Sipos Imre

Legyen élmény a tanulás! Okosmegoldások és élménypedagógia a Nemzeti Köznevelési Portál új okostankönyv sorozatában.

Jó napot kívánok, tisztelettel köszöntöm a kedves kollégákat!

Köszönöm a lehetőséget, hogy egy előadást tarthatok az Oktatási Hivatal ezen fejlesztési területeiről. Ma délután még nem hangzott el, úgyhogy engedjék meg, hogy én is köszöntsem a 25 éves konferenciát. Külön köszöntöm az első bálozókat, találkoztam olyanokkal, akik ma vannak itt először ilyen konferencián, és külön köszöntöm azon kedves fiatal pályatársaimat, akikkel együtt talán már a tizedik, tizenötödik, tovább nem folytatom, konferencián veszünk részt, ha nem is a reformpedagógiai irányzatokkal, de azért talán a XXI. század oktatási lehetőségeivel.

Elnök úr délelőtti előadásához csatlakozva szeretném folytatni a délutáni előadást, az Oktatási Hivatal digitális fejlesztései közül néhányat felvillantva. A tehetségkapu felületet nem elsősorban a kompetenciamérés, hanem ténylegesen a tehetségazonosítás, a tehetségtámogatás miatt tettem föl erre a diára.

Különösen az érettségiztető intézmények figyelmét hívom fel arra a – körülbelül egy hónappal ezelőtt üzembe helyezett – írásbeli érettségi feladattárra, amely az elmúlt évek, évtizedek érettségi feladatait tartalmazza, különös tekintettel a kiemelt, sokakat érintő érettségi vizsgatárgyakra. Ezen a felületen tárgyszavakra is tudnak keresni a feladatokban is.

Továbbra is él a Sulinet felület sok-sok tartalommal, információval.

SIDia2.JPG

Ma már igen sokszor esett szó a pályaorientációról, így az Oktatási Hivatal kínálatából se maradjon ki a POM felülete, a pályaorientációs mérő és támogató eszköz bárkinek szabadon használható és hozzáférhető.

Az alábbi felületekről külön is szólók:

  • a Tankönyvkatalógusról,
  • a Csodaszarvas felületről,
  • a Jeles napokról, illetve
  • a Nemzeti Köznevelési Portálról.

SIDia3.JPG

Ez a négy felület az Oktatási Hivatal tartalomszolgáltatási kínálata. A Jeles napok általános iskolák, középiskolák, technikumok számára biztosít támogatást, lehetőséget, ahogy a nevében is benne van, a jeles napok megtartásához, megszervezéséhez, sok-sok információval. 60 darab ilyen jeles napnak a megtartásához ad segítséget, különböző kiadványokkal, rövidfilmekkel segíti a megemlékezés megtartását. Ilyen például a Szent Márton napjának a méltó iskolai megrendezését segítő összeállítás ezen a felületen.

A Csodaszarvas program – középpontban a gyerek – az iskolai közösségi programok felülete is, különböző szakmai tartalmakat biztosít a tanórán kívüli programokhoz, szálláshelyeket, illetve programszolgáltatásokat is ajánl.

Az Oktatási Hivatal 2019. december 1-je óta látja el az állami tankönyvfejlesztés feladatát. A Hivatal kiadásában a köznevelési tankönyvjegyzéken szereplő tankönyveknek – ahogy ez ma már elhangzott – a 60%-a jelenik meg, ez több mint 1200 darab kiadvány, egy jelentős portfólió. Ezek közül 670 azon kiadványoknak a száma, amelyek már a módosított Nemzeti alaptantervhez lettek akkreditálva, és ezek már OH kóddal találhatók meg. Erre a tanévre a Nemzeti alaptanterv módosításának felmenő rendszerű bevezetése miatt a negyedikes, nyolcadikos, tizenkettedikes tankönyvcsaládok is elkészültek, ezeket önök ma már használhatják. Köszönjük a visszajelzéseket ezeknek a tankönyveknek a jóságáról, a jósági fokáról, és ha hibát jeleznek róluk, akkor azt értelemszerűen szükség esetén javítjuk.

Továbbfejlesztjük ezeket a könyveket, sok-sok érdekes és színes kiadványunk van. Ezekről elég részletesen beszéltem egy évvel ezelőtt, így ezt itt most nem teszem. Amiről viszont szólok, az a tankönyvkatalógus felülete, egy olyan felület, ahol ez az 1259 kiadvány többsége teljes tankönyvként megtalálható, PDF formátumban le is tölthető. Nagyon sok segítséget ad a tankönyvkatalógus mérési tartalma, mérőeszközei is a pedagógusoknak. Ugyancsak segítséget ad a valamennyi tankönyvhöz elkészült tanmenet, amelyet Word formátumban el tudnak érni ezen a felületen.

