Turcsán Emese

A tehetséggondozás újragondolása szülőként
és pedagógusként az alfa generációknál
(Happy & Go módszerek)

kiadvany2023_2-image540.jpg

Turcsán Emese vagyok, az Einstein Akadémia alapítója, vezetője. Hálás vagyok a felkérésért, hogy beszélhetek arról, miért nagyon fontos az alfa generációkra való összpontosítás, és mi is a Happy and Go módszer, melyet erre a korosztályra szabtam a KONELI-vel együttműködve.

Nem mehetünk el mindazok mellett, melyek az elmúlt évtizedekben történtek, és amelyek arra késztetnek minket, hogy alapjaiban reformáljuk meg azokat a módszereket, melyeket az óvodás és iskolás korosztálynál alkalmazunk.

Változtak ugyanis az igények, a szokások, felgyorsult a világ és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy jóval nagyobb teher hárul a pedagógusokra, szülőkre és gyermekeinkre egyaránt. Azok a gyerekek, akik 2010 után születtek, az Alfa-generációhoz tartoznak. Ennek a generációnak az összes tagja a 21. században született, ők a „digitális gyerekek”.

Az Alfákra várhatóan jellemző lesz a magasabb kockázatvállalás, jóval nagyobb számban lesz köztük vállalkozó, mint a korábbi generációknál, sőt nagy számban lesznek olyan fiatalok is az Alfák között, akik már iskolás éveikben vállalkozni kezdenek. Mivel fiatalon kezdik a szárnybontogatást, így jobban viselik majd a kudarcot, hamarabb kezdik újra, állnak fel egy-egy sikertelenség után, új készségeket fejlesztve. Életüket a technika irányítja, így jól reagálnak a vizuális világra. Pedagógusként, szülőként azonban látni kell azt is, hogy az Alfák azok, akiknél az elmagányosodás veszélye komoly problémát jelenthet. Ugyan állandóan elérhetőek az online térben, másodpercen belül reagálnak egy-egy üzenetre, mégis a valódi kapcsolatok és találkozások száma drasztikusan kevesebb. Nehezebben fejezik ki magukat, egyszerre jellemzi őket a magabiztosság és az elveszettség érzése.

Jellemzővé vált az élethosszig tartó tanulás, mely náluk hatványozottan jelen lesz, akár online, akár offline oktatásokról beszéltünk. Olyan munkahelyeken dolgoznak majd, amikről ma még nem is tudunk, olyan szakmákban, melyek ma még nem léteznek. Ne lepődjünk meg ezen, hiszen gondoljunk csak bele, a dédszüleink között nem volt webfejlesztő, social media szakértő, informatikus, autószerelő. Ezek a szakmák nem léteztek.

A robotika számos szakmát is megszüntet majd, robotok veszik át a helyünket számos területen. Éppen ezért felértékelődik majd az érzelmi és a kreatív intelligencia, hiszen olyan készségekkel kell felruházni magunkat, melyeket a robotoknál jobban végzünk, különben kiszorítanak minket a munkaerőpiacról.

Ezeket a változásokat figyelembe véve alkottam meg a KONELI-vel társulva a Happy and Go módszert, figyelembe véve azt is, hogy a legtöbbször előforduló probléma az óvodás és iskolás korosztálynál a szorongás, a perifériára szorulás, az önbizalom hiánya, a társas kapcsolatok hiánya, a rosszul kezelt konfliktusok, a teljesítménykényszer és a figyelemzavar. Lássuk mi is a Happy and Go módszer és hogyan jött az ötlet!

Alapvetően szociálpedagógus diplomával rendelkezem, kriminálpedagógiára szakosodva, így rendszeresen tartottam tréningeket a pályám elején gyermekotthonokban, börtönökben, iskolákban. Az élet pénzügyi pályára sodort és közgazdász, majd üzleti doktori végzettséget szereztem. Vállalkozók képzésével kezdtem foglalkozni és mindig is érdekelt, mi tesz sikeresség egy cégvezetőt.

