Petránné Képes Gizella, Dupákné Gecse Adél, Bertók Zoltánné, Bocsiné Percze Andrea

Szekcióbeszélgetés

A szekcióban elhangzott témákkal
és egyéb felmerülő kérdésekkel kapcsolatban

kiadvany2023_2-image007.jpg

A záró szekcióbeszélgetésre nagyon szűkös időkeret maradt számunkra.

A szekcióbeszélgetés résztvevői a szekció előadói voltak, akik előadásuk témáját az érdeklődők számára mélyrehatóan, szakmai elkötelezettséggel, sok-sok szakmai segítséget nyújtva közvetítették.

Az óvodai szekció mindhárom előadása nagyon aktuális témával foglalkozott, a résztvevők elismerően szóltak a prezentációk tartalmával kapcsolatban. A szekcióbeszélgetés elején az egyik résztvevő így értékelte munkánkat:

„Gratulálok a nagyon tartalmas, színvonalas előadásokhoz. Sajnálom, hogy sokan nem hallhatták, én tovább viszem és elmondom a kollégáimnak …”

A még rendelkezésünkre álló fél órában megbeszéltük az intézményi anafilaxiás eljárásrenddel kapcsolatosan, hogy azt minden esetben egyeztetni kell gyermekorvossal és jóváhagyólag alá kell írnia az óvoda orvosának. Fontos, hogy az eljárásrend orvosi szempontból is megfelelő legyen, tartalmazza szülők tájékoztatási rendjét.

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a jelenlévők óvodáiban – két városi intézmény kivételével – nem biztosított az „Epinefrin injekció”, így az anafilaxiás eljárásrendben sem érdekeltek. Az előadók javasolták, hogy az intézményvezetők vegyék fel a kapcsolatot óvodájuk fenntartójával ebben az ügyben, hiszen a gyermekek életvédelme érdekében kiemelt fontosságú a megfelelő eszközök megléte.

Az óvoda és szülő kapcsolatrendszerén belüli szülői tájékoztatással kapcsolatban megerősítést nyert az is, hogy szabályozni szükséges: kinek, miről, mikor kötelessége tájékoztatni a szülőt, mindezt az óvoda házirendjében kell megtenni. Valamennyi előadó részéről megerősítést nyert, hogy nagyon fontos a szülőknek – mint az óvoda közvetlen partnereinek – a folyamatos tájékoztatása gyermekük fejlettségéről, óvodai életéről. A tájékoztatás formáinak sokszínűséget kell mutatnia: tervezett és nem tervezett szóbeli tájékoztatók, beszélgetések, nyílt napok, digitális kapcsolatok stb. útján.

A szekcióbeszélgetés utolsó részében Bertók Zoltánné felhívta a figyelmet az intézményi szabályzatok legitimációs eljárásrendjének fontosságára, annak tartalmi és formai megfelelősségére. Elmondta: „Az a tapasztalatom, hogy a legitimációs eljárásrendek tartalma csak részben felel meg a jogszabályi elvárásoknak. Egy-egy intézményi működést szabályozó belső dokumentum – Pedagógiai Program, Házirend, Szervezeti és Működési Szabályzat stb. – hatályossága nem bizonyítható, amennyiben a legitimáció folyamata nem felel meg a törvényi előírásoknak …” Az előadó az előadásában is hangsúlyozta, most ismét megerősítette: „… minőségi munkánk alapja a mindenkori jogszabályoknak való megfeleltetés …”.

Bertók Zoltánné a továbbiakban elmondta, hogy egyre nagyobb teret nyert a digitális csoportnaplók használata, ami nagyon pozitív irányt mutat egy-egy intézmény pedagógiai rendszerében. Egy dologra kiemelten felhívta a figyelmet: „Sajnos a helyi pedagógiai programokban a digitális csoportnaplók vezetése nem kerül szabályozásra …”. Kérte a jelenlévőket, hogy ennek fontosságára hívják fel kollégáik figyelmét szakértői, szaktanácsadói, intézményvezetői és óvodapedagógusi szerepkörükben.

A szekcióbeszélgetés végén megköszöntem a résztvevők aktív részvételét, további munkájukhoz sok sikert kívántam.