És az igazi – ha szabad így fogalmazzak – a kedvenc tartalomszolgáltatónk, a Nemzeti Köznevelési Portál, amin már nem kérdés, hogy a tankönyv visszaszól-e, mert igen, megteszi. Köszönhető ez nagyon sok fejlesztésnek, és ezúton is köszönetemet fejezem ki rektor asszonynak, illetve Gábor Béla főigazgató úrnak az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem részéről, akik működtetik azt az Ekernel felületet, amelyen a Nemzeti Köznevelési Portál ma fut.

Hármas együttműködésben – az egyetem, az Oktatási Hivatal és a KIFÜ hátterének biztosításával – tudja szolgálni a magyar köznevelést. Kiváló tanítás- és tanulásmenedzsment rendszerrel, nagyon sok feladatmotorral, tanulócsoportok létrehozásával, időzített feladatkiosztással, differenciált feladatátadással, egyéni és gépi értékeléssel, tanulói kommunikációval rendelkezik ez a felület.

A keresőmotorok által különböző típusú feladatokat tudunk generálni, illetve tudnak maguk a pedagógusok generálni. Ezek a feladatok valóban tudják azt a szolgáltatást is, hogy mára az egyéni fejlődést, az egyéni utat biztosítják. Jelzi a tanulónak, hogy az adott feladat megoldásához hol tud információt keresni, ha azt esetleg elsőre nem tudta megoldani. Az NKP olyan szolgáltatásokkal rendelkezik, amelyek azt gondolom, hogy a mai tanulói életutakat tényleg jól szolgálják.

Az NKP az ötödiktől a tizenkettedik évfolyamig okos tankönyveket tartalmaz, az 1–4. évfolyamosoknak pedig okos gyűjteményeket kínál, animációkkal, kisfilmekkel segíti a tanulást. Számszerűen:

  • 224 okostankönyv, okosgyűjtemény található összesen a portálon;
  • 44 553 okosfeladat, okosfeladatsor;
  • az oktatóvideók, animációk, szimulációk, hanganyagoknak a száma pedig 4215 db.

Ezek a tekintélyes számok önmagukért beszélnek, és ezek a számok mind-mind biztosítják a tanulást, a tanítás lehetőségét.

SIDia9.JPG

Elvárás volt, amikor 2015-ben útjára indult a Nemzeti Köznevelési Portál, hogy a tankönyvekkel azonos tartalmú okostankönyvek jelenjenek meg. A Nemzeti Köznevelési Portál, az okostankönyv az a felület, ahol a tankönyvek életre kelnek. Az élő előadás nézői animációban láthatták, hogy milyen módon történik meg a tananyag digitális transzformációja, milyen módon mozdul meg a tankönyv, milyen módon kerülnek oda beágyazásra videók vagy egy-egy feladat, kérdés, vagy éppen egy animáció. Ez az összes ilyen könyvünknél megvalósul, kiválóan kereshető, rengeteg beágyazott tartalom színesíti ezeket a tankönyveket, és fogok ma még róla szólni, hogy ez még csak jobb lesz a későbbiekben.

Bíztatom Önöket arra, hogy bárki bátran, bármilyen szintű felhasználó is, célszerű, hogy a Nemzeti Köznevelési Portálra fellátogasson és azt használja. Ha ő csak egy alapszolgáltatást kíván a Nemzeti Köznevelési Portáltól, akkor gyakorlatilag ugyanúgy, mint bármilyen honlapot tudja használni és onnét információkat legyűjteni. Ha már egy profi, ezen a területen is profi pedagógus, akkor használhatja a feladatszerkesztő modulját is. A feladatszerkesztő modulban – ahogy az élő előadás nézői szintén láthatták az animációt – bármely regisztrált felhasználó önmaga szerkeszthet különböző témákban, témakörökben – a sok-sok feladatmotor segítségével – önálló feladatokat és rakhatja el ezeket a saját tárába és használhatja a pedagógiai munkája során.

Az alsós okos gyűjtemények száma is elég tekintélyes, ezek leginkább tantárgyfüggetlen tananyagok. Olyan témákat dolgoznak fel, mint például az életre való nevelés, a digitális kalandozások, a számok titkai, tehát kedves, aranyos, a korosztálynak megfelelő anyagokat találhatnak az alsó tagozat számára.

A sajátos nevelési igényű diákok számára is nagyon sok fejlesztést hajtottunk végre. Így 85 darab okostankönyv áll rendelkezésre, speciális okos feladatokkal, multimédiás tartalmakkal. Az ennek a tanulócsoportnak vagy diákcsoportnak szóló, letisztult, egyszerű tartalmakkal megjelenő tananyagokat találhatnak ezen a felületen.

