Dr. Mogyorósi Zsolt

Mentortanárképzés nemzetközi kontextusban.
A gyakorlati megvalósulás egy példája

kiadvany2023_2-image570.jpg

Szekciónk előző előadásában, Dr. habil. Virág Irén kiemelésében elhangzott, rendkívül jelentős a mentortanárképzés szerepe a pedagógus továbbképzések során abban, hogy a leendő mentortanárokat felkészítsék mind a hallgatók mentorálására az egyéni összefüggő gyakorlat során, mind pedig a gyakornokok segítésére a gyakornoki időszakban. Ezen a területen szerzett jelentős képzési és képzői gyakorlatunk révén kerültünk kapcsolatba egy nemzetközi teammel, annak érdekében, hogy még szélesebb – és egyben nemzetközi – felhasználói kör számára elérhetővé tegyünk egy közösen kidolgozott képzési programot a megfelelő szakmai tartalom tananyagként történő hozzárendelésével.

Nemzetközi együttműködés eredményeként 2022-ben megjelent magyar nyelvű kiadványunk, ami a nemzetközi szerzői csapat vállalt céljait tölti be annyiban, hogy a jövendő mentoroknak útjelzőként, orientációs táblaként szolgál képzéseinken. A következőkben idézem az előszóban olvasható fontosabb gondolatainkat (Mogyorósi et. al., 2022:5–6).

„A szakmai elindulás és az ehhez társított indukciós szakasz a kezdő pedagógus életében az iskolai munka feltételeihez való aktív alkalmazkodásról szól, ami a felfedezés és az inspiráció izgalmas, ámde gyakorta fáradságos és tövises útja. A tanári hivatás sajátossága többek között abban rejlik, hogy attól a pillanattól kezdve, ahogy a kezdő tanárok elfoglalják helyüket a tanári asztalnál az egész osztály előtt, teljes mértékben átveszik a felelősséget a tanításért és szakmai felelősséget vállalnak saját munkájukért. Számos olyan különböző helyzettel szembesülnek, melyek nem pusztán oktatási szituációk, hanem társadalmi, törvénykezési vagy adminisztratív jellegűek is egyben. A tapasztalat hiánya, az új környezet, az ismeretlen munkatársak, a kezdeti bizonytalanság, ami mindig kíséri a professzióba való belépést, gyakran buktatót, az idegesség, a stressz és az alacsony önbizalom forrását jelenti egy kezdő tanár számára, még akkor is, ha korábban a legjobb egyetemi képzésben részesült. A szakmai felelősség nem önmagától merül föl és nem jár automatikusan az egyetemi diploma megszerzésével. Fokozatosan születik meg, folyamatos tapasztalatszerzéssel. Ez a személyes és szakmai fejlődés egyéni útja. Ez az út tele van rejtett buktatókkal és megvan a kiszállás potenciális veszélye vagy a helyes irány elveszítéséé. Minden kezdő tanár örömmel fogadja a hozzáértő útvonaljelölést és a megbízható jelzéseket ezen az úton. A képzeletbeli útjelzőket számukra elsősorban a mentoraik jelentik.

A kötetben bemutatott tananyagok arra törekszenek, hogy legalább részben kitöltsék ezeket az üres helyeket a szakirodalomban. A munka a 2020-1-SK01-KA201-078250 számú Erasmus+ projekt Mentorképzés (MENTRA) egyik eredményeként jött létre. Hat egyetem – a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem (a projekt koordinátora, Nitra, Szlovákia), a komáromi Selye János Egyetem (Komarno, Szlovákia), az Ostravai Egyetem (Ostrava, Szlovákia), a Közgazdasági és Üzleti Egyetem Prágában (Cseh Köztársaság), az Újvidéki Egyetem (Novi Sad, Szerbia) és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (Eger, Magyarország) – mint projektpartnerek közreműködése által. A könyv egyszerre tankönyv és munkafüzet, és elsősorban két célt szolgál. Egyrészt gyakorlati útmutatások, irányelvek, ajánlások és inspiráló tippek összefoglalóját kínálja a kezdő tanár vezetéséhez. Másrészt viszont visszapillantó tükröt állít a mentor számára. A feladatsorok önreflexióra ösztönzik a mentorokat, arra, hogy átgondolják, hogyan irányították mentoráltjaikat eddig, mi javítaná kölcsönös kommunikációjukat, és hogyan lehetne együttműködésüket még hatékonyabbá tenni. A tankönyv hat fejezetből áll, amelyek feltérképezik azokat a legsúlyosabb problématerületeket, amelyekkel mind a mentorok, mind mentoráltjaik szembesülnek.

