Dr. Papp Csaba

Mozdul a TEST – egyensúlyban az EGÉSZSÉG
(orvos)

kiadvany2023_2-image009.jpg

Iskola-egészségügyi Szűrővizsgálatok

A 2019. október 11-én felavatott Egészségfejlesztési Központunkban egy országosan egyedülálló iskola-egészségügyi program indult Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával a Debreceni Egyetem Klinikai Központhoz tartozó Pósa u. 1. szám alatti Egészségfejlesztési Központban. A 26/1997. (IX. 3.), az 51/1997. (XII. 18.) és a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet alapján működő iskolaegészségügyi ellátás keretében az általános és középiskolás diákok kétévente, úgynevezett „indikátor” években vesznek részt kötelezően szűrővizsgálatokon. Az indikátor évek a 2., a 4., a 6., a 8., a 10. és a 12. évfolyam.

A debreceni modellprogram alapötlete és különlegessége abban áll, hogy a kötelező vizsgálatokat osztályonként (teljes osztály létszáma) egy központosított helyszínen végezzük, ahová a tanulókat az önkormányzat által finanszírozott iskolabusz szállítja és ahol alkalom nyílik a kötelező alapvizsgálatokon túl, szintén az önkormányzat által finanszírozott, kiegészítő vizsgálatok elvégzésére is. A védőnői és iskolaorvosi vizsgálatok mellett egészségügyi előadásokat hallgatnak a tanulók korosztályukat érintő, a „test” és a „lélek” köré csoportosított témákról.

Az alapötlet megvalósítására a Nemzeti alaptanterv által biztosított „egészségnapok” biztosítják a lehetőséget évente egy alkalommal. A Debreceni Tankerületi Központ, a Debreceni Szakképzési Centrum, valamint az egyházak és az alapítványok által fenntartott intézmények kezdetektől fogva támogatták a modellprogram létrehozását, amit ezúton is köszönünk.

Gyakorlatban naponta három osztály érkezik az Intézetbe (80–110 tanuló) szervezett módon, egészségnap keretében. Az Intézet helyszíne egy működésen kívül álló volt általános iskola épülete, mely helyileg Debrecen, Pósa utca 1. szám alatt található. Az épület funkciójának megváltoztatását és új terek kialakítását az önkormányzat finanszírozta számunkra. Érkezést követően a tanulókat a volt tornateremből átalakított gyülekező térben fogadjuk, ahol tájékoztatást kapnak – az Intézet által e célra foglalkoztatott animátorok által – a napi programról. Ez a gyülekező tér szolgál a vizsgálatok közötti kikapcsolódásra és játékra, élménnyé téve ezáltal az egészségnapot és szerepe, hogy csökkentse a vizsgálat által okozott szorongást. A 80–110 tanuló érkezését követően a zajszint kissé emelkedett az önfeledt játszásnak köszönhetően, aminek a munkatársak mindig nagyon örülnek és emiatt viccesen dühöngőnek neveznek.

A tanulókat különböző csoportos játékra lehetőséget adó eszközök várják (csocsó, asztalitenisz, léghoki) és ezen kívül korcsoporttól függően tematikus bemutató tereket alakítunk ki olyan témák vonatkozásában, mint az egészséges táplálkozás, a dohányzás prevenció és az újraélesztés.

Érkezést követően két nagy csoportra osztjuk a tanulókat. Az egyik csoport szűrővizsgálatokkal kezdi a programot, a másik csoport pedig két egészségnevelő előadáson vesz részt testről és lélekről. Az előadók iskolai védőnők, egészségtan tanárok és mentálhigiénés szakemberek, akik a jelenlegi törvény által megszabott keretekben és témákban tartják a foglalkozásokat.

A szűrővizsgálatokat iskolaorvos és iskolavédőnő, fogorvos és szakasszisztensek végzik. (Tápláltsági állapot megítélése, vérnyomásmérés, szemészeti- és komplex hallásszűrés, mozgásszervi, valamint a pajzsmirigy fizikális vizsgálata és fogászati szűrés.)

