Papp András

Milyen forradalmi változásokra számíthatunk a köznevelés területén a MI segítségével?

A XXI. századi oktatás folyamatosan alakul, és ennek a változásnak egyik központi eleme a digitális technológia és a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása. Az előadás célja, hogy bemutassa egy magyarországi iskola úttörő szerepét ezen a területen, és elemezze a digitális oktatás előnyeit és kihívásait.

Az Európa 2000 Gimnázium 1992 óta működik. Az intézmény digitális transzformációja hat éve kezdődött. A diákok napi szinten laptoppal tanulnak, a Microsoft Teams és OneNote keretrendszerét használják. Az iskola büszkén viseli immáron három éve a „Microsoft Showcase Iskola” címet, amelyet ebben a tanévben Magyarországon csak hét iskola kapott meg. Elmondható, hogy hazánk egyik legdigitálisabb iskolája, és ezen a téren a legnagyobb tapasztalattal rendelkezik.

Egy ilyen iskolai digitális transzformációhoz nagy nyitottságra és elhatározásra van szükség, illetve arra, hogy a XXI. századi technológiai fejlődést nem lehet figyelmen kívül hagyni, be kell engedni, be kell vinni az oktatásba is.

A mesterséges intelligencia ránk rúgta az ajtót, és ez a forradalom elkezdődött. Látjuk, hogy szinte naponta jönnek ki újabb és újabb részei, hihetetlen mértékű a fejlesztés, és tetszik, vagy nem, szeretnénk vagy nem, ez elől nem tudunk elmenekülni. A számok is ezt bizonyítják. Körülbelül két hónap alatt százmillió felhasználót tudott szerezni és elmondhatjuk, hogy nem volt még egy ilyen szoftver az eddigi történelmünkben, ami ilyen sok felhasználót tudott ilyen rövid idő alatt elérni. Egyetlen lehetőségünk, hogy nyitottakká válunk, és megtanuljuk, hogyan tudjuk a lehető leghatékonyabban használni. Sokakban ellenérzések vannak.

image530.png

A történelem során, amikor a gőzgépek megjelentek, szintén hasonló félelmek voltak, mint most a mesterséges intelligenciától. Azt mondták, hogy összeomlik tőle a gazdaság, hát nem omlott össze, hanem inkább fejlődött. Valószínűleg ugyanez történik a mesterséges intelligenciával is, hogy újabb lökést fog adni. Másik nagy félelme volt az embereknek, hogy a gőzgépek egyenlőtlenséget fognak hozni. Igen, a társadalmi olló nyilván nagyobbra nyílt, és valószínűleg itt is az fog történni, hogy a gazdagabbak gazdagabbak lesznek. Valószínűleg nagyon sok munkahely fog megszűnni, de jó hír, hogy nagyon sok új is létrejön majd. A prompt engineering már itt van, akiknek az a feladata, hogy minél ügyesebben próbálják programozni a mesterséges intelligenciát. Jó hír, hogy a tanári munkahelyek nem fognak megszűnni. Az oktatási szakembereknek, a döntéshozóknak, az iskoláknak erre fel kell készülnie, hiszen a diákjainkat is fel kell készíteni. Az ő jövőjük már teljes egészében erről fog szólni, és az ő munkájuk elképzelhetetlen lesz nélküle.

Tekintsük át, hogy milyen lehetőségek vannak a mesterséges intelligenciában.