Ezek között olyan témák szerepelnek, mint a mentorálás alapjai, a mentor és a mentorált közötti kapcsolat, a kezdő tanár szakmai szocializációjának folyamata és a pályaidentitás kialakítása, a mentorált önértékelése és a reflektív gondolkodás támogatása, pedagógiai innováció, kommunikáció és konfliktuskezelés. A témaválasztás nem tart igényt a teljességre, ámde hiteles. Nem a „zöld asztalnál”, hanem széles körű felmérés és a mentorokkal és kezdő tanárokkal készített személyes interjúk alapján készült, amelyeket a projektcsoport a 2020-as év második felében és a 2021-es év első felében végzett el.

A belső szerkezet – kisebb módosításoktól eltekintve – minden fejezetben azonos. Az elemzett problémák rövid elméleti reflexiójából, valamint gyakorlati feladatokból és elkészítendő munkákból áll. A tankönyv nem a mentorálásról való ékesszólás. A tanár saját szakmai növekedést vetíti előre, serkenti saját kreativitását, problémamegoldási módokat javasol, s tág teret biztosít az egyéni reflexiónak, a „tervezett improvizációnak”, az önreflexiónak és az önértékelésnek. Ez egy útjelző és egy képzeletbeli tájékozódási tábla a mentorok számára, de a kezdők vagy a tanári hivatásban járatosak is találnak benne inspirációt. A szerzői csapat azt kívánja az egész pedagógusközösségnek, hogy megtalálja a helyes irányt az önfejlesztés útján és a szakértő és a kezdő tanár közötti optimális közvetítés metszéspontjainak keresésében.”[1]

A nemzetközi együttműködésben nagy hangsúly helyeződött az elkészült tankönyv feladatainak tesztelésére, illetve az eredményektől függően a javaslatok, az új, vagy alternatív elemek beépítésére. A tesztelés gyakorlatilag két szinten valósul meg, az egyik a belső képzések szintje, ahol a tanárképzésben dolgozó szakemberek próbálják ki a feladatokat, gyakorlatokat, a másik szint pedig a pedagógiai praxisban dolgozó szakembereké. Utóbbi tesztelés hazai megvalósulása szakmai napunk keretében történt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

A Gyakorlatvezető mentortanárképzésünkben korábban végzett, tapasztalt szakemberhez írott meghívónkban fogalmaztuk meg a megrendezésre kerülő szakmai napunk apropóját, miszerint nemzetközi együttműködésben – szlovák, cseh, szerb és magyar kollégák részvételével hat egyetemről – az Erasmus+ project No. 2020-1-SK01-KA201-078250 Mentor Training (MENTRA) keretében elkészítettünk egy, a mentortanárképzést támogató könyvet. A kiadványban szereplő képzési anyagok és feladatok a gyakorlatorientált mentorképzést, továbbképzést szolgálják. A feladatokat négy ország mentorálásra vállalkozó pedagógusai tesztelik és adnak visszajelzést. Magyar részről ebben kérjük a pedagógiai praxisban és a mentorálásban dolgozó kollégák szakmai segítségét, együttműködését.

Nagy érdeklődés mellett a program megvalósítására 2022. június 24-én került sor. Itt bemutattuk a nemzetközi team által tervezett rövid képzés hálójának moduláris elemeit és a képzési anyagokat. Ezt követően kipróbáltuk a feladatokat. A szakmai programban a csoportos feladatokon túlmenően, az értékelési kérdőívek kitöltése is szerepelt, illetve a résztvevőkkel folytatott strukturált interjúk felvétele.

Jelenleg a nemzetközi tapasztalatok feldolgozásával és a tapasztalatok beépítésével nemzeti szinten történik tanártovábbképzések formájában a mentortanárképzési programok akkreditációja. Reményeink szerint az új program nem pusztán a gyakorlatvezető mentortanárképzési kínálatunkat egészíti ki, hanem a nemzetközi együttműködésben fellelhető szinergiák révén innovációs hatást generál saját képzési gyakorlatunkban.

Hivatkozott irodalom

Mogyorósi Zsolt et.al.(2022): Mentorképzés. Képzési anyagok és feladatok. Eger. Líceum Kiadó.

 

[1] Mogyorósi et. al., 2022:5-6