Eich László – Dr. Mandel Katalin

A konstruktív életvezetés intézményrendszerének
elterjesztése (kapcsolódási pontok, Franchise)
A franchise szerepe az oktatási szektorban

 im364.jpg im365.jpg 

Tisztelt Résztvevők!

A Magyar Franchise Szövetség 30 éve képviseli a hazai franchise rendszerek érdekeit, segíti az új hálózatoknak az Európai Etikai kódexnek való megfelelését. Képzéseivel, rendezvényeivel alkalmat teremt a franchise rendszergazdáknak a tapasztalatcserére.

A Magyar Franchise Szövetség franchising meghatározása: a franchising termékek és/vagy szolgáltatások és/vagy technológia piacra juttatásának (marketingjének) olyan rendszere, amely jogilag és pénzügyileg különálló és független vállalkozások, a Franchise Rendszergazda és Egyéni Franchise Vállalkozói közötti szoros és folyamatos együttműködésén alapul, ahol a Franchise Rendszergazda megadja Egyéni Franchise Vállalkozóinak a jogot és kötelezi, hogy az Egyéni Franchise Vállalkozó a Franchise Rendszergazda koncepciójának megfelelő üzleti tevékenységet folytasson.

Magyarországon nagyon népszerű a franchise szektor, közel 250 hálózatot és több mint 20 000 franchise vállalkozót tart számon a Szövetség, ami kiemelkedő szám európai viszonylatban is. Elvárás, hogy a hálózat indítója rendelkezzen egy márkanévvel, minimum egy éves üzleti tapasztalattal és nyereséges üzletvitellel, valamint egy egyedi koncepcióval, amely könnyen másolható, átadható a csatlakozó vállalkozók számára. Ezt az üzleti tudást (know how), amelyet felhalmozott saját egységében az eltelt évek alatt át kell adnia írásban (franchise dokumentáció), valamint betanítás és különböző oktatások formájában, hogy franchise partnerei sikeresen működhessenek. Nagyon jó, ha a hálózat elindítója nemcsak egy, hanem több egységgel is rendelkezik, így nagyobb a működési tapasztalata, és a koncepció több helyen is bizonyítja, hogy életképes. Elvárás, hogy a rendszergazda folyamatosan alkalmazkodjon a változó piaci körülményekhez, innovatív megoldásokkal szolgáljon.

A világon jelenleg az oktatási szektor az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat, itt indul valószínűleg a legtöbb franchise hálózat. A win-win felállásban a partnerek nem csak nyereséges vállalkozást üzemeltethetnek, de a társadalmilag is hasznos szolgáltatást kínálhatnak a szülőknek és gyermekeiknek.

im366.png

Nagyon nagy igény van a gyermek- és felnőttképzésre, a tudás egyre jobban felértékelődik, és emellett az emberek is minél több ismeretet szeretnének szerezni, fejlődni akarnak.

Amikor Kardos Éva, a KONELI intézmények alapítója megkereste a Franchise Szövetséget, rögtön láttuk a lehetőséget az oktatási szektorban a franchise rendszerben működő óvodák és iskolák számára. Külföldön számos franchise hálózat található ebben a szektorban, néhány érdeklődött is már a magyar piac iránt, ezért időszerűnek láttuk egy hazai hálózat elindulását a nagy nemzetközi hálózatok térhódításának megkezdése előtt.

Egyre nagyobb igény van a speciális nevelési igények kiszolgálására, a magán oktatásra, és a KONELI az elvárásoknak megfelelő edukációs programot kínál a gyermekek számára. Emellett nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is jól értékesíthető koncepcióról van szó, amely megállja a helyét a környező országokban, de Ázsiában és akár Észak-Afrikában is.

im367.png

A KONELI – a szövetség szakembereinek segítségével – összeállította a szakmai dokumentációt franchise partnerei számára, így lehetőséget teremtett a csatlakozó vállalkozónak, hogy egy óvodát sikeresen működtessenek. Meghatározásra került a franchise hálózatok számára oly fontos arculati jegyek használata, az óvodák működésének legfontosabb folyamatai, valamint azok a marketing eszközök, amelyeket a partnereknek alkalmazni kell. A KONELI egy fejlődő, a piaci változásokhoz gyorsan alkalmazkodó innovatív koncepció. Az óvodák oktatási módszere: a konstruktív életvezetés neveléselmélete.

Az első hat év nagyon fontos egy gyermek fejlődésében. Az érzelmi intelligenciánk az első hat évben fejlődik ki, de a 3–5 éves szakasz a legmeghatározóbb. Ezek olyan mélyen vésődnek be, hogy nem elérhetőek az egyén számára. Ebben az érzékeny szakaszban a gyermekek a KONELI óvodákban olyan nevelést kapnak, amelyet nem tudatosan élnek át, hanem játékként és jó érzésként, de hosszú távon fogják az életüket pozitívan végig kísérni.

A gyermek megismerése az óvodába lépés pillanatában kezdődik és az óvodai évek alatt folyamatos. Egyénileg – elsősorban önmagukhoz viszonyítva – követik nyomon óvodások fejlődését, hogy a számukra szükséges fejlesztési körülményeket biztosítani tudják.

im356.png