Bajzátné Szántósi Mária

Az iskolai lovasoktatás a gyakorlatban

kiadvany2023_2-image269.jpg

Felsőtárkány község Egertől 10 km –re található. A Felsőtárkányi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy 3600 lelkes település egyetlen iskolája. Az iskola 8 évfolyamos általános iskola és alapfokú zeneművészeti képzést folytató intézmény. Nagy hangsúlyt helyezünk a hátránykompenzáció mellett a tehetséggondozásra is.

Intézményünk szervezeti, funkcionális, működési szempontból is többször, többféle változáson ment keresztül. Ezeket mindig olyan törekvések hozták létre, melyek a változatos, magasabb színvonalú nevelő-oktató munkát kívánták megvalósítani, a szülői kérések, fenntartói kívánalmak, lehetőségek figyelembevételével. Itt a 2007-ben létrejött Felsőtárkányi Általános Művélődési Központra gondolok, valamint a több, mint huszonöt éve az általános iskolával együttműködő alapfokú zeneiskolára, az órarend szerinti néptánc tanításra.

kiadvany2023_2-image270.png kiadvany2023_2-image271.jpg

 Az országban az elsők között (ebben a formában elsőként) vezettük be a lovaskultúra oktatását. Ez a tevékenységünk igazi újításnak számít a régióban, de az országban is elsők között voltunk. Időközben elnyertük el a „Mentoráló intézmény” címet is ebben a témában.

Az intézmény elkötelezett a környezettudatos nevelés mellett, 2016-ban nyertük el az Örökös ÖKOiskola címet. Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink – a családok segítségével – minél kisebb ökolábnyomot hagyjanak maguk után.

Lovasoktatás – kezdetek

A nemzeti összetartozásunk egyik fontos eleme, hogy ragaszkodnunk kell hagyományainkhoz, lovas múltunkhoz. Intézményünkben a 2007/2008. tanévben kezdtük el a lovaglás, a lovaskultúra oktatását iskolarendszerben. Ekkor a 3. és 4. évfolyamos tanulóink ismerkedtek az alapokkal.

Két tanév „tapasztalataival” a hátunk mögött éreztük, hogy bár minden kisdiákunk elsajátította a lovaglás alapjait, de a tanulás fontos eleme, az elmélyítés, a gyakorlás hiányzik, így a 2009/2010. tanévtől az oktatást kiterjesztettük az 5. évfolyamra is, így iskolánkban ma már három tanéven keresztül folyik a lovasoktatás, a lovaskultúra oktatása. A tanulók hetente egy órában, csoportbontásban ismerkedtek a lovaglás szépségeivel.

Lovasoktatás – szervezés

A lovarda közelsége lehetővé tette és teszi a mai napig, hogy diákjaik gyalogosan közlekedjenek. A csoportokat a testnevelőtanárok kísérik, illetve a váltásnál a délutáni foglalkozást tartó kollégák is közreműködnek. A csoportok összeállításánál figyelembe vesszük az egyéb délutáni foglalkozások időpontjait (például zeneiskola).

A kialakult rendhez igazítjuk az ebédelési beosztásokat és a „tanyára” való eljutást. A később végzők – külön szülői kérésre – a lovardából már hazamehetnek.

Lovasoktatás – mit és hogyan

kiadvany2023_2-image272.png kiadvany2023_2-image273.png

A kezdetekkor nagyobb hangsúlyt fektetünk a lovastornára. Mikor a gyerekek már elértek egyfajta magabiztosságot és ülésbiztonságot a lovon, akkor kezdünk neki a könnyűügetés tanításának.

Négy lóval dolgozunk, a következő gyakorlatokkal: lovastorna, ügetés, szárkezelés, elmélet. A gyerekek tudásszintjétől függ, mikor melyik gyakorlattal töltenek több időt. Négy csoportra osztjuk őket, minden csoport minden helyszínt meglátogat a foglalkozás során; így az összes gyerek mindent gyakorolhat.

Maga a lóra ülés is nagy misztérium az elején, majd rutinná válik. De az állandó koncentráció és a ló visszajelzései fejlesztik a figyelmüket és a fegyelmüket. A magatartási problémákkal rendelkező gyerekek is megtanulják tiszteletben tartani a lovat és oktatót egyaránt. Mivel nálunk csak nagy lovon lovagolnak (póniló nincs), így megismertetjük őket a kezdet kezdetén a lovak reakcióival, megtanulják azokat tisztelni, az oktatókra pedig figyelni.

Lovasoktatás – jövő

Szeretnénk a jelenlegi eredményeinket megőrizni és amennyiben lehetőségünk lesz, fejleszteni. A tehetséggondozás egyik lehetőségét látjuk a további évfolyamokon való szakkörszintű foglalkozásokban. Ennek szervezeti és financiális kérdésein dolgozunk.

kiadvany2023_2-image274.jpg kiadvany2023_2-image275.jpg

Lovasoktatás – zárszó

Végezetül településünk köztiszteletben álló gyermekorvosának, Dr. Chikán Gábor Jánosnak a gondolatait idézem a lovaglásról:

„A lovaglás jótékony hatása napjainkban köztudott, orvosilag bizonyított tény. Olyan motiváló eszköz a gyermekek számára, mely áthatja és pozitív irányba tereli a személyiség egészét. Ezáltal lehetővé válik a betegek gyógyítása, a kevés tünetesek felzárkóztatása, az egészségesek fejlesztése. Szerencsés az az oktatási intézmény, melynek a lovaglás eredményezte sokoldalú segítség rendelkezésére áll. Népegészségügyi szempontból kívánatos lenne ezen segítség minél szélesebb körben való igénybevétele.”

Büszkén mondhatom, hogy mi rendkívül szerencsések vagyunk.