Farkas Andrea, Pintér Gergely

Az Oktatási Hivatal digitális taneszköz kínálatának
innovációi az EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001
projektben

kiadvany2023_2-image171.jpg kiadvany2023_2-image172.jpg

Újdonságok az alsó tagozat számára (Farkas Andrea)

Az alapfokú képzés első szakaszában az alapkészségek fejlesztése áll a nevelés-oktatás célrendszerének fókuszában. Ezt hivatott támogatni a Nemzeti Köznevelési Portálon az EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 projektből megvalósult, alsó tagozatos tanulók számára készült digitális oktatási tartalomszolgáltatás is.

kiadvany2023_2-image173.png

Az alsó tagozaton tanulók és tanítók a magyar nyelv és irodalom, matematika, környezetismeret, digitális és vizuális kultúra tantárgyterületekhez találnak oktató, gyakorló vagy segédanyagot a portálon.

Az általános iskola 1–2. évfolyamán tanulók számára multimédiás elemeket tartalmazó okosgyűjtemények érhetők el. A médiaelemek használhatók a tanórákon a tananyag kiegészítéseként, a tanóra témájára ráhangolódást segítő eszközként, összefoglalásként vagy akár házi feladatnak is kiadhatók. Az oktatófilmek között találhatnak tanári közreműködéssel készült videókat, animációkat, természetfilmeket stb.

kiadvany2023_2-image174.png

A tananyagok jellemzői, hogy a NAT2020-ban meghatározott fejlesztési és tanulási célok mentén, a vonatkozó kerettantervekben definiált témakörök egy részéhez kapcsolódnak. A fejlesztés elemei tankönyvfüggetlenek, a digitális munkarend esetén is jól alkalmazható anyagot kínálnak, de tantermi környezetben vagy ismétlésre, a tananyag pótlására is jól felhasználhatók. Lehetőséget biztosítanak az önálló tanulásra, differenciálásra. A feladatok otthoni környezetben is elvégezhetők és tevékenységközpontúak.

kiadvany2023_2-image175.png

A digitális tananyagelemek, a tanórák gyakorlatát követve, kis módszertani lépéseken keresztül vezetik a tanulókat az új ismeretek megértése és alkalmazása felé. Ráhangolódás és az előzetes ismeretek felidézése után az új ismeretek bemutatása, elemzése, következtetések levonása, fogalmak rögzítése, szabályok megfogalmazása, majd rendszerezés, rögzítés történik. Ezt követi az alkalmazás, a tanultak gyakorlása, összefoglalás. Majd otthon végezhető feladatok, illetve valamilyen fejlesztő jutalmazás következik (pl. mesehallgatás).

A multimédiás lehetőségeket kihasználva sokrétű fejlesztés valósult meg: a betűtanulást segítő eseményképek megelevenedtek, feladathelyzetben alkalmazhatóvá váltak, vagy például a Fővárosi Növény- és Állatkertben forgatott anyagokkal egészültek ki.

kiadvany2023_2-image176.png

Az életkori sajátosságokat figyelembe véve egy-egy tananyagelem esetén a képernyő előtt töltött idő átlagosan 10–15 perc. A tananyagelemek egy teljes tanóra kivonatát adják, a tanítói előadások mellett megjelennek a képességfejlesztő, tevékenységközpontú gyakorlatok, animációk.

kiadvany2023_2-image177.png

A forgatott tananyagok tapasztalt általános iskolai tanítók közreműködésével készültek, és főként az iskolában már megszokott tanítói magyarázatokat, játékokat, gyakorlást segítő feladatokat tartalmazzák, az animációs kisfilmek pedig a még olvasni nem tudó gyerekek számára nyújtanak ismeretanyagot. A videókban megjelenik a tanító, aki biztat, bátorít, leköti a figyelmet, pozitív visszajelzést ad, megszólít, szinten tartja a tanulási motivációt, tehát az iskolában megszokott tanítási-tanulási gyakorlatot tükrözi. Az animáció olyan tartalmakat hoz a nagyvilágból, amelyek fenntartják a figyelmet és az érdeklődést.

Az 1. évfolyamon mindkét tantárgyban kiemelt szerepe van az előkészítő időszaknak, mely biztosítja az óvoda-iskola átmenet megkönnyítését, lehetővé teszi a kognitív funkciók fejlesztését, megerősítését. Magyar nyelv és irodalom tantárgyon belül ide kerültek az írás és az olvasás tanulását előkészítő anyagok, melyek az auditív figyelem, a kommunikációs képességek, valamint a téri tájékozódás és a grafomotorika fejlesztését segítik.

Matematikában az előkészítő időszak filmjeiben meg- és leszámlálásokkal, a tájékozódó képesség fejlesztését célzó feladatok során a szám- és műveletfogalom előkészítése zajlik. A betűtanításhoz készült filmekben a betű és hang azonosítása, a beszédhangok helyes ejtésének gyakorlása, valamint a betű írása kerül bemutatásra.

