Fehérpataky Balázs

Kaland, közösség, kihívás
tehetséggondozás felső tagozatosoknak[1]

 Fehérpataky Balázs előadása alapján összeállította: Tóth Barbara.

kiadvany2023_2-image223.jpg

A Mathias Corvinus Collegium keretein belül a 2022/23-as tanévben nyolcadik esztendeje működik az általános iskola felső tagozatos diákjainak szóló Fiatal Tehetség Program. A Program mottója Kaland, közösség, kihívás, ami szemlélteti a FIT célkitűzéseit, amelyek szerint a diákoknak életre szóló kalandokban, közösségi élményekben és korosztályhoz illő kihívásokban lehet részük.

A Fiatal Tehetség Programban kéthetente, szombatonként biztosítunk kurzusokat 5–8. évfolyamos diákok számára a Kárpát-medence 23 városában. A képzési napok 9–16 óra között tartanak a csoportok számára. A képzési napon a diákokkal elsősorban az oktató és az őt segítő régiós munkatárs foglalkozik. A programba egy-egy képzési helyszínen az 5. évfolyamos diákok léphetnek be, az így kialakult 25 fős csoport pedig négy éven keresztül együtt marad és halad végig a FIT program kínálatán.

Az MCC Fiatal Tehetség Program a közoktatást kiegészítve, annak tudáselemeire építve nyújt tehetséggondozást a felső tagozatos diákoknak. Az iskolahetet követően, szombatonként bővítik tudásukat a FIT-es kurzuspaletta témaköreiben. A FIT Program kurzusai ott kezdődnek, ahol a közoktatásban a tanórák véget érnek. A FIT-kurzusok a közoktatásban tanult tananyagra épülve, de interdiszciplináris megközelítéssel, témakörönként specifikált, játékos formában kerülnek megtartásra szakértő oktatóink segítségével. A kurzuspaletta kialakításában fontos szempont, hogy piacképes és az élethez, vagy későbbi munkához hasznos információkkal és készségekkel gazdagodjanak a diákok.

kiadvany2023_2-image224.jpg

A Fiatal Tehetség Program oktatási koncepciója svédasztal jelleggel nyújt betekintést napjaink fontos szakterületeibe. Képzésünkben kiegyensúlyozottan jelennek meg a természettudományos, humán és reáltudományokhoz köthető képzési területek. Az oktatási portfólió részét képezik az olyan innovatív modulok, mint például a Művészet és matematika képzési blokk, amely formabontó módon a reáltudományos és a művészi képzési területet szintetizálja. Szerepelnek a kurzuskínálatban olyan kurzusblokkok is, amik négy éven keresztül, egymásra épülve bővítik egy adott témakörben a diákok elméleti és gyakorlati tudását. Ilyen például a Pénzügyi tudatosság és az Egészségügyi tudatosság kurzus.

kiadvany2023_2-image225.png

A hagyományos képzések mellett az oktatást kiegészítő, külső helyszíni élményprogramok teszik változatossá a közösségi tanulást, emellett a nyári táborok egyes foglalkozásai szintén a személyiségfejlesztést célozzák meg. Törekszünk arra, hogy képzéseinken rámutassunk a tárgyalt témakörök mindennapi élethez való kapcsolódására, arra, hogy ezek a területek nem elvont, elméleti ismeretek halmazát jelentik, hanem a minket körülvevő világra jelentős hatást gyakorló, azt befolyásoló tényezők. A Programban tapasztalt szemléletformáló munka mentén a gyermekek gondolkodásmódja fejlődik a világ jelenségei között húzódó összefüggések, kapcsolódási pontok felismerésében.

A témákat nonformális keretek között, csoportmunkában, kooperatív struktúrákban dolgozzuk fel; a diákok természetes kíváncsiságára építünk. A munkaformák és az oktatáshoz használt módszertani és tárgyi eszközök révén diákjaink célorientált, tudatos magatartást sajátíthatnak el az internet és az okoseszközök használatában, illetve a kreatív gondolkodás és az asszertivitást erősítő csoportmunka készségét is fejleszthetik.

A szokásos hétvégi kurzusokon felül diákjaink részt vesznek oktatáson túli kurzusokon, élményprogramokon, karitatív kezdeményezésekben és a nyári FIT táborban. Az oktatáson túli kurzusokon a diákok elmerülhetnek az állatvilág, a technikai vívmányok és a helyi képzőművészet témakörökben. Decemberben minden képzési központ kezdeményez valamifajta karitatív tevékenységet, melybe a FIT-es diákok is becsatlakozhatnak. Ilyen tevékenység például karácsonyi műsor készítése idősotthon lakói számára, vagy adománygyűjtés. A FIT-es nyári táborok alkalmával öt napon keresztül évfolyamonként számtalan program és esemény közepette ismerkedhetnek egymással a különböző képzési központok diákjai.

A helyi régiósok, a képzési központok között utazó oktatók mellett nyelvtanárok egészítik ki a FIT-es tehetséggondozó munkásságát. Angol és német nyelvi oktatás minden képzési központban elérhető a diákok számára.

Negyedik évfolyamos diákok számára évente megrendezzük a FIT Kaland Tehetségversenyt. A FIT Kaland minden évben más tematika köré épül, az elmúlt években téma volt az időutazás vagy az űrutazás is. A versenyre háromfős csapatok jelentkezhetnek egy kísérő pedagógus segítségével. A verseny kétfordulós. A verseny első felében egy több FIT-es kurzushoz köthető projektfeladatot kell megtervezni és kivitelezni, a második fordulóban, azaz az döntőn pedig prezentálni kell a projektet. A nyertes csapat automatikusan felvételt nyer a FIT Program következő tanévben induló évfolyamába.

kiadvany2023_2-image226.jpg