Pompor Zoltán

Bemutatkozik a Református Tananyagtár[1]

im298.jpg

Célok, tervek, vízió

A református intézmények hagyományosan élen járnak az innovációban, a többszáz éves kollégiumainkban folyó nevelő-tanító vagy éppen tudományos kutatómunka mindig kiérlelte azokat az újításokat, amelyek az egész magyar oktatási rendszer számára is példaértékűek és hasznosíthatóak lehettek. Az elmúlt évtizedekben örömtelien megnövekedett a református fenntartásban működő köznevelési intézmények száma, s időről időre szükségessé vált az itt folyó pedagógiai munka támogatása nemcsak szakmai szolgáltatásokkal (erről a Református Pedagógiai Intézet gondoskodik), hanem taneszközökkel is.

Ez a gondolat talált utat magának 2016 végén, amikor a magyar kormány egymilliárd forintot különített el a Magyarországi Református Egyház számára egyházi tananyagfejlesztés céljára. A 2017 áprilisában elindult projekt nemrég lépett a negyedik évébe. Az eltelt évek alatt számos hazai és nemzetközi kapcsolatot építettünk ki és erősítettünk meg annak érdekében, hogy – alapelveinknek megfelelően – a közismereti tárgyak tanításához keresztyén szellemiségű, komplex szemléletű, a református pedagógiai hagyományokban gyökerező, de 21. századi elveknek is megfelelő tartalmakkal támogassuk iskoláinkat.

Kilenc alapelvet határoztunk meg. Az első ezek közül az, hogy a tananyagok mutassák be a teremtett világ egységét és segítsék a gyerekek rácsodálkozását erre. Ezt sokféleképpen lehet elérni. Még akár a matematikaórán is, hiszen vannak olyan matematikai jelenségek, amelyek a világ összetettségére világítanak rá. Ezért nemcsak tartalmat fejlesztünk, de szemléletformáló képzéseket is tartunk a pedagógusoknak. Ha a keresztyén nevelés szempontjait tartja szem előtt a pedagógus, és magas szakmai színvonalú anyagokat kap ennek a szemléletnek az átadására, akkor ez keresztyén tartalommá válik. A direkt elemek mellett tehát indirekt módon is igyekszünk ezt az értékrendet átadni.

Papír alapú taneszköz-fejlesztés

Az alapelveinknek megfelelően köteteinkkel is igyekszünk a világ teljességére, összetettségére, a jelenségek közötti összefüggésekre felhívni a diákok figyelmét, sok esetben a tantárgyi, tanórai kereteken is túlmutatva. Kiemelt céljaink a szövegértés és szövegalkotás fejlesztése, az olvasás megszerettetése, amelyek a kiadványainkban[2] is visszaköszönnek. Nagyon fontosnak gondoljuk azt is, hogy a magas szakmai színvonal mellett esztétikailag is igényes dolgokat fejlesszünk, a nyomtatott anyagokat jó legyen kézbe venni, szívesen forgassák őket a gyerekek és a szülők, de a pedagógusok is.

A diákok életkori sajátosságait, szükségleteit is figyelembe vesszük, így az 5-6. évfolyamosoknak és a fiatalabbaknak elsősorban papíralapú kiadványokat, míg az idősebbeknek inkább digitális lehetőségeket kínálunk, így az óvoda-iskola közötti átmeneti időszak támogatásától az érettségire való felkészülésig minden iskolafokon tanuló számára tudunk segédanyagokat ajánlani. A legtöbb kiadványunk az alsó tagozatos diákok és az őket tanító pedagógusok számára készült, például irodalmi szöveggyűjtemények, Lackfi János humoros, gyereklelkű meséi a lélek gyümölcséről (Jóság néni csokija) vagy bibliai történetek négy nyelven (Történetek a Bibliából). A felsősöknek református írók regényeihez készítettünk szövegértést támogató munkafüzeteket, Magyarország történelmét bemutató képes albumot (Az idő kereke), gondolkodtató fizika példatárat, valamint daloskönyvet. Mindezekhez készültek a feldolgozást támogató pedagógus-ötlettárak is, továbbá a vizuális nevelés, természettudomány területén is kínálunk ötletadó, vagy teljes egészében átvehető foglalkozásterveket.

