5. szekció:

Kóródi Bence Gábor, Kiss Gábor László,
Horváth Zoltán Ákos

Az EFOP 3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú
projektből megvalósuló új digitális fejlesztések forrása – a
Nat 2020 szerint készített print taneszközök bemutatása

A Nat 2020 szerint készített print taneszközök bemutatása
Társadalomtudomány (Kóródi Bence)

Bár szokásosan nem így kéne kezdeni egy szekciót, ahogy én fogom, de most elsősorban azokat a kollégáimat szeretném köszönteni, akik nélkül ez a szekció és ezek az előadások ma nem jöhettek volna létre. Ezt azért hangsúlyozom ki itt az elején, mert a főosztályunk printes fejlesztései, vagyis a Nat 2020 szerint aktualizált könyveink fölértek a 4-8-12-es évfolyamhoz, és szeptembertől az iskolákban a gyerekek és a pedagógus kollégák ezeket tudják használni, ami ennek az évnek az egyik nagy dicsősége és eredménye. Ez a szakadatlan munka most nagyon jó ritmusban és ütemezésben talált követőre a digitális tananyagfejlesztésünk vonatkozásában is, amely a gerincét képezi a szekció további előadásainak, nagyon változatosan, nagyon érdekesen, lebilincselő módon, hiszen egy kicsit az oktatás jövőjét látni már itt, a jelenben.

Ez az állítás igaz nemcsak a hozzáadott értékek tekintetében – hiszen az akkreditált papír alapú termékeink lettek digitális transzformáció alá vonva –, hanem tanulásmódszertani értelemben, a feltörekvőben lévő digitális pedagógia eredményeinek felmutatásával, ami természetesen egy állandóan változó folyamat, de én azt gondolom, hogy ez volt az az év, amikor ennek az alapjait le tudta tenni az Oktatási Hivatal, annak elnökhelyettessége, és nem utolsó sorban a Tananyagfejlesztési Főosztálynak a munkatársai. Azt gondolom, hogy itt sokkal több történt, mint amit a Holdra szálláskor egy amerikai pilóta mondott valaha... Sokkal több történt. Itt egy olyan módszer- és szemléletváltásnak lehetünk a tanúi, ami gyerekközpontú, ami élményközpontú, ami a tanulás tanulását, ahogy a nagy szekció címe is mutatja, a mai gyerekek számára leginkább támogatja, a megszerzendő tudást aktualizálva adja át, megváltoztatva a tudásátadás mértékét és módját, és a tanulnivalót a ma felnövekvő generáció számára érdekessé, változatossá és legfőképpen tanulhatóvá teszi.

De természetesen nem feledkezünk el a print alapú taneszközök előnyeiről és értékeiről sem, azoknak a stabil, minőségbiztosított, kerettantervileg is akkreditált valóságáról, és a két világ, a Gutenberg- és a Neumann-galaxis egyre inkább megvalósuló együttműködéséről, egymással szinergiát alkotva.

Ezzel a rövid gondolatébresztővel kezdem a mai szekciót, és elsőként ezeknek a digitális fejlesztéseknek a forrásairól lesz szó, ami nem más, mint az akkreditált print alapú taneszközeink. Legfőképpen azokat kiemelve, amelyek most az EFOP-os támogatási forrás segítségével el tudtak készülni az idén – nagyon komoly szellemi befektetéssel.

Jómagam a társadalomtudományban érintett könyvekről fogok pár szót mondani, azért, hogy egy kicsit be lehessen tekinteni abba, hogy mi volt a stabil alapja annak, amire ezek a hozzáadott értékek, az audiovizuális támogatás, az animációk-szimulációk, az okos/interaktív feladatok és az újszerű digitális megoldások meg tudtak születni. A jegyzékről rendelhető tankönyvek számának több, mint 60 százaléka, nagyjából 1400 taneszköz az Oktatási Hivatal kiadásában, a hivatal munkatársainak a közreműködésével jelenik meg. Ez mutatja, hogy milyen komoly munkát végez hosszú évek óta a hivatal és azon belül az elnökhelyettességünk is.

