Koren Balázs

Drónok alkalmazása az oktatásban

im377.jpg

A dróntechnológia a mezőgazdaságban vagy éppen a hadiiparban már évek óta jelentős szerepet tölt be. Az oktatásban azonban lassan, nehezen találja meg a helyét. Ennek sokáig maguk az eszközök és azok igényei szabtak gátat. A Tello dróncsalád megjelenésével azonban mára lehetőség van egy programozható, könnyen kezelhető és – nem mellesleg – megfizethető árú eszközt a tantermekben is reptetni.

im378.png

A reptetés mellett a programozhatóságában emelkedik ki a Tello a mezőnyből, itt van lehetőségünk a blokkprogramozástól eljutni akár a Python vagy további programnyelvekkel való ismerkedésig és magának a drónnak a programozásáig.

im379.jpg

A drónok tantermi használatának óriási előnye, hogy a diákok számára a térbeli gondolkodást, a háromdimenziós tájékozódást teszi lehetővé. Az eddig alkalmazott robotok, távirányítós eszközök mind két dimenzióban tudnak csak mozogni, így a harmadik dimenzió integrálása a tájékozódásba, távirányításba már önmagában izgalmas kihívást jelenthet a diákok számára. A térlátás fejlesztése, térbeli tájékozódás mind fejleszthetők egy ilyen eszköz segítségével, akár még csak távirányított repülések során is. Matematikai kompetenciák is fejleszthetők – a Püthagorasz-tételtől a szögek számolásán át rengeteg, eddig elméletben megismert tudást lehet a gyakorlatban kipróbálni. Vagy a felfedeztető tanulás alkalmazásával a programozás, a repülés közben olyan matematikai összefüggéseket lehet a diákokkal felismertetni, amiket így játékosan, élmények hatására sajátíthatnak el.

A drónok használatával a programozással való ismerkedés is játékosan lehet része a digitális kultúra tanulásának. A programozás során itt nem csak egy képernyőt, hanem egy fizikai eszközt programoznak a diákok, ami képes akár repülni is!

im380.png

im381.jpg