Nagyon sok tananyagfüggetlen digitális szolgáltatásunk is van, sok-sok videó, sok-sok film, már 200 darab vers önállóan is elérhető, de beágyazottan is. Most készül újabb 100 darab vers, próza kiváló művészek előadásában. Az egészségnevelési programhoz a Cseppbarát filmeket helyeztük el a portálon. A fenntarthatósági témahéthez külön tematizált tananyagot készítettünk, ami egy jövőbe mutató fejlesztés. A későbbiekben célszerű lesz ilyen jellegű fejlesztésekkel tovább színesíteni a tartalmainkat. A Pontvelem Alapítvány együttműködésében a világ legnagyobb tanórájához is elkészítettünk egy digitális ajánlást, amit ott a pedagógusok, a diákok örömmel vettek és használtak. Számos olyan szolgáltatást is nyújtunk már, amely messze túlmutat a hagyományos tanórai felhasználáson.

Jelenleg az Oktatási Hivatalban futó tankönyv- és tananyagfejlesztésekben folytatjuk a sorozatok minél teljesebbé tételét. Tovább folytatjuk az A sorozatú tankönyvek okosítását, még nem mondhatjuk, hogy teljessé válik ez a sorozat, de több újabb A sorozatú tankönyvnek az okosítása készül el. Újdonságként megjelennek a B tankönyvcsaládnak az okostankönyvei. Harminc darab ilyen okostankönyv kerül fel a Nemzeti Köznevelési Portálra vélhetően januártól. Ebben az évben 46 darab megoldáskötetet készítünk a korábbi gyűjteményeinkhez. Megújul a függvénytáblázat, jelenleg is zajlanak

SIDia18.JPG

Új elemként jelenik meg az Oktatási Hivatal portfóliójában a készségfejlesztő iskolai könyvek, a szakgimnáziumi könyvek és a szakiskolai könyvek fejlesztése, ezek különböző szakterületeknek szólnak, ezek a fejlesztések is januártól már elérhetőek lesznek. Továbbra is érdemes figyelni azokat az információkat, híreket, hogy az Oktatási Hivatal portfóliója milyen elemekkel színesedik. Ezzel együtt, hisz a sok-sok fejlesztés azt kívánja, hogy a hordozó felület is megújuljon, új lesz majd a Nemzeti Köznevelési Portál nyitólapja. Megjelennek majd önállóan az A, illetve a B sorozat tananyagai; az egyéb tananyagok, itt majd egészségfejlesztési, közlekedésbiztonsági tananyagok kerülnek elhelyezésre, továbbra is önálló csempét kapnak a nemzetiségi, illetve sajátos nevelési igényű tanulók számára készített fejlesztések. Igyekszünk egy felhasználóbarát, pedagógusoknak, diákoknak egyaránt jól használható NKP arculattal megjelenni a későbbiekben is.

Meghatároztunk egy fejlesztési toplistát az új fejlesztésekből, itt ebből én most csak egy kis ízelítőt adok és mutatok. Lesz egy Magyarország nagy tájait bemutató videósorozat drónfelvételekkel, egy kicsit talán látványosabban, szerethetően megmutatva ezeket a tájakat. Továbbra is folytatjuk az okos feladatokat, a témazáró feladatsorok készítését, tanulását segítő videóknak a beillesztését, és ahogy az A sorozatnál is látható volt, ezúton is sor kerül okostérkép fejlesztésekre. Ezek közül az élő előadás nézői a Magyarország nagytájai sorozatból egy kis ízelítőt tekinthettek meg. Köszönöm szépen a tapsot az alkotók nevében. Az OH stúdió ősbemutatóját láthatták ezekben a percekben. A fejlesztési toplista itt nem áll meg, hisz különböző tantárgyakból jelennek meg nagyon profi, nagyon jó dolgok, mint például az okosperiódusos rendszer, különböző gamifikációs megoldásokkal, kémiai kísérletekkel, ugyanezt mondhatom el a fizika tantárgyhoz is.

Dia19.JPG

A magyar nyelv és irodalom, történelem okostankönyv innovációi közül is kiemelek néhányat, mint például a vázlatkészítési segédletet, a digitális papírszínházat, a korstílus animációkat, az illusztrált életrajzokat, interaktív térképeket, külön speciális segítséget az érettségire való felkészítéshez. Ebből is mutatok egy animációs anyagot Pannónia dicséretére.

Köszönöm szépen valamennyi kollégámnak, akik közreműködnek abban, hogy ilyen nagyszerű dolgokat tud bemutatni az Oktatási Hivatal, és természetesen valamennyi kedves kollégának az Oktatási Hivatalból, illetve még egyszer az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem fejlesztőinek, akik a hátterét megteremtik annak, hogy az iskolák, a pedagógusok, a diákok, a szülők ilyen nagyszerű dolgokból tanulhassanak. Hogy ez élmény vagy sem, hát majd ők eldöntik, mi annak szánjuk, de természetesen leginkább annak, hogy minél inkább fejlődjenek és tanuljanak.

Dia21.JPG

 

Dia22.JPG

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket.