Kovács Mónika

Szakmai feltöltődéstől a módszertani megújulásig
A Nemzeti Tehetség Központ képzési portfóliója

im338.jpg

A tehetségbarát társadalom kialakításának fontos pillére, hogy a pedagógusok korszerű módszertani eszköztárral rendelkezzenek, komplex módon tudják segíteni tanítványaikat erősségeik megismerésében, képességeik teljesítménybe fordításában, tehetségük társadalmi hasznosulásában. Ebben nyújtanak támogatást az intézményeknek és a pedagógusoknak a Nemzeti Tehetség Központ akkreditált pedagógus-továbbképzései és tehetség témájú felnőttképzési programjai.

Szemléletmód és módszertani eszköztár

„A tehetséggondozás nem úri huncutság, hanem a társadalom önvédelme.” (dr. Gyarmathy Éva) A tehetség belső erő, mely utat tör magának. Ha nem kap teret, megfelelő keretet, destruktív módon teszi ezt meg. Társadalmi lehetőség és felelősség a tehetséghasznosulás segítése. A Nemzeti Tehetség Központ képzései ennek a szemléletnek a közvetítői. Ebben segítik az intézményeket és a pedagógusokat az EFOP-3.2.1-15-2016-00001 azonosítószámú, „Tehetségek Magyarországa” elnevezésű projekt keretein belül kidolgozott és megvalósított képzési programok – tartalmukban és módszertanukban egyaránt.

A tehetséggondozás a Nemzeti köznevelési törvény irányelvei alapján a köznevelés kiemelt feladata, a pedagógusok kötelessége, a gyermekeknek és tanulóknak pedig joga, hogy fejlődésük, tehetségük kibontakoztatásához minden támogatást megkapjanak. A tehetséggondozás feladata azonban mindezeken jelentősen túlmutat: az, hogy minden gyermek ráismerhessen erősségeire, érdeklődése és képességei szerinti tevékenységben tudjon megmutatkozni, tehetségét társadalmilag hasznos tevékenységben tudja kamatoztatni.

A Nemzeti Tehetség Központ képzései ebben segítenek, a tehetséggondozás aktuális kihívásaira kínálnak választ: a tehetségtartalékok megóvása, a tehetségek felismerése és kibontakoztatásuk támogatása, az adekvát tehetséghasznosulási formák azonosítása kapcsán segítik a szemléletformálást és a módszertani eszköztár gazdagítását 30, 10 és 5 órás képzési programok által egyéni és nevelőtestületi jelentkezők számára.

Az EFOP-3.2.1-15-2016-00001 azonosítószámú, „Tehetségek Magyarországa” elnevezésű projekt keretein belül kidolgozott és megvalósított képzési programok fő célja, hogy a tehetségbarát tanulási környezet megerősítéséhez gyakorlatias eszköztárat kínáljanak, biztosítsák a pedagógusok számára a korszerű tehetségtámogatási paradigmákhoz való hozzáférését, hogy így biztos módszertani bázissal tudják a tehetségtámogatás komplex folyamatát menedzselni, a tehetség-életpálya építéshez szükséges kompetenciafejlesztést beépíteni a mindennapi oktató-nevelő munkába. Az akkreditált pedagógus-továbbképzési és felnőttképzési programok a nemzetközi és hazai kutatási eredmények tapasztalatai alapján kerültek kifejlesztésre. A fejlesztés során fő szempontként került meghatározásra a munkaerőpiac elvárásait is figyelembe vevő tehetséggondozó szemlélet kialakítása.

A továbbképzési tapasztalatok és kutatási eredmények alapján, valamint a Nemzeti alaptanterv változásaira reflektálva 2020-ban új képzési programok kerültek kidolgozásra, melyek olyan hiányterületeket fednek le, mint a tehetségazonosítás és nyomonkövetés eszközeként szolgáló tehetség-portfólió lehetőségei, a természettudományos-matematikai-informatikai tehetséggondozás, az egyéni támogatást biztosító mentorálásra felkészítő programok, valamint a tehetségtámogató tanulásszervezési eljárások és a tehetségészlelés, a komplex tehetséggondozás módszertana. A képzési programok minden korosztállyal foglalkozó pedagógus számára kínálnak támogató programot.