Az EFOP forrásból, tehát a projekt által biztosított forrásokból elkészült print alapú taneszközeinknek a száma majdnem 700 darab. Amire épül a digitális fejlesztés, amiről fognak a kollégáim példákat sorolni. Aki egy kicsit is ismeri már az NKP működését vagy az okostankönyvek rendszerét, annak nem meglepő az, hogy a papír tankönyvek hogyan jelennek meg az okoskönyvek tekintetében. Ugyanúgy fejezetekre oszlanak, de a hozzáadott értékek tekintetében – értelemszerűen – felül is múlják azokat. Tehát az rendben van, hogy a papírból okostankönyv készül, hiszen a gyerekek világa, meg ha úgy tetszik, a pedagógusok módszertani kultúrája is igényli már azt, hogy a diák digitális platformon tudjon közlekedni, a pedagógus digitális hozzáadott értékekkel is tudjon tanítani. Ha úgy tetszik, interaktív órákat tudjon tartani. De az, hogy ez visszafelé is tud valamennyire működni, és ezt ráadásul jogilag is, meg technológiailag is meg lehetett valósítani, azt a saját fejlesztésű QR-kódok segítségével tudtuk és tudjuk megoldani. És innentől a papír tankönyv is megszólal:

2024_2kot_image311.png

Tehát a folyamat visszafelé is elkezd működni, mint itt látni egy tizedikes irodalom szöveggyűjteménynek egy szeletén, papír alapon. Mára már több száz olyan felmondott vers, próza, ráadásul igen ismert és kiváló művészek, színészek előadásában (Vers Neked) került föl az NKP-nak a platformjára, és nemcsak a médiatárba, hanem már adekvát módon beágyazva az okostankönyvekbe is, amit ezzel a rendszerrel, egy QR-kód segítségével mind jogilag, mind technológiailag ez rendezett, tehát ha változik valami a kód mögötti linkben, attól a papírtankönyv nem veszti el az aktualitását, nem kell használaton kívül helyezni, be lehet avatkozni a kód érintetlenül hagyásával.

Ez a fejlesztések technológiai értéke, a jogi értéke pedig az, hogy minden ilyen link az NKP-ra mutat, tehát hogy mind szerzői jogilag, mind egyéb értelemben ez a kis QR-kód, ha úgy tetszik, megzenésíti, szólásra bírja és meg is mozgatja a papíralapú tankönyvet. A papír alapú tankönyvek megszólalnak, és a folyamat oda-vissza elkezd működni.

2024_2kot_image312.png

Akkor is igaz ez, hogyha mondjuk az alsó tagozaton nincsen ugyan klasszikus értelemben vett okostankönyv a gyerekek számára. Érthető okokból, hiszen a digitális fejlettségi szint itt nem határozza meg az oktatást, azonban a papír alapú olvasáskönyvekbe is be lehet tenni olyan prózát, mesét, amit már a művészek, a színészek felmondtak, ami majdnem egy tanítói bemutató olvasással egyenlő, de mégse a tanító prozódiájával, hangulatával vagy értelmezésével előadva, hanem meghallgatják a gyerekek egy másik előadásban is. Gondolom, hogy ennek az értékeit, a pedagógiai hozzáadott értékét nem kell soroljam, ecseteljem.

2024_2kot_image313.png

Alább látni azokat a B tankönyvcsaládból most okosított tételeket, amelyekről a kollégáim fognak beszámolni. Két nagy szegmense van ennek a 35 tételnek. Az egyik a társadalomtudományban érintett taneszközeink, az ötödik, hatodik, kilencedik és tizedik évfolyamot érintő tankönyveink. A másik a természettudomány, illetve a matematika taneszközei, amelyek most felmenő rendszerben okosításra kerültek, azaz a B sorozat taneszközei.