A témák meghatározásánál elsődleges szempont - a fent említett alapelveknek való megfelelés mellett - a pedagógusok, a református intézmények felől érkező igények kielégítése. Szeretnénk segítséget adni a mindennapi munkában, valamint apró lépésekkel haladni a szemléletformálásban, mind a korszerű módszertanok, innovációk elterjesztésével, mind pedig a református jelleg erősítése területén. Neves szakemberekkel, gyakorló pedagógusokkal, szakmailag elismert cégekkel, szervezetekkel dolgozunk együtt, de a legfontosabb, hogy a célközönség megfelelően tudja használni az elkészült fejlesztést, így nagyon fontos szakasz minden munkafolyamatban a kipróbálás. Már ennél a lépésnél is igyekszünk magas színvonalú, szép, igényes kivitelezésű segédanyagokat adni a kipróbáló diákoknak és pedagógusoknak, valamint támogatjuk a munkájukat képzéssel, mentoráljuk őket. Tőlük kérdőívek segítségével, valamint workshopok keretében kérünk visszajelzéseket, javaslatokat, így a véglegesített produktumokat ők is a magukénak érzik.

Minden esetben komplex tananyagcsaládokban gondolkozunk, ami azt jelenti, hogy a fejlesztés kiindulási alapjául általában szépirodalmi szövegek, érdekes kérdések vagy képek gyűjteménye szolgál, majd ehhez készülnek az iskolai felhasználásukat támogató ötlettárak, valamint a diákok számára a munkafüzetek. Sok esetben születnek animációs filmek is, amelyekben az alapszövegeket vagy képeket mozgatjuk meg, feliratozzuk, továbbá készítünk kivetíthető vagy kinyomtatható segédanyagokat a pedagógusok számára a tanórák megtartásához. Online elérhetőek még mellékletek és további információk is a gyerekek számára a munkafüzetekben található feladatok megoldásához.

Digitális taneszközök és támogatás

A digitális oktatás egyik tapasztalata, hogy az intézmények sok esetben kénytelenek több keretrendszert és programot is használni az online oktatás során. A Református Tananyagtár e-learning eszközeinek létrehozásával az volt a célunk, hogy minden funkciót egy helyen találjanak meg a református iskolák pedagógusai és diákjai. Az eszközök segítségével a tananyagfejlesztés és -megosztás, a kommunikáció, az értékelés és az adminisztráció egy helyen megoldható.

A tartalmak bővítése folyamatos, saját erőforrásból is készülnek nyilvános tananyagok a rendszerben, de nem titkolt célunk az is, hogy a pedagógusok saját maguk készítsenek és osszanak meg egymással tartalmakat, létrehozva így egy közös „tudásbázist”.

A tartalomkészítő eszközünk segítségével interaktív kérdéssorrá dolgoztuk át az elmúlt évek közép- és emelt szintű érettségi feladatlapjait történelem, földrajz, angol és német nyelv tárgyakból, illetve most készülnek a francia nyelvi érettségi anyagai. A szerkesztőfelület kiválóan alkalmas ilyen jellegű feladatsorok készítésére, mivel számos előre meghatározott zárt végű feladattípust tartalmaz, amelyeknek a javítását a rendszer automatikusan végzi, így azonnali visszajelzést nyújt a diákoknak.

A református kollégiumokhoz kapcsolódó történelmi, művelődéstörténeti tudást egy játékosított rendszeren keresztül, tanulmányi verseny keretében juttattuk el a református iskolák diákjaihoz. A Peregrin vetélkedővel a református iskolák harmadából közel 800 diákot és tanáraikat sikerült bevonni. 2021 tavaszán indult – a Peregrint fejlesztő céggel közös – új projektünk, a Tudás fái interaktív tanulási felület[3]. A rendszer a napjaink népszerű számítógépes játékaihoz hasonló elvek alapján működik. A diákok a játék izgalmának köszönhetően szinte észrevétlenül sajátítják el a feladatokhoz kapcsolódó új tudástartalmakat.

Az elkövetkezendő hónapokban folyamatosan új tartalmakkal, témákkal bővítjük a rendszert, pályázatokkal és vetélkedőkkel szeretnénk még izgalmasabbá tenni a használatát. A fejlesztő céggel közös vállalásunk, hogy a rendszerben ültetett virtuális fák után 1000 facsemete elültetését támogatjuk.