A két évfolyam számára 175 db videó (77 tanítói közreműködéssel készült videóanyag, 91 db önálló animáció, 7 db természetfilm) és 8 db korábbi fejlesztésből megvalósult, átdolgozott oktatóanyag készült. Az elemek mindegyike akadálymentesített. A fejlesztésre került tananyagelemek a teljes tanév anyagához kapcsolódnak néhány tananyagelemmel.

Az általános iskola 3–4. évfolyamon a Magyar nyelv és irodalom tantárgy anyanyelv és kommunikáció területéhez, a Környezetismeret és a Matematika tantárgyakhoz interaktív digitális feladatgyűjtemények kerültek fejlesztésre, amelyek a webes platform adta lehetőségekkel támogatják majd a hagyományos taneszközök pedagógiai erejét.

Összesen 6 db interaktív digitális feladatgyűjtemény, azaz okosfeladat-gyűjtemény fejlesztése valósult meg.

kiadvany2023_2-image178.png

Az új fejlesztés során a NAT2020 kerettantervi témaköreihez készítettünk feladatsorokat, de tankönyvfüggetlenül, hogy minden tanuló számára jól használható, az új alaptanterv fejlesztési céljait szem előtt tartó digitális tartalomszolgáltatást valósítsunk meg, melynek fő irányai az egyes témakörökön belül: gyakorlás, tehetséggondozás, tantárgyakon átívelő, a mindennapi élethez kapcsolódó problémamegoldó készség fejlesztése, a tantárgyterülethez kapcsolódó digitális kompetenciafejlesztés, online felületek és mobilapplikációk segítségével projektfeladatok kidolgozása, a tématerület kreatív feldolgozása játékos, motiváló feladatokkal, kreativitásfejlesztés, illetve tudáspróbák.

A fejlesztésnek köszönhetően az alsó tagozat 3–4. évfolyama számára kb. 4000 gyakorló feladat áll rendelkezésre az alábbi témakörök mentén:

  • Matematika: Válogatás, halmazok alkotása, vizsgálata; Rendszerezés, rendszerképzés; Állítások; Problémamegoldás; Szöveges feladatok megoldása; Szám és valóság kapcsolata; Számlálás, becslés; Számok rendezése; Számok tulajdonságai; Számok helyi értékes alakja; Mérőeszköz használata, mérési módszerek; Alapműveletek értelmezése és tulajdonságai; Szóbeli számolási eljárások; Fejben számolás; Írásbeli összeadás és kivonás, szorzás és osztás, törtrészek; Negatív számok; Alkotás térben és síkon; Alakzatok geometriai tulajdonságai; Transzformációk; Tájékozódás; Összefüggések, kapcsolatok, szabályszerűségek felismerése; Adatok megfigyelése; Valószínűségi gondolkodás.
  • Nyelvtan, helyesírás és szövegalkotás: A nyelv építőkövei: hang/betű, szótag, szó, szókapcsolat, mondat, szöveg (rövid szövegek alkotása – hír, hirdetés, meghívó, felhívás, tudósítás, elbeszélő szöveg, elektronikus levél); Elválasztás; Betűrendbe sorolás; Az írásbeli szövegalkotás lépései; Szótő és toldalék; Szóelemzés; Hangalak és jelentés kapcsolata; Állandósult szókapcsolatok; Élőlények, tárgyak, gondolati dolgok neve; Tulajdonságokat, mennyiségeket kifejező szavak; Cselekvés, történés a múltban, a jelenben és a jövőben.
  • Környezetismeret: Megfigyelés, mérés; Az élettelen környezet kölcsönhatásai; Tájékozódás az időben, a térben; Hazánk, Magyarország; Életközösségek lakóhelyünk környezetében; Testünk, egészségünk.

A komplex fejlesztést megvalósító támogató szolgáltatás elsősorban a tanulás, a digitális, a matematikai, a gondolkodási kompetenciák és a kreativitás, a kreatív alkotás és önkifejezés, valamint a kulturális tudatosság kompetenciák fejlesztését helyezi a fókuszba.

Az egyes tantárgyakat összekötő digitális tanösvényeket alakítottunk ki, hogy hétköznapi helyzeteket érintő témák (pl. Süssünk tortát!, Kiskutyát szeretnék) kapcsán a tanulók megértsék, hogy az iskolában szerzett tudás hogyan segíti a mindennapjaikban felmerülő helyzetek, problémák megértését.

