iskolás diákok tanóra keretén belül, ingyenes utaztatással és belépéssel, játékos foglalkozások keretében, tematikus eljárás során ismerkedhetnek meg közelebbről az IT világával. A digitális élményközpontok olyan népszerűek a célközönség számára, hogy idáig összesen 738 csoport és összesen 15 580 fő látogatott el az élményközpontok valamelyikébe.