A továbbképzési programok mellett nevelőtestületi szakmai programok megvalósításával is segíti a Nemzeti Tehetség Központ az intézmények tehetséggondozó munkáját: a képzéseket teljesítő pedagógusok kérték, hogy az intézményükben is minél többen ismerhessék ezt a módszertani szemléletet, képzőinkkel a komplex és folyamatjellegű tehetséggondozás szakmai diskurzusa megvalósulhasson.

Az EFOP-3.2.1-15-2016-00001 azonosítószámú „Tehetségek Magyarországa” elnevezésű projekt keretein belül közel 3000 pedagógus részvételével valósultak meg az akkreditált pedagógus-továbbképzések és felnőttképzési programok. Kiemelkedő értékelést kapott mind az ismeretek újszerűsége és gyakorlati munkában történő hasznosíthatósága vagy a képzés során alkalmazott oktatási módszerek és tartalom koherenciája, mint ahogy a képzők szakmai felkészültsége és emberi hozzáállása is.

A képzési programok, tartalmuk és módszertanuk mellett a megvalósítási formák tekintetében is a 21. századi igényekre reflektálnak, hiszen online teljesíthetők, az elmélet saját terepen történő gyakorlati alkalmazását segítő folyamatba épülnek, az egyéni intézményi és tanulói igényekhez igazodnak, visszacsatolást és fejlesztést támogató lehetőséget kínálnak az érdeklődők számára, így segítve a horizontális tudásmegosztást és a tapasztalati tanulásban rejlő lehetőségek kiaknázását.

Képzési programok a korszerű tehetséggondozáshoz

A Nemzeti Tehetség Központ képzési portfóliója a tehetségazonosítástól a tehetséghasznosulás támogatásáig kínál elméleti és módszertani támogatást az intézmények és pedagógusaik számára. A tehetséggondozás kiemelt területe az oktató-nevelő munkának, konkrét módszereit és eszközeit azonban az adott intézmény célcsoportjának igényei határozzák meg.

A jól kidolgozott intézményi tehetségkoncepció a tanórai és a tanórán kívüli programok éves tervezését, komplex fejlesztést biztosító tehetségműhelyek, tehetségfejlesztő programok megvalósítását, pályázati projektekbe történő bekapcsolódást alapozza meg. Az erre való felkészülés komplex áttekintése 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés formájában biztosítható, vagy 10 órás, az alapokat összegző felnőttképzési program érhető el az NTK képzési portfóliójában akár óvodai és iskolai nevelőtestületek számára is ezen terület feltérképezéséhez. Speciális támogatási lehetőségeket biztosít a kollégium, így ezen szakmai munka támogatásához külön képzési anyag került kidolgozásra, a Kollégiumi tehetségprogramok és intézményi tehetségkoncepció kialakítása program.

Több típusú képzés közül is választhatnak azok, akik a tehetségdiagnosztika eszközrendszerét kívánják alaposabban áttekinteni, hiszen a tehetségazonosítástól, a tehetséges gyerekek megtalálásától, a különböző tehetségfejlesztő programokba történő beválogatásig, egészen az adott programok hatásvizsgálatáig terjedően kínál a Nemzeti Tehetség Központ 30 vagy 5 órás képzési programot. A kiemelkedő képességet mutató tanulók azonosításában segíti az intézményeket és a pedagógusokat a „Tehetségek Magyarországa” projektben kifejlesztett, a Nemzeti Tehetség Központ által működtetett online csoportos mérési rendszer, melynek használatára az Iskolai tehetségazonosítás online eszközökkel folyamatba ágyazott továbbképzés biztosítja a felkészülést.