  • SZEMÉLYRE SZABOTTABB, RUGALMASABB TANULÁS – A MI képes az egyéni tanulási stílusok és tempók felismerésére és adaptálására.
  • ADATVEZÉRELT DÖNTÉSHOZATAL – A MI képes nagy mennyiségű strukturálatlan adat elemzésére, amely segíthet a tanulók fejlődésének nyomon követésében és az oktatási stratégiák finomításában. Prediktív modellezés a tanulók jövőbeli fejlődési útjának előrejelzésére.
  • NAPRAKÉSZ INTERAKTÍV TANULÁSI ESZKÖZÖK – A MI által vezérelt chatbotok és virtuális asszisztensek, amelyek kérdésekre válaszolnak és segítenek a tanulóknak mélyebben megérteni a tananyagot. Játékosított tanulási platformok, amelyek az egyéni motivációt növelik.
  • KREATIVITÁS ÉS PROBLÉMAMEGOLDÁS FEJLESZTÉSE – Kreatív problémamegoldó feladatok generálása, oktatási élmény biztosítása.

Milyen hátrányai vannak?

  • EMBERI INTERAKCIÓ HIÁNYA – A MI képes személyre szabott tanulási élményt nyújtani, nem pótolhatja az emberi interakciót és a pedagógusok által nyújtott támogatást. A tanári szerepek megváltozása miatti ellenállás és a szakmai identitás krízise.
  • ADATVÉDELEM – Az MI-alapú rendszerek gyakran gyűjtenek adatokat a diákokról, ami adatvédelmi aggályokat vet fel. Feltöltött anyagokat ki és hol tárolja, mit csinál velük?
  • TÚLZOTT FÜGGŐSÉG – A MI-alapú eszközök hibái vagy meghibásodásai káoszt okozhatnak az oktatási folyamatokban. Ha a diákok túlságosan támaszkodnak az MI-alapú eszközökre, az korlátozhatja kritikai gondolkodásukat és problémamegoldó képességüket.
  • HIBÁK, KORLÁTOK, HALLUCINÁCIÓ – Az MI nem tökéletes, hibákat vagy hiányosságokat tartalmazhat, amelyek befolyásolhatják a tanulási élményt.

image531.png

Mit látunk ezen a képen?

A prompt, amit a Dali kapott az volt: „XXI. századi tanteremben diákok a mesterséges intelligencia segítségével tanulnak.”

Mi zavaró ebben a képben? A diákok? Nem. Hogy állnak a padok? XVI. XVII. század. Ugyanúgy frontálisan vannak a padok. Ez a jövő? A Mi-nek azt tanították, hogy ilyen az iskola, az osztályterem. Az asztalok frontálisan vannak elhelyezve, a tanár áll elől a táblánál. A MI nem kreatív, azt tudja visszaadni, amit betanítunk neki.

Mire használjuk akkor? A fizetős változata nagyon sokat tud segíteni, akár tesztek generálására lehet használni egy tananyag kapcsán, vagy képeket tud egy-egy témában, vagy jelenségről, vagy magyarázó ábrákat tud készíteni. Saját GPT-t tudunk létrehozni, akár egy iskolait GPT-t, ahova föltölthetjük az összes tankönyveket, az érettségi témaköröket, a pedagógiai programunkat. A tanárok föl tudják tölteni a saját tananyagaikat, dolgozataikat, ami eddig elkészült, és egy védett környezetben használhatják. Az előfizetős részben már több „modult” segítséget kapunk például matematikai feladatok megoldásában segít, de főzési recepteket tud adni és tárgyalástechnikában is tud segíteni. Hivatalos levelet tudunk vele íratni, ráadásul folyamatosan fejlődni fog, így az élet minden területén tudjuk majd használni.

Hogyan változik a tanári szerep?