A program egyik különlegessége az Intézetben végzett EKG vizsgálat, melyet minden indikátor évben elvégzünk tanulóink számára, az elkészült EKG-t az Intézet alkalmazásában álló gyermek kardiológus szakorvos leletezi és szükség esetén időpontot ad a további kivizsgáláshoz. A tanulók EKG leleteit mellékeljük a szűrőprogramot záró védőnői-iskolaorvosi lelethez, mely tartalmazza az elvégzett vizsgálatok eredményeit, összegzést ad a tanuló fizikai-testi állapotáról és zárásként javaslatot tesz szükség esetén további kivizsgálások, szakorvosi vizsgálatok elvégzésére.

Az Intézet missziója, hogy az itt töltött idő alatt, mely egy oktatási napot vesz igénybe, jó élményekhez társítsuk, kapcsoljuk a gyermekek számára a vizsgálatokat, hogy ne alakuljon ki bennük az orvosi vizsgálatoktól való félelem, hanem a kellemes, fiatalos környezetben jól éljék meg ezt a találkozást, és az Intézetet elhagyva az legyen a benyomásuk, hogy az egészség egy fontos, nagyszerű dolog és a vizsgálatok fájdalommentesek, nem kell tőle tartaniuk.

A program szervezése iskolánként, korosztályonként történik, melyet az Intézet és az iskola védőnője közösen végez, az időpontok meghatározását pedig az iskolákkal közösen végezzük. A program kezdete a szeptemberi tanévkezdés második hetével kezdődik és egy héttel a tanév zárása előtt végződik. A korosztály szerinti beosztás sorrendje: 12. évfolyam, őket követi a 8. évfolyam, hogy a későbbiekben figyelni tudjanak az érettségi és felvételi feladataikra, majd a 10., a 6., a 4. és végül a 2. évfolyam zárja. A tanulókat az Intézetbe osztályonként két pedagógus kíséri, a folyamatos létszám ellenőrzés biztosítására.

Az önkormányzat részéről a Mozdulj Debrecen! ifjúsági program támogatja a vizsgálatok elvégzését.

Eredmények

Az Intézetben éves szinten több, mint 12 000 tanuló helyszíni, komplex szűrését végezzük szervezett keretek között. A 2019 októberi kezdetet követően három évfolyam szűrővizsgálatát tudtuk elvégezni, majd a COVID pandémia következtében az Intézet a veszélyhelyzeti feladatokra állt át és a szűrőprogramot leállította. A 2021/2022-es tanévet tudtuk komplett, teljes létszámban elvégezni, ezért a továbbiakban ezt az évet emeljük ki az eredményeink bemutatásában.

Tanulói létszám évfolyamonként

Évfolyam

Megvizsgált tanulók létszáma (fő)

2.

1 627

4.

1 700

6.

1 781

8.

1 715

10.

3 431

12.

2 345

Összesen

12 599

A táblázatból is kitűnik az évfolyamonkénti létszámok tekintetében, hogy a 8. évfolyamig a létszám szinte állandó, majd a 10. évfolyam létszáma megduplázódik a gimnáziumok és technikumok vidéki tanulóinak köszönhetően.

Tápláltsági állapot

Tápláltsági adatokat illetően hazánkban különböző adatok találhatóak kislétszámú felmérésekből adódóan, melyek sok esetben vészjósló számokkal riogatnak, 30%-os elhízási arányt emlegetve. Az intézetünk standardizált, kalibrált digitális mérlegeket használva, nagyon pontos adatokat szolgáltatnak ezen a téren, melyből kitűnik, hogy a 90% feletti percentil aránya 14 és 18% között található a debreceni tanulók esetében. Ezt a számot nem mondanánk kevésnek, természetesen aggodalomra ad okot a tanulók nagyon alacsony mozgásigénye és nagyon fontosnak tartjuk és felhívjuk a figyelmet a mindennapi testmozgás fontosságára, hogy ezt az arányt, ha egy mód van rá, csökkentsük. A tendenciát tekintve az észlelhető, hogy a második évfolyam tanulóinak 16%-os aránya a mindennapi testnevelésnek köszönhetően enyhén csökken az elkövetkezendő évfolyamokban, de a 10. és 12. évfolyam esetében ez az arány meghaladja a kiinduló 16%-ot is, 18%-ot zárva.

Sajnos a mért rossz adatokban a hosszú ideig tartó online oktatás is szerepet játszott, hiszen az otthoni körülmények még inkább a testmozgás rovására mentek.

Mozgásszervi eltérések

Sajnos ezen a területen a helyzet több, mint aggasztó, sőt riasztónak nevezném, hisz tanulóink több mint 70%-a átlagosan egyszerű fizikális vizsgálattal is igazolható mozgásszervi eltérésekkel rendelkeznek. Ennek aránya csak a mozgás fokozása és az aktív életmód hangsúlyozásával csökkenthető, és ennek fontosságát a szülőkkel is meg kell értetni az aggasztó eredmények tükrében.

Szemészeti eltérések

Ezen a területen is sajnos aggasztó adatokról tudunk beszámolni, a második évfolyam tanulói körében több, mint 20% a szemészeti eltérés mértéke, és az érintett tanulók 75%-a frissen diagnosztizált, újonnan szűrt eset! Sajnos minden ötödik tanuló úgy vesz részt az oktatásban, hogy kisebb vagy nagyobb vizuális problémákkal küzd, és ezeknek az észlelése csak szűrővizsgálatokkal igazolható, hiszen a tanulók számára ez a „megszokott” látásmód.

A kezdeti 20%-os arány 8. évfolyamra már meghaladja a 35%-ot, 12. évfolyamra megközelíti a 40%-ot tanulóink esetében. Ezen tanulók több mint 90%-a folyamatos szemészeti gondozásban részesül, 10%-uk az évfolyamonkénti új esetszám.

Hallás eltérések

Debrecen tanulói esetében a hallás eltérések aránya nagyon alacsonynak mondható, kevesebb, mint 2%-a az átlagos arány az adataink szerint. Ez a jó eredmény a védőnői rendszer gondos szűrővizsgálatainak köszönhető, mely minden területi védőnői tanácsadóban és iskolaorvosi rendelőben folyamatosan végzett szubjektív hallásvizsgálatoknak köszönhető, nagyon jó minőségű hallásvizsgáló készülékekkel.

Intézetünkben szintén önkormányzati támogatással egy objektív hallásvizsgáló működik, melyben a külső zaj teljes kizárásával végezzük a vizsgálatokat. Eltérés esetén négytípusú további kiegészítő vizsgálatokat végezve az Intézet által alkalmazott audiológusok segítségével.

Vérnyomás eltérések

Tanulóink körében 2. évfolyam esetén a kórkép jelenléte 0,6%-os arányt mutat, mely fokozatosan nő az általános iskolában A 6. osztályban éri el a csúcsát több, mint 3%-os arányban. 10. évfolyamon riasztó adatokat mérünk, tanulóink több, mint 13%-a szenved ettől a kórképtől. Magyarázatként talán a fokozott stressz és megváltozott életkörülmények a vidékről Debrecenbe érkező tanulók esetében, akik nehezen alkalmazkodnak az olyan körülményekhez, mint új iskola, családtól való távollét, nagyvárosi életmód.

EKG vizsgálat

A modellprogram egyik fő eleme az Intézetben központosítottan végzett szűrővizsgálat, mely Magyarországon egyedülálló. Az indikátor évben minden tanuló számára elvégezzük gyerek kardiológus szakorvos közreműködésével. Nemzetközi szinten Európában sehol nem végeznek teljes iskola évfolyamra kiterjesztett szűrővizsgálatot. Japánban három alkalommal készül a tanulóik számára EKG vizsgálat: a 3., a 7. és a 11. évfolyamon. A debreceni modellprogram hat alkalommal biztosítja tanulói számára a 12 évfolyam alatt. Gyermekekről lévén szó, akiknél a szülőkben fel sem merül az esetleges szív eredetű megbetegedés gyanúja, hiszen ezeknek külső megnyilvánulása a legritkább esetben van, meglepő eredményeket tapasztaltunk a talált pozitív esetek számának kapcsán. Átlagosan tanulóink több, mint 1,4%-a mutatott pozitív eltérést, melyeknek 1%-a igényelt további kardiológiai ellátást. A gyermekkori ritmuszavaroknak egyik legsúlyosabb formája a Wolff-Parkinson-White (WPW) szindróma, mely egy születéskor jelenlevő fejlődési rendellenességnek köszönhetően akár életet is veszélyeztető ritmuszavart tud okozni az esetek 1%-ban. A kórkép EKG-val felismerhető a szakavatott gyermek kardiológus számára. Ilyen esetet tíz alkalommal diagnosztizáltunk tanulóink körében az eddigiekben, biztosítva a gyermek további kardiológiai kezelését. Két esetben már a műtéten is túl vannak tanulóink. A program hatásosságát méltóan igazolja ezen esetek diagnosztizálása, hiszen ezen gyerekek és szüleik biztonságban tudhatják magukat a megfelelő kezelést követően.

A szűrőközpontban való vizsgálatok lehetőséget adnak évfolyamok összehasonlítására, illetve egy-egy évfolyam fejlődésének a követésére. Összehasonlítottuk egy 2019/2020-as tanév 6. évfolyamát a 2021/2022-es tanévi 8-os önmagukkal. Ami tapasztalható, hogy

  • a mozgásszervi eltérések aránya 67%-ról több, mint 72%-ra nőtt,
  • a szemészeti eltérések 30%-ról több, mint 36%-ra emelkedtek,
  • a vérnyomás emelkedések 1%-ról több, mint 4%-ra nőttek,
  • míg kardiológiai eltéréseknél 0,7%-ról 1,6%-ra nőttek.

Következtetésképpen elmondhatjuk, hogy az online oktatás sajnos komoly következményeket okozott a tanulóink mozgásszervi eltéréseiben, és az 1%-os kardiológia elváltozások növekedésében a post-COVID szindróma is felelős.

Összegzés

A vizsgálati adatokat áttekintve és bemutatva az a következtetés vonható le, hogy tanulóink mozgásszegény világában – amit egyrészt a nagyváros adta körülmények és a digitális, virtuális világ térnyerése okoz – a mozgásszervi elváltozás adatai riasztó arányokat mutatnak, több mint 70%-uknak okoz problémát a túlsúly fokozatos emelkedése. Vérnyomás és nagyszámú EKG eltérés jelenléte komolyan felhívja a figyelmet a mozgás szükségességére, a fizikai aktivitás növelésére.

Az alábbi ábra, melyet doktori disszertációm anyagából emeltem ki, bebizonyítja a mozgás összetett szerepét úgy az egészség megőrzése, mint az elhízás megakadályozása és a tanulás, memória, és legvégül a motiváció terén.

2011-ben felfedezett irizin nevezetű hormon, melyet javarészt mozgás (exercise) közben az izmaink termelnek számunkra, fontos szerepet játszik az elhízás megakadályozásában (fehér zsírszövet barna zsírszövetté alakulása, hőtermelés fokozása) a tanulás és memória fő hormonja, a jutalommal kapcsolatos tanulás (reward related learning) révén a motiváció fő befolyásolója. Ezzel az ábrával érthetővé válik a mozgás fontossága minden korosztály számára, de főképp a fejlődő, tanuló szervezet esetében biztosítja a tanulás, memória és motiváció alapját.

kiadvany2023_2-image010.jpg

Zsuga és mtsai, 2016. Med. Hypothesis. 90 (23-28)

Weboldalunk: https://daefi.unideb.hu/