5. szekció:

Farkas Andrea

A digitális transzformáció hozzáadott érté-kei: pedagógiai
innovációk az új okostankönyvekben.
Az EFOP 3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 projekt
záró mérföldkövének szakmai eredményei

Az egyéni tanulási teljesítmény növelésére alkalmas, motiváló, személyre szabható digitális kiegészítő elemek fejlesztésével új okostankönyvek érhetők el 2023. decemberétől a megújult Nemzeti Köznevelési Portálon az Oktatási Hivatal most záruló projektjének köszönhetően. Az EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés című projekt az Európai Unió 7,352 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg.

A programban olyan innovatív taneszközöket hoztunk létre, amelyek átfogó tankönyv-, digitálistartalom- és szolgáltatásfejlesztéssel járulnak hozzá a minőségi oktatáshoz és ahhoz, hogy az infokommunikációs technológia az oktatás szerves részévé váljon.

A projekt újabb 35 db taneszköz digitális transzformációját valósította meg. Ezzel útjára indult a „B” sorozat digitalizálása, mely a Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) megújulását is magával hozta.

A 2023 áprilisától megvalósuló fejlesztési időszakban olyan okostankönyvek készültek, amelyek – a tankönyvi és a munkafüzeti feladatok egy részét is digitalizálva – összesen több, mint hétezer új interaktív feladatot tartalmaznak. Emellett közel 600 digitális kiegészítő tartalom: animációk, oktatóvideók, szimulációk, 3D ábrák, „gamification” megoldások, zenés feldolgozások is segítik a tananyag hatékonyabb elsajátítását. Ezek jelentőségét az adja, hogy személyre szabhatóan támogatják a tanítás-tanulási folyamat eredményességét. Az eszközök közül kiemelkedik az interaktív periódusos rendszer, az okostérkép, illetve olyan élménypedagógiai elemek, mint a megzenésített memoriterek vagy a földrajz tananyag kreatív feldolgozásával készült Magyarország nagytájai videoklip-sorozat.

A fejlesztés során fontos szempont volt a tanulásmódszertani eszközök gazdagítása és az önfejlesztés lehetőségeinek bővítése egyéni teljesítménymérő elemek beemelésével, mint például a témazáró feladatsorok kialakításával, a játékos gyakorlás során kiépített visszajelző rendszerrel vagy az új érettségi követelményrendszerre felkészítő megoldásokkal.

Decembertől már 161 komplex digitális tananyagcsomag, azaz okostankönyv válik ingyenesen hozzáférhetővé a pedagógusok és a tanulók számára. Az új fejlesztésnek köszönhetően elérhető lesz az „A” sorozaton alapuló állampolgári ismeretek 8. és 12., valamint a természettudomány 7., 8., 11. okostankönyv, illetve a „B” sorozat magyar irodalom, magyar nyelv és történelem 5., 6., 9., 10., valamint biológia, földrajz, fizika, kémia 7., 8., 9., 10. és a természettudomány 7., 8., 11. évfolyam számára készült digitális tananyag is.

2024_2kot_image324.jpg

A digitalizálás során csapatainkkal próbáltunk minél több hozzáadott értéket teremteni annak érdekében, hogy a nyomtatott taneszközökben szereplő tananyagok, az online elérhetőség mellett olyan kiegészítő elemeket is tartalmazzanak, amelyeket mind a gyerekek, mind pedig a pedagógusok a hatékonyabb tanulás, illetve oktatás-nevelés érdekében fel tudnak használni.