Azt tapasztaltam, hogy a fő fejlesztendő területek az önismeret, az önbizalom növelése, az érzelmi intelligencia fejlesztése. Hogy hogyan kezeli a konfliktusait, hogyan kommunikál, tud-e mások előtt, tömeg előtt beszélni, és a hatékony időgazdálkodás mennyire működik jól a mindennapjaiban. Mindezeket megvizsgálva jutottam arra, hogy ezek a képességek rendkívül fontosak függetlenül attól, hogy valaki vállalkozó-e vagy sem. És itt jött egy újabb felismerés és az erre való reagálás már Kardos Évával, a KONELI alapítójával együtt formálódott.

Miért csupán a felnőtteknél fejlesztjük ezeket? Miért hagyjuk veszni a szenzitív időszakot? Hiszen a kutatások szerint minden képességnek megvan a maga nyitott időszaka, amikor a leginkább tud fejlődni. Ha ebben az életszakaszban nem találkozik a megfelelő ingerekkel a gyermek, akkor később már nem, vagy nem jól tanulja meg az adott viselkedést.

Így mindazokat a képességeket, melyeket addig a vállalkozóknál fejlesztettem – a KONELI óvodapedagógusaival szorosan együttműködve és tesztelve – átdolgoztam az óvodás korosztályra is.

Hihetetlen előnyre tud szert tenni az a gyermek, aki megfelelő önismerettel, önbizalommal rendelkezik. Aki megfelelően tudja kezelni a stresszt és a konfliktusokat. Aki mer kiállni mások elé, az előző nap megtanult anyagot képes visszaadni. Hiszen gondoljunk csak bele, hány gyermeknél fordul elő, hogy megtanulta a tananyagot, de annyira fél mások előtt beszélni, hogy leblokkol, rossz jegyet kap, hiába tanult. Az USA-ban végeztek egy kutatást, ahol azt kérdezték az emberektől, mitől félnek a legjobban. Az eredmény megdöbbentő volt. A válaszadók többsége nem az elmúlást mondta, nem a betegségeket vagy a magányt említették legnagyobb számban, hanem hogy attól félnek, hogy mások elé kell kiállniuk és beszélni kell előttük.

Ha viszont ez így van, akkor miért nem tanítjuk meg a gyerekeket erre? Miért nem tesszük nekik természetessé, adunk nekik sikerélményt? Miért nem tanítjuk meg őket jól kommunikálni? Mindezek olyan versenyelőnyt jelenhet számukra a munkaerőpiacon, mely meghatározhatja jövőjüket. De nem csupán a munka világában fontos ez. Gondoljunk csak bele, hány emberi kapcsolat – legyen az akár házasság, akár baráti, akár munkatársi – megy tönkre azért, mert elbeszélünk egymás mellett, nincs önbizalmunk vagy nem tudjuk jól kifejezni magunkat.

Hány ember életét keseríti meg az, hogy sosem tanult hatékony időgazdálkodást, tanulásmódszertant. A Happy and Go azokat a képességeket fejleszti, amik a mai kor gyermekeinek és a jövő munkavállalóinak elengedhetetlen jellemzői.

Harmincperces foglalkozások 30 héten keresztül. Olyan kártyák és feladatlapok kerültek kidolgozásra a pedagógusok részére, melyek egyértelműen jelzik az adott játékok leírását, az életkori ajánlást, a fejlesztő hatást, az időkeretet és az eszközigényt.

Nincs máshol ilyen kidolgozott tematika mely másolható és saját eszközöket használ. A cél az, hogy az életkort folyamatosan vigyük felfelé, így a módszert az óvodás korosztállyal kezdjük, azonban néhány éven belül egészen a főiskola/egyetem végéig kidolgozásra kerüljenek. Másik fontos szempont, hogy mindezeket a módszereket bármelyik oktatási intézmény átvehesse, de csakis egy oktatás után, hogy biztosak lehessünk benne, valóban olyan színvonalon és tematika szerint működik a fejlesztés, ahogy az kidolgozásra került.

A puzzle utolsó eleme pedig, ami szintén elhagyhatatlan, az a szülők edukációja, így hamarosan számukra is elérhetővé válik a módszer azon fajtája, melyet otthon tudnak alkalmazni gyermekeiknél azok a szülők, akik felismerik ezen képességek fontosságát.