A pedagógusok szemléletformálása

Kiemelt célunk a pedagógusok szemléletformálása. Népszerűek a tananyagtartalmakhoz kapcsolódó korszerű módszertani képzéseink, a Református Pedagógiai Intézet kínálatában két akkreditált továbbképzésünk is elérhető. Minden évben megrendezzük jó gyakorlat konferenciánkat, ami lehetőséget ad a pedagógusoknak megismerkedni fejlesztéseinkkel, és megosztani egymással innovációikat.

A Reftantár használatáról szóló képzéseink során igyekszünk bemutatni, hogy milyen sok lehetőség rejlik a rendszerünkben, és milyen előnyökkel jár a pedagógusok és diákok számára. Rengeteg információ elhangzik egy ilyen képzésen, ezért is ajánljuk minden alkalommal a résztvevőinknek, hogy hagyjanak időt a rendszer megismerésére, és bármilyen kérdés esetén forduljanak hozzánk bizalommal.

Az eddigi visszajelzéseink a képzésről és a rendszerről nagyon pozitívok, így reméljük, jövő tanévtől már több intézményben is lesznek olyan tanárok és osztályok, akik a Református Tananyagtár használatával kezdik meg az oktatást. Ehhez igyekszünk minden szakmai és technikai támogatást megadni.

2020 végén indítottunk egy reprezentatív kutatást, amelyben a református iskolákat és az óvodákat kérdeztük meg arról, mi látszik a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájából, mennyire ismertek a fejlesztéseink, kik és mire használják a felületeinket. A visszajelzések összességében pozitívok voltak – az intézmények véleménye szerint kiadványaink logikusan felépítettek, tartalmasok és szépek, volt, aki a komplexitásukat emelte ki. Emellett fontosnak tartották, hogy módszertani javaslat is készül hozzájuk, amit a kollégák egy az egyben tudnak használni, de tovább is fejleszthetik azokat. Ugyanakkor azt is láttuk, hogy sok olyan igény jelenik meg a válaszokban, amelyekre már van fejlesztésünk - vagy éppen most készül.

Új év, új tervek

A projekt során több száz tanárral dolgoztunk már együtt, akár fejlesztőként, akár kipróbálóként. A pedagógusok keresnek minket, nemcsak az anyagainkért, de az ötleteikkel is. Aki eddig találkozott velünk, attól mindig azt kaptuk visszajelzésképpen, hogy rendkívül hasznos munkát végzünk. Célunk, hogy minden tantárgyhoz legyenek jó minőségű, a keresztyén szemléletet erősítő segédanyagaink.

Fontos feladatunk, hogy még több alkalommal és még több fórumon kommunikáljuk kiadványainkat. Az alsó tagozatos irodalmi szöveggyűjtemény-sorozatunk és a kapcsolódó pedagógus-ötlettár hatalmas kincsesbánya. A 3-4. évfolyamos négy kötet mellé készülőben van egy háromkötetes 1-2. évfolyamos anyag is, valamint egy gyönyörű ábécéskönyv. Fontosnak gondoljuk, hogy a hit és a tudomány kérdéseiről világosan, a legkisebbek számára is érthető módon beszéljünk, ezért a cambridge-i Faraday Institute-tal közösen egy aloldalt[4] indítottunk gyerekeknek, szüleiknek és természetesen a tanároknak. Az 5-6. évfolyam komplex természettudomány tantárgyához foglalkozástervek[5], a vizuális neveléshez pedagógus-segédanyagok, a társasjátékhullámot meglovagolva történelmi kártyajátékok, a családi életre neveléshez projekttervek, az ajánlott olvasmányokhoz feldolgozást segítő munkafüzetek, a református gyűjteményekkel együttműködve pedig látványos animációs filmek készülnek a Református Tananyagfejlesztő Csoport műhelyében. A fejlesztéseinkről folyamatosan beszámolunk Facebook-oldalunkon és honlapunkon[6].

im299.png

 im300.png

[1] Az írás Indri Dániel Janisz: Fejlesztőmunka a Református Tananyagfejlesztő Csoport műhelyében (Új Köznevelés 2021/5–6), valamint Barna Bálint: Szemléletformáló eszköztár (Parókia portál 2019. október 17.) interjúja alapján készült.

[2] https://reftantar.hu/konyvek/

[3] http://tudasfai.reftantar.hu

[4] https://hiszemestudom.reftantar.hu/

[5] https://reftantar.hu/komplex-termeszettudomany/

[6] http://reftantar.hu/