2024_2kot_image314.png

Amellett, hogy a digitális fejlesztés is nagyon komoly erőforrásokat igényelt, a jogosítás, az esztétikai és a tartalmi javítás is oda-vissza mozgatta, javította ezt a két világot. Tehát ha az okosításban résztvevő szakemberek észrevettek akár valami nyomdai vagy tartalmi hibát, akár jogilag még rendezetlen ügyet, képjogokat, egyéb problémát a már print alapon megjelent könyvekben a digitális transzformáció, az okosítás során, azt visszajelezték a printes kollégáim számára, így tehát egymást erősítették a rokon taneszközök, nemcsak az a szinergia működött, ami egyébként is megvan a két tankönyvrendszer között, hanem egy tartalmi, esztétikai és jogi rendeződés is elindult. Azért mondom, hogy elindult, mert ez egy hosszú folyamat eleje csupán. Ennek a munkának az első harminc-egynéhány tételét készítettük el, és ahol kellett, vagy szükséges volt jogi vagy esztétikai, vagy netán tartalmi értelemben is, ott még a grafikákat, képeket, egyéb üzenethordozókat is ki- vagy lecseréltük.

Nemcsak az okos tankönyvek meg a digitális világ jelent vizuális élményforrást, vagy akár audiovizuális élményforrást a tanulók, diákok számára. Vizuális élményforrást jelentenek ezek a most átalakított vagy újonnan keletkezett print tankönyveink is. Az egyik ilyen az általános iskolás gyerekeknek a drámakönyve, ahol képregénnyel, egyéb vizuális elemekkel gazdagítjuk az anyagot, ha úgy tetszik, az élményszerű tanulást támogatva.

2024_2kot_image315.png2024_2kot_image316.png

Átvezetésül a természettudományba: a természettudományos könyveink közül való ez a gyönyörű gyűjtemény, ami, ha nem is komplex természettudományos ismereteket nyújt, de valamennyire integrálja a kémia, fizika, földrajz, biológia ismeretrendszerét, fókuszokba gyűjtve, infografikákkal.

 2024_2kot_image317.png2024_2kot_image318.png

A Nat 2020 szerint készített print taneszközök bemutatása
Természettudomány (Kiss Gábor)

Ahogy az oktatás változik, a taneszközök is változnak, a vizualitással a tankönyv az ábrákon, a képeken keresztül tud plusz információt a szöveg mellett még közvetíteni a tanulóknak. Az okosított digitális eszközök ezt sokkal szélesebb körben tudják a gyerekek elé tárni. A tanítás és a tanulás ma már egy gyorsan változó, kiszámíthatatlan, bonyolult, ellentmondásos világban zajlik. A digitális tartalmak nem csak a szemléltetést szolgálják, hanem médiumként is meghatározzák a tartalmi elemeket. A hangsúly tehát az eszközhasználaton, a kapcsolódó módszertanon és az egyensúlyon van. A tanítás folyamata során az egyes módszertanok használatával szükséges csökkenteni a bizonytalanságot a tanulókban, az ellentmondásokat, különben a megszerzett tudás színvonala is csökkenhet.

A természettudományos tanításnak az alapja a megfigyelés vagy a megfigyeltetés, a személyes tapasztalatszerzés, ami a csökkenő óraszámok, a kevés idő, a sok tananyag miatt kicsit háttérbe szorul. A szövegalapú tanulás is (a mérések alapján) háttérbe szorul, helyette a vizuális kép és videó veszi át az információk közvetítését. Amit egy papíralapú tankönyv vizuálisan tud megjelentetni azt az okoskönyvek egy egyszerű animációval vagy videóval sokkal látványosabban adnak át a XXI. század tanulójának.

A papír alapú tankönyvek vizuális elemeinek a megújítására törekedtünk az új sorozatok kialakításakor: pl. egyrészt vizuális magyarázatok, feliratok, tablók segítik a tanulók szemléletének az alakítását, a képek a megértést, a memóriát, az ábrák a vázlatírást is segítik, illetve a különböző eszközökkel, mindennapi életből vett projektfeladatokkal, társasjáték vagy csoportos játékhoz szolgáló kártyajátékokkal is rendelkeznek az egyes tankönyveink. A természettudományos tankönyveknél is megújultak az ábrák, fókuszált figyelem van a vizuális elemeken. A tagoltabb tartalom és a jobb megértés miatt egyrészt nagyobb méretűek lettek az ábrák, másrészt a szakábrák is részletesen tartalmaznak információkat.