Az igazi kihívást az jelentette, hogy eddig csak az „A” sorozat tankönyveit digitalizáltuk, most viszont zömében a „B” sorozat tankönyveinek digitális transzformációjára kaptunk feladatot. Ezzel elindult egy második generációs okostankönyv-szolgáltatás gondolata, amely a digitális kiegészítők innovációját és a portál megújulását is magával hozta.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a fejlesztés keretében digitalizáltuk a tankönyvek oldalait, és az online megjelenés során a fejezetekhez fejlécgrafikákat fejlesztettünk, annak érdekében, hogy a bannerkészlet is egy eszköz lehessen a pedagógus kezében, amely segíti a ráhangolódást, összefoglalja a tématerületet. Újdonság, hogy a matematika okostankönyvekben a fejlécgrafika, a szabadulószobák logikája szerint, feladványsorozatként lett kialakítva, a nyelvtan fejlesztéseinkben pedig böngésző jellegű kódolással hívjuk fel az adott témára a figyelmet.

Az eddigi gyakorlattól eltérően az interaktív feladatok már nemcsak az újrahasznosított és a teljesen új fejlesztésű feladatokat tartalmazzák, hanem komplex szolgáltatást nyújtanak a tankönyvi és a munkafüzeti feladatok beágyazásával is, a feladatmotorok lehetőségeit figyelembe véve.

A csapat legfőbb célja az volt, hogy a tanulás eredményességét minél több eszközzel támogassa. Ennek egyik aspektusa az volt, amelyet legjobban a „Legyen élmény a tanulás!” szlogen fejez ki. A tanulási stílusok figyelembevételével olyan motiváló eszközrendszert fejlesztettünk, amelynek segítségével az irodalmi kánon legfontosabb alkotásai vagy hazánk természeti kincsei közelebb hozhatók a tanulókhoz.

Törekedtünk arra is, hogy a tanulás tanulása, az önfejlesztés lehetősége, a játékos tanulás minél több tantárgyban megjelenjen, valamint a differenciált és személyre szabható megoldások széles kínálatával az egyéni tanulási eredményességhez kívántunk hozzájárulni.

A csapatban közel 100 gyakorló pedagógus dolgozott fejlesztőként, akik a napi tanítási tapasztalataikat figyelembe véve arra törekedtek, hogy kreatív eszközkészletet hozzanak létre, amely figyelembe veszi a megváltozott tanulási körülményeket, ennek a generációnak az érdeklődési körét, és a szabályozási környezet által meghatározott célok mentén elmélyítsék a tanulók tudását annak érdekében, hogy eredményesebb legyen az érettségijük, könnyebben bejuthassanak felsőoktatási intézményekbe, sikeres felnőttekké váljanak.

Jelen mérföldkőben több, mint 2000 leckét, 270 tankönyvi feladatot, 1500 munkafüzeti feladatot transzformáltunk, és a kollégáknak köszönhetően 4600-nál is több teljesen új okosfeladat jött létre, minden egyes témakör végén témazáró feladatsorokkal. A fejlesztés multimédiás kiegészítőkben is gazdag: közel 600 animáció, videó, szimuláció, okosmegoldás született meg.2024_2kot_image325.jpg

A továbbiakban a legfontosabb innovációkat szeretném kiemelni tantárgyi bontásban.

Magyarország nagytájait bemutató videoklip sorozatunk a 7. osztályos földrajz tananyagon alapul. A hat részes sorozat a legfontosabb tudnivalókat kreatív dalszövegek formájában dolgozza fel, és csodálatos drón­felvételek segítségével mutatja be hazánk gyönyörű tájait. A sorozatot az érdeklődők nemcsak az okostankönyvekben, hanem az MTVA műsorán is láthatják majd.

A tanítás-tanulás folyamatát az általános és középiskolai atlasz több, mint 100 tématerületét feldolgozó interaktív atlasz is támogatni tudja a fejlesztésnek köszönhetően. Az okosatlasz képes arra, hogy a nyomtatott atlaszban meglévő összes információt rétegekre bontva bemutassa, és ezeket a rétegeket kiválasztva különböző összefüggésekre világítson rá. A tematikus térképek mögött olyan adatbázisok szerepelnek, amelyek pl. az egyes országokra vonatkoztatva több évre visszamenőleg adatvizualizációs megoldások segítségével ábrázolják az adatokat.