A Tehetségtámogató tanulásszervezés című képzési program a tanórai tehetséggondozás területére fókuszálva a módszertani eszköztár bővítését segíti. Kiindulópontja az aktív tanulás eredményességét biztosító kreatív klíma, az egyénre szabott tanulási lehetőségek és a képesség-kibontakoztatás támogatásának változatos módszertana. A 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés mellett a széles spektrumú tehetséggondozó szemlélettel történő ismerkedéshez 5 órás felnőttképzési programot is biztosít a Nemzeti Tehetség Központ. A Tehetségbarát tanulási módszerek képzési program a mindennapi oktató-nevelő munkában meghatározó tehetséggondozási szempontok megismertetésére fókuszál. A közös válaszkeresés területei: Hogyan lesz élmény a tanulás? Adekvát tanulásszervezési módszerekkel hogyan támogatható, hogy minden gyermek, tanuló ráismerjen a saját erősségére? Milyen típusai vannak a differenciálásnak? Hogyan teremthető meg ehhez a kreatív klíma?

A Komplex tehetségtámogatás az iskolában című képzés a széles spektrumú tehetséggondozás szemléletét alapul véve az intézményi tehetségmenedzsment folyamatot alapozza meg, hogy a résztvevők a tanórai differenciálástól a gazdagító programokig betekintést nyerhessenek az elméleti háttérbe és tapasztalatot szerezzenek a megvalósítás különböző lehetőségeiről.

Innovatív és hiánypótló a Tehetség-portfólió: A tanulói portfólió felhasználási lehetőségei a tehetséggondozás folyamatában című képzési program, mely során a portfóliót a tehetségvesztés esélyét csökkentő, a tehetségazonosításhoz és nyomonkövetéshez hozzájáruló eszközeként határozzuk meg, és bemutatjuk a gyűjtemény tervezésének, értékelésének szempontjait. 

A továbbképzés fő célja, hogy a tehetséggondozás különböző területein dolgozó, tehetséges diákok egyéni fejlesztésében, mentorálásában részt vevő pedagógusok és szakemberek megismerjék a tanulói portfólió készítésének lehetőségeit, és képessé váljanak arra, hogy azt munkájuk során alkalmazzák. Ennek részeként a képzés keretében a résztvevők ismeretekre tesznek szert a portfólió alkalmazásának alapelveiről és értékelési szempontjairól, továbbá a tanulói reflexiók ösztönzésének, értékelésének és a pedagógusi reflexiók megfogalmazásának módszereiről, valamint a tehetséggondozásban már működő jógyakorlatokról.

A tehetséggondozás egyik leghatékonyabb formája a tehetségek egyéni mentorálása. Hogyan befolyásolja a tehetséges fiatalok énképe és önértékelése, hogy a potenciálból produktum legyen? Milyen rezilienciát támogató külső és belső erőforrások mozgósíthatók a mentorálással? Milyen a „jó cél”, és hogyan lehet segíteni ennek megvalósítását? Mindezekre a kérdésekre korszerű elméleti alapok és gazdag kutatási anyag alapján választ kaphatnak a Szocioemocionális készségek fejlesztése és az életpálya-tervezés támogatása tehetségmentorálással képzésünkön a tehetséggondozó szakemberek, továbbá  arra is, hogyan mit tehet a pedagógus a tehetségek egyéni életpálya-tervének tudatos támogatása érdekében?

Minden korosztály támogatásához segítséget nyújt a Mentorálás a tehetséggondozásban továbbképzési program. A továbbképzés leginkább a mentorálás komplex folyamatára kínál rálátást: hogyan és milyen eszközökkel segíti a mentor mentoráltját, figyel rezdülésire és lelki jóllétére, feltérképezi a segítő, gátló környezeti kapcsolatokat, tudatosan támogatja az új megküzdési stratégiák elsajátítását. Ennek folyamán a mentor részéről is nagyfokú bevonódásra van szükség: a meglévő pszichológiai ismeretek tudatos alkalmazására, a folyamatos önreflexióra.

