Baranyai Anikó

A Városi Civil Alap keretében „Civil közösségi
tevékenységek és feltételeinek támogatása”
című tehetséggondozó program bemutatása

kiadvany2023_2-image537.jpg

Nagyon sok szeretettel köszöntöm a szekció részvevőit, én Baranyai Anikó vagyok a Koneli Kincsem Sziget Óvoda és a Varázsbagoly Tehetség és Fejlesztő Központ vezetője.

Szeretném bemutatni a tehetséggondozó programunkat, melyet az Alma Nemzetközi Egyesülettel közösen valósítunk meg az elkövetkezendő egy év során. A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, a Városi Civil Alap keretében a „Civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című pályázat elnyerésével valósul meg.

A „tehetségígéretek” erős oldalának fejlesztése, intézményünkben két szálon futó pedagógiai folyamat:

  • Mindennapi tehetséggondozás: a „tehetségígéretek” egész személyiségének komplex fejlesztésére irányuló óvodapedagógiai folyamat.
  • Gazdagító műhelyfoglalkozások: ahol a „tehetségígéretek” speciális érdeklődésére építünk a gazdagító műhelyfoglalkozások során. Azokat a speciális irányú többleteket kapják meg itt a „tehetségígéretek”, amelyre képességeik és érdeklődésük miatt vágynak. Olyan közösségbe kerülnek, ahol a hozzájuk hasonló gyerekek között a gyermekközösség erősebb és motiváló hatású többlettudással, többlettapasztalatokkal rendelkezik.

Hisszük, hogy minden gyermek egyedülálló, ezért a többszintű, érzékletes megismerés és tapasztalatszerzés során figyelembe vesszük és elfogadjuk az egyéni képességet, speciális irányultságot, érdeklődést, tanulási stílust.

A Varázsbagoly Tehetség és Fejlesztő Központunk mottója

„Nagy szárnyakat szeretnék adni neked, hogy szállj …”

Fejlesztő központunk tapasztalt csapata ebben a szellemben dolgozik nap mint nap, mert elkötelezettek vagyunk abban, hogy minden gyermek személyre szabott, egyéni igényeinek megfelelő foglalkoztatásban részesüljön.

A tehetséggondozó pályázattal célunk volt egy olyan támogató, szakszerű környezet és programsorozat megteremtése, amelyben a „tehetségígéretek” minél korábbi életkorban felfedezhetők, így a komplex fejlesztő tehetségprogrammal a kiemelkedő képességeik továbbfejlesztése biztosítottá válik.

A tehetséges gyermekek gondozását elősegíti az intézményünk kiegyensúlyozott, szeretetteljes légköre. A speciális foglalkozások során a vizuális, a zenei, illetve a kognitív képességek fejlesztését helyezzük előtérbe úgy, hogy azok a mindennapokba egyaránt beépíthetővé váljanak. Célunk még a kreativitás mellett a társas és intellektuális készségek fejlesztése is.

A gyermekek szüleit is szeretnénk aktívan bevonni a tehetségazonosítás és -gondozás programokba, ezért a program az egész óvodai és kisiskolai időszakra kiterjed.

Fő célunk az 5–10 éves korú, tehetségre utaló hajlam jegyeit mutató gyermekek komplex azonosítása, gazdagító programban való fejlesztése, mentorálása és nyomon követése az Észak-Pest megyei térségben, hozzájárulva a mentális egészség fenntartásához és javításához. A műhelyek heti rendszerességgel működnek egy éven keresztül, és a program utókövetéssel zárul minden résztvevő számára.

A jelen pályázat a régióban történő szűrések, felmérések, vizsgálatok után első körben 20 gyermek komplex fejlesztését és nyomon követését célozta meg.

Oktatóink szaktudása a gyermekek képzésében elengedhetetlen, ezért olyan szakembereket hívtunk segítségül, akik egy-egy területen kiemelkedő tudásukkal tudják a gyermekek adottságait fejleszteni. A kislétszámú csoportos nevelés pedig elősegíti a gyermekek gyorsabb, hatékonyabb fejlődését.