Az okosgyűjtemények Digitális kalandozásai pedig a tantárgyba ágyazott digitális kompetenciafejlesztést tűzték ki célul. Tantárgyanként két-két témakört érintő területen végezhetnek a tanulók online kutatást digitális felületeken, vagy online alkalmazások kreatív használatával, alkotó digitális eszközhasználat révén fejleszthetik kompetenciáikat.

kiadvany2023_2-image179.png

A tankönyvfüggetlen fejlesztés célja komplex kompetenciafejlesztés, játékosan, izgalmas fejtörőkkel, találós kérdésekkel, kvízekkel, érdekességekkel és életszerű példákkal.

kiadvany2023_2-image180.png

Az Oktatási Hivatal digitális taneszköz kínálatának innovációi (Pintér Gergely)

A Nemzeti Köznevelési Portál[1] (továbbiakban NKP) – több fejlesztési ciklust, ráemelést követően – folyamatosan bővíti digitális tartalomkínálatát és szolgáltatásait. Teszi mindezt nagy látogatottság mellett, mely remek visszajelzés számunkra, hogy a valódi igényekre jó megoldásokat kínálunk.

Az NKP célja, hogy a tanítás-tanulás folyamatában releváns digitális segítséget nyújtson a pedagógusok és diákok számára. Támogatást nemcsak a saját digitális tartalomfejlesztési kínálatunkkal, de más hazai és nemzetközi projekt eredményeivel tesszük eredményesebbé.

A digitális taneszköz kínálatunk az NKP-val összhangban több evolúciós lépcsőfokot járt be. Az egyszerű, de offline környezetben is használható PDF állományok, mára a Tankönyvkatalógus portálon[2] érhetők el, egyéb letölthető segédanyagok mellett.

kiadvany2023_2-image181.jpg

A lapozható tankönyvek mellett megjelentek az interaktív tananyagelemek, amelyeket az okostankönyvek, okosgyűjtemények váltottak le. Az okostankönyvek és okosgyűjtemények integrálják legszorosabban az NKP tanítás-tanulást segítő szolgáltatásait.

Az okostankönyvek az akkreditált tankönyvek szöveges és képi anyagát tartalmazzák, amelyek számos digitális kiegészítő elemmel és az online térben jól használható szolgáltatással hatékonyan megtámogatják a modern tanulást. A Nemzeti alaptanterv felmenő rendszerben történő bevezetése miatt, különösen az érettségiző diákokra tekintettel, megtalálható a portálon az előző szabályozási környezethez igazított közel 80 darab és a legújabb NAT2020-hoz fejlesztett okostankönyv is, összesen közel 220 darab.

A portálon található okosgyűjtemények, bár nem akkreditált tananyagok, de – a NAT2020-ban definiált fejlesztési és tanulási célok mentén – a kerettantervi témakörökhöz kapcsolódnak. Első és második évfolyamon tanulók számára multimédiás tartalmakat kínálunk, míg harmadikosoknak és negyedikeseknek több mint 4000 darab feladatot tartalmazó okosfeladatbankokat.

kiadvany2023_2-image182.jpg

Az okostankönyvek és okosgyűjtemények nem csak felületükben alkalmazkodók, így csupán egy böngészőre van szükség és a mobiltelefontól az okostáblákon át az okospanelekig minden eszközön használható. A tananyag újra szervezhető, alakítható a tanulók egyéni tanulási teljesítményének eredményessége érdekében, a sajátosságok figyelembevételével (pl.: SNI) vagy éppen az oktatás szervezési módja (pl.: frontális) szerint. Érdemes azonban ingyenesen regisztrálni az NKP-ra saját tartalom előállítása érdekében, vagy azért, hogy a tartalmakat újra tudják hasznosítani a pedagógusok egyéni gyűjteményekbe rendezéssel.

Feladatokat, feladatsorokat, illetve adaptív feladatsorokat is létre tudnak hozni az NKP regisztrált felhasználói egy egyszerű űrlap kitöltésével. A felület nagyon intuitív, minden változtatás azonnal megjelenik a lejátszó panelen és ki is próbálható. Jelenleg hatféle feleletválasztós, kilenc rendezéses, hat szöveges, köztük egy nyílt végű, valamint öt darab játékos feladatmotor segítségével lehet tartalmat előállítani. A saját és akkreditált feladatokból feladatsorok vagy akár adaptív feladatsorok építhető, melyeket a tanulócsoportokon keresztül ki lehet osztani, majd bekérni, illetve értékelésre is van lehetőség.

kiadvany2023_2-image183.jpg

Az NKP nemcsak az Oktatási Hivatal által fejlesztett tankönyvek digitális transzformációinak ad otthont, de helyet biztosít a pedagógusok által fejlesztett több, mint 38 100 darab digitális óravázlatnak is. Számos minőségi és kreatív ötletet lehet meríteni ebből a tárból, amennyiben digitális eszközhasználatot vagy szolgáltatást szeretne a pedagógus bevinni az osztály életébe.