2024_2kot_image319.png

A módszertani szemléletváltással a tankönyvi elemek egyrészt a szakábrák megújulásával, másrészt a magyarázó ábrák megújításával, a folyamatábrák beépítésével, különböző képregény elemeknek megjelenítésével színesítik a tartalmat, ami a gamifikációt alapozza meg. Ezt aztán az okostankönyvek még jobban ki tudják bontani. A digitális történetmesélés a digitális pedagógiának most a legfejlettebb eleme, ami alapján ezekkel a tartalmakkal, akár vizuális, akár szöveges, akár adat, vagy diagram, a gyerekek digitális történetmesélésen keresztül játékos módszereken keresztül tudnak a tananyaggal kapcsolatos tartalmakat összehozni és egy digitális „story telling”-et kialakítani.

A természettudomány tantárgynál az alap az ötödikes, hatodikos természettudomány (régebben természetismeret) tantárgy, cél a természettudományos integrált szemlélet megközelítése, sok gyakorlati feladattal és hétköznapi életből vett példákkal. Erre épül a Természettudomány 7, 8 és 11-es kiadványunk, melyek okosított verziói 2023 decemberétől már elérhetők lesznek. A hetedikes inkább kémia, fizika, biológia, a nyolcadikos inkább biológia, földrajz, kémiai ismereteket integrál.

A NAT2020 lehetővé tette a szaktárgyak mellett az integrált tanulásszervezés lehetőségét. Mindent ismétlés nélkül közvetítenek ezek a könyvek, kiegészítik és komplexen kezelik a tantárgyi tartalmakat. A leckék szerkezete egy bevezetéssel kezdődik, kérdéseket, problémákat vetnek fel a szerzők, aztán „jó, ha tudod” összefoglaló résszel foglalják össze a tartalmat. Mindenhol van ellenőrizd a tudásod rész, alkalmazások, érdekességek és kitekintések, infografikus összefoglalók. Főleg jelenségalapú szövegekkel, hétköznapi témákkal, információkkal találkoznak a gyerekek, és mindegyik témakör végén egy összefoglaló (gondolattérképszerű) ábra, amely annak a témának a legfontosabb fogalmait foglalják össze. A jelenségek, kísérletek, fotókkal, ábrákkal illusztrálva jelennek meg, az okoskönyvben ezek megmozdulnak, és videókká, kísérleti animációkká alakulnak át. Mint tartalmi alap, nagyon jó, hogy a szöveg, az akkreditált tartalom átkerül az okoskönyvbe, és az összes kiegészítő: multimédiás elemként gazdagítja a tanulók a szemléletét.

A Természettudomány 11. könyv egy kicsit emeltebb tartalommal, tudományosabb szempontból közelíti meg az integrált természettudomány szemléletét. A természet megismerése az ember környezetformáló tevékenysége, változó éghajlat, kozmikus környezet, jövőképek a főbb témakörök. Itt már tartalmasabb, részletesebb szöveggel találkoznak az érettségi előtt álló tanulók, ahol integrálják a természettudományos földrajz-biológia-kémia-fizikai ismereteiket.

2024_2kot_image320.png

A biológia 7. és 8., illetve 9. és 10. TB sorozatú könyvek között tematikában kis különbségek vannak az A sorozatú könyvekhez képest, inkább az arányokban van eltérés, a különböző fejezetek más arányban szerepelnek a B sorozatú könyvekben. A B sorozat hagyományos szerkezetű, megmaradt a leíró jellegű tankönyvi szöveg, a kritikai gondolkodást, az összehasonlítást, a véleményalkotást, az elemzést segíti a tanulóknak. A B sorozat általános tantervű biológiai szemlélettel, az élő anyag kialakulásától a szervezetek szerveződési szintjein halad keresztül és így mutatja be a biológiai részleteket.

