Géczi Attila

Digitális oktatás a XXI. században. A gyermekek
digitális nevelésének előremutató,
gyakorlatorientált módszerei

kiadvany2023_2-image546.png

Miért szükséges a 21. századi tanuláshoz az, hogy tudjuk, HOGYAN tanuljunk?

Tények a 21. századi tanulásról

Hallott már a „tudás megduplázódásának görbéjéről”? Ezt a görbét először Buckminster Fuller írta le 1982-ben, és megállapítja, hogy 1900-ig az emberi tudás körülbelül minden évszázadban megduplázódott. A huszadik század közepére a tudás megduplázódásához már „csak” 25 évre volt szükség. 2013-ban az emberi tudás átlagosan 13 havonta duplázódott meg. Mostanra az emberi tudás csaknem naponta kétszer megduplázódik meg.

kiadvany2023_2-image547.png

Buckminster Fuller knowledge-doubling curve

Évezredeken át a tudás olyan ütemben gyarapodott az emberek között, hogy a társadalmak viszonylag zökkenőmentesen tudták feldolgozni, elérni és felhasználni ezt a tudást. Egész társadalmak nőttek ki, szakmák alakultak ki, ahogy a tudás új technológiákat inspirált. Az ipari forradalom csúcspontján a tudás még mindig ésszerű ütemben növekedett. Aztán elkezdődött az információs korszak. Most a tudás meghaladja a teljes megértésére való képességünket. Gyermekeinket kilőjük ebbe a világba, ahol a gyermekek és maguk a szülők is nagyon komoly információs túlterhelésnek vannak kitéve.

Erre a komoly túlterhelésre a következő reakciókat adjuk jellemzően:

  • mindent kérdés nélkül elfogadunk;
  • az összes információt elkerüljük TV, addiktív szerek, számítógépes játékok felé való menekülés);
  • always on életmód, ahol az ember az egyik információforrásból a másikba esik.

Természetesen a fentiek közül egyik sem megfelelő megoldása a problémának. De akkor mit is tehetünk? Az analitikus készségek kifejlesztése az egyetlen kiút ebből az őrültek házából. Lehetővé teszik, hogy nyugodt, higgadt, módszeres megközelítést alkalmazzunk, validáljuk az információkat, majd különböző algoritmusok használatával megtaláljuk a legrelevánsabb megoldásokat.

Az iskola feladata történelmileg, hogy tudást adjon át a diákoknak. Itt az iskoláknak két jól elkülöníthető lehetőségük van:

  • a múltbéli tudásunk egy kis részét tanítjuk meg a diákjainknak, miközben a tudás folyamatosan fejlődik, így eközben a diákok lemaradnak jelentős és a jelenkornak fontos tudásmennyiségről;
  • felajánljuk a diákoknak, hogy készségeket tanuljanak, melyekkel saját maguk olyan forrásokat, információkat tudnak elérni és feldolgozni (a tanárok által irányítva), melynek segítségével a legfontosabb tudást megtalálják és alkalmazzák a gyorsan fejlődő világban.

Most még valószínűtlennek tűnhet, de azok a pályák, amelyekre mi, tanárok megpróbáljuk felkészíteni diákjainkat – könyvelés, jog, számítógépes programozás –, a következő néhány évben gyökeresen megváltozhatnak. Egyes szakmák egy évtizeden belül talán már nem is léteznek, mások viszont a semmiből fognak kinőni és népszerűvé válni.

2020-ban Davosban a Világgazdasági Fórumon a következők hangzottak el:

  • A munkaerő a vártnál gyorsabban automatizálódik, a következő öt évben 85 millió munkahelyet vált ki.
  • A robotforradalom 97 millió új munkahelyet fog teremteni, de a leginkább veszélyeztetett közösségeknek a vállalkozások és a kormányok támogatására lesz szükségük.
  • 2025-ben az analitikus gondolkodás, a kreativitás és a rugalmasság lesz a leginkább szükséges készségek között; az adatok és a mesterséges intelligencia, a tartalomkészítés és a felhőalapú számítástechnika pedig az első számú feltörekvő szakmák közé tartozik.
  • Azok a vállalkozások lesznek a legversenyképesebbek, amelyek a jelenlegi alkalmazottak át- és továbbképzését választják.

A fentiek természetesen jelentősen kihatnak az oktatásra is, mert a jövő munkavállalói jelenleg az iskolapadban ülő diákok lesznek. Ezeknek a diákoknak merőben új készségek elsajátítására lesz szükségük.

Az alábbi ábra jól szemlélteti azokat a készségeket, melyekre a jövő munkavállalóinak szüksége lesz:

kiadvany2023_2-image548.png

Ez azt jelenti, hogy a mai diákoknak folyamatosan tanulniuk és újra tanulniuk kell majd készségeket, ahogy a karrierútjaik változnak. A 21. századi tanulásnak meg kell találnia a módját, hogy lépést tartson vele.

„A tudáscunamival való megbirkózás új vezetést igényelhet a cégeknél, új munka- és tanulási módokat, valamint alternatív módszereket az információforrások gyors feldolgozására, összehasonlítására és értékelésére” – írta Tim Sandle az információ gyors terjedéséről szóló véleménycikkében.