Számos más szervezet és projekt is segítette az NKP gazdag tartalom kínálatát, így a Vers Neked projekt keretében közel kétszáz vers került rögzítésre magyar színészek közreműködésével, melyeket az irodalom okostankönyvekből és a multimédia adattárból is el lehet érni.

A Budapesti Vonósok jóvoltából klasszikus zeneművek érhetők el karaoke változatban, a Magyar Népmesék nyolc évada, a Budapesti Filharmóniai Társaságnak és az Erkel Ferenc Társaságnak pedig a Himnusz és a Szózat regényes történeteit köszönhetjük.

A multimédia adattárban közel 4700 tartalom található, többek között az SNI diákok számára készített speciális sorozatok, hanganyagok, kísérletekhez szimulációk vagy akár geometriai szerkesztésekhez animációk.

A közgyűjtemények digitalizációja során nemcsak tartalmak és a hozzá kapcsolódó szöveges és képi adatok kerültek át a virtuális térbe, de ezekhez szolgáltatások is kiépültek. Az API kapcsolatokon keresztül az NKP-n indítható keresés a Nava, a MuzeumDigitar és az IWitness adattárházaiban, a találatokat már az érintett rendszerekben lehet megtekinteni.

A Nemzeti Köznevelési Portál nemcsak bőséges tartalmi kínálattal, illetve az előállításukhoz tartozó felületekkel és szabályozott folyamataikkal áll a felhasználók rendelkezésére, de a tanulócsoportok révén egy virtuális közös tudástér és feladatkezelés is megoldásra került. Közel 14 000 aktív felhasználója van a majdnem ezer tanulócsoportnak, melyben a tanár kioszthatja a feladatokat a diákoknak gyakorlásra, megosztásra vagy éppen egy számonkérésre. A feladatok láthatóságát, beszedésének módját és idejét akár előre is tudja rögzíteni, és – zárt végű feladatok, feladatsorok esetében – a személyre szabott kiértékelés is automatikusan megtörténik.

Az NKP biztonságos oktatási teret kínál díjmentesen mindenki számára az akkreditált tartalmaival, ami az álhírek korában felbecsülhetetlen érték. Ugyanakkor komoly kihívás elé állított minket a rendszer megalkotása során, hiszen többféle forrásból érkező tartalmakat kellett szorosan integrálni az NKP keretrendszerébe, a tananyagtartalmakat elemi egységekre bontani, majd azokat az intelligens keresők számára láthatóvá és felhasználhatóvá tenni. A gépi tanulást segítő megoldások alkalmazása elengedhetetlen volt. Tervezzük a mesterséges intelligencia körében található újabb megoldások alkalmazását is. A közel két év alatt összegyűlt százmillió naplóbejegyzés, keresési paraméter, feladat és feladatsor futtatása, megválaszolása kellő adatvagyont biztosít az adatbányászathoz, az MI tanításához.

A tartalmak metaadatokkal való feltöltése, a felület és a tananyagok akadálymentesítése és a szabványos szoftverfejlesztői munka hatására a Nemzeti Köznevelési Portál látogatottsága megugrott, valamint a Google és más keresőkeretrendszerek is naponta sok ezer újabb felhasználót irányítanak erre a tanulást segítő webes portálrendszerre. Ezt a munkát, bár szakemberek bevonásával végeztük el, de az MI témakörébe tartozó algoritmusok és megoldások segítségével tudtuk előkészíteni, pontosítani, finomítani.

  1. és 2022. szeptember hónapok analitikai és konverziós adatait összehasonlítva 6,6 lett az átlagos keresési pozíció, illetve közel kétszer annyian keresnek rá az NKP-val szorosan összekapcsolható nevekre. Az idei és a tavalyi év szeptemberében 1,03 millióval több alkalommal ajánlotta a Google a nem specifikus keresések alkalmával.

A következő ábrán is látszik, az NKP egyedi látogatóinak száma stabilan meghaladta a napi 100 000 főt, egyes napokon közel 800 000 munkamenet indult. A pandémiás időszak után ez az érdeklődés visszább esett, de stabil felhasználói bázis alakult ki.

Az írás zárásaként egy mesterséges intelligencia alapú képalkotó szoftver alkotásait mutatjuk be a jövő oktatására, oktatási megoldásaira. A képek magukért beszélnek. A mesterséges intelligencia ma még meg sem közelíti a szingularitást, hiszen csak a múltat dolgozza fel, és azokat az adatokat használja fel, de újat nem tud alkotni, nem kreatív. A jövő oktatását a gépek, az MI csak könnyebbé teheti, de a pedagógusok tudják azt igazán hatékonnyá tenni.

kiadvany2023_2-image184.png

 

 kiadvany2023_2-image185.jpgkiadvany2023_2-image186.png

[1] https://nkp.hu

[2] https://tankonyvkatalogus.hu