A Tehetséghasznosulás és pályaorientáció innovatív felnőttképzési program a tehetséghasznosulás, a képességek egyénileg és társadalmilag adekvát formáinak azonosítását, a tehetség életpálya-építési kompetenciák fejlesztését segíti. A képzés szemléletformáló, a tehetséggondozás és pályaorientáció kapcsolódási pontjainak meghatározásával a család–iskola–tanuló együttműködési és tervezési lehetőségeihez nyújt módszertani támogatást.

Speciális területek támogatása

A fejlett társadalmakban számos kezdeményezés és program irányul a matematikai és természettudományos oktatás fejlesztésére a későbbi karrierlehetőségek támogatása érdekében, mivel úgy tekintenek a kapcsolódó tudásra és képességekre, mint a technológiai fejlődést megalapozó humán tényezőkre.

A természettudományos képzéseink a természetélmény interdiszciplináris megerősítését segítik. A természet szerepe a tehetséggondozásban: a természetélménytől a biomimikriig című képzésünk a természet és a természeti környezet kínálta lehetőségeknek az oktató-nevelő munkába való tudatos beépítését segíti, melynek fókuszpontjai: a természet jótékony hatása a fizikai és lelki egészségre; az intra- és interperszonális terület fejlődése, a természettudományok iránti érdeklődés erősödése. A továbbképzés ezen munka eredményességét hivatott segíteni a természet és a szabadtéri tevékenységek lehetséges módjainak bemutatásával. A Kreatív élmény- és projektpedagógiai módszerek a természettudományos tehetséggondozásban képzés arra a XXI. századi iskolára fókuszál, amely a frontális oktatáson túl a nem formális és informális tanulásban rejlő lehetőségeket is előtérbe helyezi, hatékony módszernek tekinti a tapasztalat és élmény alapú projektoktatást, a gamifikációt, az IKT eszközök alkalmazását, miközben a tehetségeseket a pályaorientáció terén támogatja, a kevésbé érdeklődőkben pozitív attitűdöt alakít ki.   

A sporttehetségek támogatása, tehetségük kibontakoztatásának segítése szintén komoly kihívások jelent, így speciális programot is kínál a pedagógusoknak a Nemzeti Tehetség Központ. A sporttehetségek azonosításával és speciális fejlesztésével, és a sporttehetségeket fejlesztő integratív tehetséggondozó programok megszervezésének és lebonyolításának szempontjaival ismerkedhetnek meg a Sport és tehetséggondozás képzésen a szakemberek. 

Képzés – fejlődés élménye és szakmaiság értéke

A képzéstevékenység alapelveiként ugyanazon kritériumok kerültek meghatározásra, melyek a tehetséggondozó munka pilléreiként is azonosíthatók: tudatosság, tevékenykedtetés, támogatás. Tudatosság, azaz a magas nóvumú szakmai tartalom mellett felkészült képzői team jelenti az alapot. Tevékenykedtetés, azaz gyakorlatorientált és interaktív képzések, ahol a személyes élmények és tapasztalatok értékeire is építőkövei a programnak. Támogatás, azaz folyamatos képzői támogatás jellemzi az egész folyamatot, gyakorlati haszonnal bíró produktumokkal kerülnek lezárásra a képzési programok.

A Nemzeti Tehetség Központ képzésein a résztvevők visszajelzései ezen célok megvalósulását erősítik meg: a magas szakmai tartalom mellett a jó hangulatot, a gyakorlatorientáltságot és a mindennapi munkába integrálható módszereket emelik ki.

A képzési programokkal célja a Nemzeti Tehetség Központnak, hogy további támogatást kapjon a magyar tehetséggondozás, hogy a kiemelkedő szakmai alapokkal a szemléletváltás és attitűdformálás segítése, a módszertani eszköztár további bővítése minél több pedagógus számára elérhető legyen, hogy a tehetséggondozáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása, a tehetségtámogató környezet alakítása további megerősítést nyerjen.