Dr. Duró Zsuzsa

Másképpen a másokkal – Az innovatív pedagógus
komplex tehetségfejlesztési lehetőségei

im369.jpg

Amióta létezik nevelés-oktatás, mindig is volt tehetségfejlesztés a felnövekvő generáció értékeinek kibontakoztatása érdekében. Ez a munka azonban az elmúlt években kissé háttérbe szorult, így sok gyerek tehetsége ment veszendőbe. Ha meg akarjuk fordítani ezt a folyamatot, akkor az eddiginél szisztematikusabban kell áttekintenünk a tehetségfejlesztés intenzív formáinak kialakítását lehetővé tevő elméleti és gyakorlati ismereteket. Ezt a célt szolgálja az előadás: támpontokat nyújt ahhoz,

  • hogyan ismerjük fel a tehetséget;
  • milyen eljárásokkal, eszközökkel és pedagógusi, szülői attitűddel tudjuk elérni a tehetséges gyerekekben rejlő értékek kibontását.

Sokféle feladat megoldását kívánja ez a munka a pedagógustól. Nem egyszerűen a kiemelkedő képességek feltérképezését és fejlesztését jelenti, hanem a személyiség egészének a fejlesztését. Ahogyan azt a külföldi és hazai kutatások egyértelműen bizonyítják, csak így van esély arra, hogy a legmesszebbre juttassuk el tehetséges gyerekeinket a képességek fejlődése útján. Gyakran ez a tevékenység a szokásostól eltérő nevelői stílust is kíván a pedagógustól, amelynek lényege, hogy az eddiginél jóval nagyobb szerepet kell kapnia az oly gyakran emlegetett differenciált bánásmódnak. Ennek az elvnek a fejlesztő munka minden területén érvényesülnie kell.

Az előadás öt nagy téma köré csoportosul:

  • Elméletek, definíciók a tehetségről.
  • A tehetséges gyerek jellemzői, azonosítása.
  • A lehetséges gyerekek fejlődésének problémái,
  • Fejlesztőprogramok.
  • Az óvoda-iskola és a család speciális feladatai.

Először összegző képet kapunk arról, hol tart ma a genetika és a pszichológia a tehetségről vallott felfogásában. Bár évtizedek óta folynak a tehetséggel kapcsolatos kutatások, még ma is vannak bizonytalan pontjai az integrált tehetség-értelmezésnek. Az ismeretek ezzel együtt is megfelelő támpontokat nyújtanak a fejlesztő munkához.

Ezt követően a tehetséges gyerekek jellemzőiről, azonosításának problémáiról hallhatunk. Talán ez a legkritikusabb eleme a tehetségfejlesztő munkának, hiszen nem mindegy, hogy egyáltalán felismerjük-e a gyerekek tehetségét, s ha felismerjük, akkor ez mikor történik. Sok gyerek tehetsége rejtve marad előttünk, s az is gyakran előfordul, hogy bizonytalan alapokon történik a tehetséges kategóriába sorolás. Ez utóbbi legalább akkora hiba, mintha nem ismerjük fel gyerekeink tehetségét. Az elhangzó ismeretek gyakorlati kapaszkodókat adnak a tehetségek felismeréséhez.

A későbbiekben a tehetséges gyerekek fejlődésének speciális problémáit villantjuk fel. A mindennapi tapasztalat is jelzi, hogy gyakran különleges helyzetekkel találkozunk a gyakorlati munkában: a tehetséges gyerekek szocializációja sok buktatót rejt magában. Ezek közül csak a leggyakrabban előfordulók kerülnek itt terítékre: alulteljesítés, agresszió, diszszinkrónia stb. A fejlesztésben ezek a jelenségek nem kerülhetik el a figyelmünket, hiszen ellenkező esetben nemcsak a tehetség nem bontakozik ki. de még a gyerek személyiségének alakulásában is kedvezőtlen jelenségek tapasztalhatók.

Majd körképet kapunk arról, milyen formái alakultak ki a speciális tehetségfejlesztésnek a külföldi és hazai gyakorlatban. Ezt végiggondolva tudjuk, hogy sok értékes formát alkalmazunk már Magyarországon is. Azonban sok olyan eszközt, módszert kínál a külföldi gyakorlat, amelyek bevezetése hatékonyabbá leheti fejlesztő munkánkat. Ugyanakkor az is megfogalmazható. hogy nincs „mindenható” módszer a tehetségek kibontakoztatásához: éppúgy lehet hatékony a fejlesztő munkában a válogatott tehetségek csoportja, mint a fakultációs munka, a hétvégi foglalkozások stb. – a lényeg, hogy egyénre szabott feladatokra (differenciálással!) építsük a fejlesztést, s ne tévesszük szem elől a személyiség egészének formálását.

Végül két speciális kérdéskör kerül terítékre. Egyrészt a tehetséges gyerekek családon belüli helyzetéről beszélgetünk, kapaszkodókat kapva ahhoz is. hogyan kell bánnia a szülőnek a tehetséges gyerekkel - elősegítendő a tehetség mielőbbi kibontakozását. Rávilágítunk, hogy a tehetségfejlesztő munkában igazi hatékonyság az óvoda-iskola és a család szoros együttműködéseként érhető el.

im370.png