Ami nagyon fontos és meg fog változni, hogy egyrészt lépést kell tartanunk a technológia fejlődésével, el kell fogadni, hogy mi „karmestereké és facilitátorokká válunk”. Persze ez nagyon nehéz, de tudomásul kell vennünk, hogy ez a jövő. Nem a szokásos tanári frontális előadásra lesz szükség, mert a gyerekeknek így már unalmasak vagyunk. Nem tudunk három másodpercenként érdekes dolgokat csinálni. Gondoljuk végig, hogy a Tiktokon felnőtt diákok körülbelül 0,3 másodperc alatt döntik el, hogy tovább görgetik, vagy nem görgetik. A hagyományos tanári óravezetésen változtatni kell. Ami fontos lenne, hogy 80%-ban a diákok dolgozzanak, ezek lehetnek egyéni munkák, csoportos munkák, páros munkát, és mindössze 20 százalékban legyen a tanáré a szerep. Nehéz ezt megvalósítani, mert a tanárok szeretnek szerepelni, jól tudnak magyarázni, beszélni. Minél kevesebbet beszéljen a tanár, és adja át ezt a szerepet a diákoknak. Ami nagyon fontos, hogy kapjanak a diákok, minél több változatos és kreatív, gondolkodtató feladatokat! Ami jó hír, hogy ha használjuk a MI-t, akkor nem nekünk kell kitalálni, hanem megcsinálja nekünk. Ami ezzel együtt viszont felértékelődik, az az érzelmi intelligencia fejlesztése. Gondoljunk arra, hogy a gyerekek 7–8 órát is bent vannak az iskolában, és minden órán minden tanár azt várja, hogy csillogó szemmel jegyzeteljenek, figyeljenek rá, de azért nyolcadik órában már nem biztos, hogy olyan figyelmesek lesznek.

Mire nem jó használni?

Ne írassunk a tanulókkal otthon esszét, mert nagy valószínűleg a ChatGPT-vel fogják megírattatni. Szóval vissza a retróba, vagyis azt fogadjuk el, amit én előttem papír és toll segítségével megírnak.

Ami viszont nagyon fontos, hogy soha nem fog helyettesíteni minket, tanárokat. A MI sosem fogja megsimogatni a kisgyereket, legalábbis nem úgy, mint egy tanítónéni, sosem fogja úgy megvigasztalni stb.

Javaslatok, amit fel lehet használni az oktatásunk során

Megadunk valamit és döntse el igaz-e, vagy amit kapunk, a diákokkal dönthetjük el, hogy helyes-e?

Generálhatunk vitaindító kérdéseket is. Például a MI veszélyesebb, vagy hasznosabb az oktatásban? A válasszal vitázhatnak, vagy igazolhatják a diákok.

Használhatjuk forráskritika gyakorlására, állítások ellenőrzésére. Teszteld a MI-t! Adjunk neki képzeletbeli helyzeteket és kérjünk megoldást (például mi lesz akkor, amikor emberi jogokat fog kérni a mesterséges intelligencia?).

Valószínűleg a fiatalabb korosztály életében már eljön az az idő, amikor humanoidokat a mesterséges intelligenciával fogják egyesíteni, és majd a negyvenötödik Suliszerviz konferencián már nem csak pedagógusoknak adnak elő, hanem az egyik fele humanoid lesz, a másik meg a pedagógus.

Olyan dolgokat is meg tudunk tőle kérdezni, ami nekünk nagyon sok utána olvasással járna.

A diákokat arra tanítsuk, hogy gondolkozzanak. És itt megint csak lehet fordítva is. Például hogyan lehetne a magányos embereket megsegíteni a GPT-vel?

Kérdezzük meg a GPT-t, de kérdezzük meg a diákokat, és elindul egy ilyen közös gondolkodás. Vagy a szerepjáték, amikor azt mondjuk, hogy beszélj úgy, mint Napóleon, vagy bármelyik történelmi személyiség, és úgy beszélgetünk a tanulókkal.

Számos példát lehetne még felsorolni, de természetesen ezek csak ízelítők, mellyel azt tudjuk bizonyítani, hogy ha a MI-t megtanuljuk jól használni, és magunk is kreatívak vagyunk, akkor nagyban segítheti a tanárok munkáját.

Alapvető fontosságú, hogy a tanulók megértsék, hogy bár a mesterséges intelligencia értékes eszköz lehet, nem helyettesíti az emberi gondolkodást és kreativitást.

image532.png