A fizika 7–8., illetve 9–10. TB sorozatnál a tudományos szemlélet hatodik osztályban már megjelenik a természettudomány tanításakor, ezt viszi tovább a hetedik–nyolcadikos fizikakönyv. Hagyományos felépítésű és a leckékben nagyon sok infografika, problémafeladat, nyílt végű kérdés található, amit a munkafüzeti feladatok kiegészítenek kísérletekkel, mérésekkel, ellenőrző, gondolkodtató feladatokkal. 9–10-ben ezt magasabb szinten, hagyományos témafeldolgozással, matematikai készségfejlesztéssel, tanulói mérések, kísérletek, projektek alkalmazásával teszi színesebbé.

A földrajz tankönyvek átdolgozásával szintén az elemző feladatok, az információgyűjtő, érdekességeket összefoglaló részek kerültek előtérbe a tananyagtartalmak mellett. Differenciált oktatásra alkalmas a B sorozatú könyv, olvasmányokkal, gyakorlati órákkal, gyakorlati megfigyelésekkel van kiegészítve a könyv, és ez is alapja annak, hogy az okosított verzióban ezek mind digitális formában, multimédiás kiegészítőkkel színesítsék a tanulmányokat.

A kémia tankönyvek alapvetően a hétköznapi kémiához kapcsolódó kérdéseket foglalják össze. A hetedikes, nyolcadikos B sorozatú könyv kicsit több elméleti magyarázatot tartalmaz, mint az A sorozat. Egyszerűbb számítási példákkal találkoznak a tanulók, nehezebben érthető tananyag ebben nem szerepel, és kiemeli a környezetvédelmet, egészségvédelmet, káros szerek egészségre ártalmas hatását. A B sorozat tizedikes, kilencedikes középiskolás kötete hagyományos tankönyvi jellegű, szokásos kémiai témaköröket dolgoz fel, és itt is a matematikai készségek csökkentett mértékben szerepelnek, de a tanulói mérésekre/megfigyelésekre, kísérletekre, projektekre nagy hangsúlyt tesz a könyv.

A felső tagozatos okosított matematika könyvek jellemzőit látják az ábrán, itt volt a legnehezebb feladata a digitális csapatnak, hiszen a matematika feladatok egyhangú gyakorlását is változatos feladatmotorokkal, feladattípusokkal okosították a kollégák.

2024_2kot_image321.png

A TB sorozatot ott ajánljuk, ahol legalább heti négy matematikaóra van a helyi tantervben, az órarendben és reál irányba, a majdani emelt szintű érettségi vizsgához is jó alapot ad a sorozat. A részletes megoldások, a példák mellett ott vannak az emelt szint jelölései, továbbá érdekességek, játékos feladatok, olvasmányok, szöveges kiegészítések vannak a papírverziójú könyvben is (a digitális könyvbe ezekből több került be). A gondolkodás szintjei, az alapműveletek, magasabb rendű műveletek, hasonlítsd össze típusú feladatok, nyíltvégű feladatok, és a felfedeztetés kiemelt szerepet kapott. Itt is nagyon sok gyakorlati, csoportos vagy páros munkára módszerre utaló feladatot készítettek a szerzők.

A könyv az, ami ablakot nyit nekünk a világra. A közelmúlt eddig a papírverziójú tankönyvekkel segítette az oktatást (nyisd ki a könyvet és olvasd el, nézd meg, húzd alá), a módszerek a jelenre egy kissé átalakultak: ezekkel a kiegészítő elemekkel az okoskönyvekkel a digitális világra is neveljük a tanulókat. Hiszen a körülötte lévő digitálisan fejlődő világban is ezzel találkozik, a digitális tudás nagy érték lesz hamarosan, tehát az oktatás is kell, hogy erre mozduljon. Erről szólnak a következő előadások. Én köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. A papír tankönyves összefoglaló az, ami az alapját adta ezeknek az okosított fejlesztéseknek, és a következőkben ezekről szólnak majd az előadások.

2024_2kot_image322.jpg