2024_2kot_image326.png

A matematika okostankönyvekbe beágyazott tartalomként jelennek meg mostantól a Geogebra alkalmazások, számos animáció és tanári videók is segítik a matematikai összefüggések jobb megértését.

2024_2kot_image327.png

Kémiához interaktív periódusos rendszert fejlesztettünk. Ez egy olyan eszköz a pedagógusok kezében, amelyet akár az emelt szintű oktatás során is sikerrel használhatnak. Alapszolgáltatásként a periódusos rendszer minden eleme kiválasztható és az alapadatok mellett az elem atomjának elektronszerkezetét is megmutatja 2D és 3D mozgó ábrákkal. A különböző adatok összekapcsolásával az elemek csoportosíthatók, összehasonlíthatók. A rendszer képes az egyéni tanulás és tanítás mentén is kiszolgálni a felhasználókat egyedi adatkapcsolásokkal. A táblázat bármelyik formájában kinyomtatható, színezhető is. A periódusos rendszer ismeretelemeinek gyakorlására többféle játékos feladatmotort is fejlesztettünk, amelyek beépített modulként jelennek meg a kémia okostankönyvekben.

Emellett több, mint 100 molekulamodell 3D ábráját találhatják meg a tananyagba ágyazva. A kémiai folyamatok jobb megértését kísérleti videóinkkal is támogatjuk.

Létrejött egy anyagismereti applikáció, amelyekkel az egyes anyagokkal kapcsolatos legfontosabb ismereteket lehet rendszerbe foglalni, gyakorolni. A gyűjtőfelületről indulva a tanulók a saját gépükön letárolt eredményeik segítségével tovább javíthatják az anyagokkal kapcsolatos ismereteiket.

A fizika tantárgyhoz kapcsolódóan az animációs fejlesztések mellett Härtlein Károly közreműködésével készült kísérleteket bemutató videósorozatunkat szeretném kiemelni, aki népszerű fizika előadásaival minden alkalommal elvarázsolja a gyerekeket a Műegyetemen.

A természettudomány tantárgyhoz készült feladataink és animációink pedig a tantárgyközi összefüggésekre világítanak rá jelenségalapú megközelítéssel.

Magyar irodalomhoz kapcsolódóan nagyon kreatív pedagógiai eszközkínálattal találkozhatnak a pedagógusok és a diákok:

  • a kötelezőket megzenésítettük, és a lyrics videók stílusában animáltuk,
  • a János vitéz feldolgozásához interaktív térkép és vázlatírási segédlet is született.

A digitális történetmesélés modern köntösbe öltözteti a klasszikus irodalmi műveket. A műalkotások jobb megértését, az elemzési készség fejlesztését applikációval támogatjuk.

A magyar nyelvtanhoz kapcsolódva 15 darab nyelvi készségfejlesztő játékot kínálunk három nehézségi szinten.

2024_2kot_image328.png

A történelem tantárgy jobb feldolgozását segítik a kattintható történelem térképek mellett az interaktív magyarázó ábrák. Emellett több új animáció és narrációval kísért 3D modell is látható, amely Augmented Reality alkalmazásban is megtekinthető.

Az állampolgári ismeretek tananyagokhoz készülő kiegészítő elemek közül pedig az e-közigazgatás által nyújtott szolgáltatásokat bemutató oktatóvideóinkat szeretném az érdeklődők figyelmébe ajánlani, amely például az Ügyfélkapu, az EESZT vagy a csalad.hu oldal szolgáltatásait mutatja be.

Bízom abban, hogy új fejlesztéseinkkel sokat tehetünk az egyéni tanulói teljesítmény fokozása és a személyre szabott szolgáltatás kialakítása érdekében! Új okostankönyveinket 2023 decemberétől érhetik el a Nemzeti Köznevelési Portálon (nkp.hu).

2024_2kot_image329.jpg