Szakembereink speciális elméleti és módszertani felkészültségük révén hatékonyan elősegítik a készségek, képességek fejlesztését, egyben szerepet vállalnak a tehetségek felismerésében és gondozásában. Nagy hangsúlyt fektetünk az újdonságok, a változatosság, továbbá a különféle módszerek kombinálásával történő tehetséggondozásra.

A tehetségműhelyek három területre fókuszálnak:

  • Művészet: a tánc és ének műhelyben az előadóművészettel, a mozgással és magabiztossággal foglalkoznak a gyerekek. Az oktató szeretné átadni a fiataloknak a zene erejét ezen művészeti formák által.

A vizuális foglalkozásokon a gyerekek megtapasztalják az alkotás örömét, hogy képesek legyenek tárgyakat alakítani, ezáltal új dolgokat létrehozni vagy átalakítani.

  • Kognitív: A kognitív terület célja: a 5–10 éves gyermekek számára matematikai, logikai, kognitív/speciális területen többlettartalmak és elmélyülési lehetőség biztosítása
  • Mozgáskotta módszer alkalmazásával. A gyermekek igényének, érdeklődésének megfelelő, gazdagított tárgyi környezetben olyan lehetőséget teremt a gyermekek érdeklődésének és képességeinek, ismereteinek intenzív megjelenésére, amely biztosítja komplexen a problémafelvetést, gondolkodtatást, interaktív együttműködést, kreativitást, egyéni megoldások kipróbálását.
  • A robotika, sakk, társasjáték keretében. A foglalkozások fejlesztik a gyerekek kézügyességét, figyelmét, kombinációs és rendszerező képességét, memóriáját, logikus és analógiás gondolkodását. A gyermekkorban tanult robotika a felnőttkorban is nagyon hasznos alaptudást jelent.
  • Komplex: A természettudományos ismeretek megértésének elengedhetetlen alapja a felfedezés, a kísérletezés öröme. Óvodás kortól kezdve építjük fel a környezetünk megismerésére a feladatokat. A gyerekek megtanulják a matematika alapjait, logikai feladatokat oldanak meg, fejlesztik a kreativitásukat és megtanulnak csapatban dolgozni.
  • 2022 szeptember 22-én tartottuk a Tehetséggondozó programunk bemutatkozó nyílt napját. Dunakesziről és az Észak-Pest megyei településekről közel 500-an regisztráltak erre a napra. A gyerekek kipróbálhatták a műhelyfoglalkozásokat, a pódiumbeszélgetésen ismert sportoló és művészek beszéltek a tehetségről, mit gondolnak erről, miért fontos, hogy már gyermekkorban felfedezzük és támogassuk a kiemelkedő területet. Elmesélték, hogy őket hogyan fedezték fel, mi volt az a mérföldkő, ami meghatározta későbbi pályaválasztásukat. A programot Kovácsovics Fruzsina koncertjével zártuk.

A műhelyfoglalkozásokat úgy állítottuk össze, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Belső és külső térben széleskörű programkínálattal vártuk a gyerekeket.

Az eseményt követően minden résztvevőnek e-mailen elküldtünk egy előszűrő tesztet, amit kitöltést követően vissza kellett küldeniük részünkre. A teszt kiértékelésének eredménye alapján azt a 100 gyermeket hívtuk be a komplex képességfelmérésre, akiknek az előszűrő teszt eredménye már sejttette, hogy valamelyik területen többlet kompetenciával rendelkezik. Lezárult ennek a 100 gyermeknek a komplex szűrése, és kiválasztásra került az a 20 gyermek, akik kimagasló képességprofillal rendelkeznek. Ők vesznek részt egy éven keresztül a Tehetséggondozó Programunkban, mely most novemberben fog elindulni.

Varázsbagoly Tehetség és Fejlesztő Központunk azonban várja azokat a gyermekeket is komplex szűrésre, gondozásra, akik az előszűrést követően nem kerültek be, de szeretnék megtudni, hogy melyik az a terület, ami erősséget mutat.

Erre folyamatosan lehetőséget tudunk biztosítani a későbbiekben is.