A gyerekeket nemcsak arra kell megtanítanunk, hogyan tanuljanak, de motiválnunk kell őket, hogy tanulni akarjanak – most már arra is meg kell tanítanunk őket, hogyan tanuljanak és fejlődjenek egész életükön át. Azok az idők, amikor valaki csak elment középiskolába, majd megszerezte az alapdiplomát, aztán elkezdte a karrierjét, és soha többé nem aggódott az iskola miatt – ezek az idők elmúltak. Ma a felnőtteknek minden karrierterületen folyamatosan képezniük és továbbképezniük kell magukat, hogy lépést tudjanak tartani a körülöttük zajló technológiai változásokkal.

A helyzet az, hogy nem zúdíthatunk csak úgy több információt a diákokra, mint amennyit kezelni tudnak. Csak új eszközöket adhatunk nekik és megtaníthatjuk őket arra, hogyan használják ezeket az eszközöket a tanuláshoz, a folyamatos tanuláshoz.

Szenvedélyesen szeretném, ha a gyerekek tudnák, hogyan tanuljanak, és ami még fontosabb, hogy mindegyikük hogyan tanul. Mert tudniuk kell, hogyan tanulnak, amikor egyedül lesznek a világban. Nincs hely a küszködő tanulóknak odakint. Motiválni kell őket a tanulásra, és ehhez tudniuk kell, hogy milyen módszerek működnek náluk, hogy könnyebben tanuljanak és könnyebben megtartsák az információkat.

Az iskolának meg kell változnia mind

  • kinézetre, mind pedig
  • prioritásait tekintve.

Az elkövetkező évtizedekben sokkal több motivált, újszerű gondolkodóra lesz szükségünk, mivel a technológiai tudás tovább rohan előre. Ez a legnagyobb kihívás, amellyel a tanároknak szembe kell nézniük. Így tudunk lépést tartani az innováció és a tudás változásának ütemével.

Iskolánk, a Maker’s Lab, éppen a fentiekben leírt kihívásoknak kíván megfelelni, mely már a hitvallásunkban is megfogalmaztunk: „A jelen tudománya a jövő generációjának” Azt valljuk, hogy a kritikus, az algoritmikus gondolkodást és a problémamegoldó szemlélet elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni. A kreatív programozó tanfolyamainkra óvodás kortól egészen fiatal felnőttekig mindenkit szeretettel várunk: 21. századi módszerek, projektalapú kurzusok, kiscsoportos órák jellemzik tanítási módszerünket. A nálunk tanultak sokoldalúan használhatóak a gyakorlatban és egy biztos alapokon nyugvó, plusz tudást ad a tanulók kezébe, melynek segítségével az iskolában is könnyebben boldogulnak.

Óráinkat kis létszámú csoportokban tartjuk, aminek célja, hogy minden tanulónk megkapja a megfelelő mennyiségű figyelmet az oktatóktól. Online maximum 6, tanteremben 12 fő vehet részt egy kurzuson egyszerre. Profi, gyerekeknek programozás oktatására kifejlesztett platformunk minden felmerülő igényt kielégít, és megfelelő teret biztosít tanulóinknak az otthoni gyakorláshoz.

A folyamatos előrehaladás fontos számunkra, ezért tanáraink óráról-órára figyelik diákjaink teljesítményét és rendszeres visszajelzéseket adnak. Egy-egy kurzushoz több tanterv is kapcsolódik, így azokat az adott csoport igényeihez, haladásához tudjuk igazítani. Tanóráinkat projekt alapú felépítés alapján tervezzük meg, ezzel is felkészítve tanulóinkat a felsőoktatás és a munka világára, ahol hasonló beosztás szerint oszlanak meg a feladatok. A tanultak gyakorlati alkalmazását ezért projektfeladatokban próbáljuk ki egyénileg vagy csapatban, így folyamatosan fejlesztjük a prezentációs készségeket is.

Kurzusaink során az alábbi nagyon fontos készségeket fejlesztjük:

  • Analitikus, logikai gondolkodás – Problémák felismerése, összegzése és megoldása.
  • Problémamegoldó szemlélet – Komplex problémák kisebb feladatokra bontás és megoldása.
  • Kritikus gondolkodás – A tanultak átlátása és esetleges kérdések feltárása.
  • Önállóság – Egyedül elvégzett projektfeladatok.
  • Csapatmunka – Munkavégzés, kommunikáció és szervezés a csapatban.
  • Kommunikáció – Feladatok hatékony megoldása, bemutatása másoknak, visszajelzés adása és kapása.

Elhivatottak vagyunk tanulóink magas szintű, jövőálló tudásának, készségeinek fejlesztése terén. Ennek érdekében Digitális Oktatási Központot kívánunk létrehozni, ahol diákjainkat a jövő generációjának legjobb tudásával, készségeivel látjuk el.

kiadvany2023_2-image549.png

Módszereinkkel, kurzusainkkal kapcsolatos további részletekért kérem keressék honlapunkat: https://www.makerslab.hu/