10. szekció:

Várszegi Dóra

Nemzetköziesítés erősítése az Erasmus+
adta lehetőségekkel. Fejlesztési elképzelések
a köznevelés és szakképzés területén

A Tempus Közalapítvány missziója a közös európai értékek és célok képviselete és közvetítése az oktatás, képzés területén, valamint a magyar oktatási-képzési rendszer megismertetése és érdekeinek képviselete nemzetközi környezetben.

A Közalapítvány Erasmus+ Programirodáján belül működő Szakmai programtámogatási csoport fő feladata a köznevelési és szakképző intézmények támogatása a nemzetköziesítés területén.

Célunk, hogy a köznevelési és a szakképzési szektorban a szektorspecifikus és nemzeti szinten kiemelten kezelt prioritások érvényesítése érdekében – az új, széles körben elérhető, kifejezetten szakmai/módszertani célokra fordítható fejlesztések támogatására – a program által biztosított lehetőségeket minél hatékonyabban tudjuk használni.

Az előző programciklus (2013–2020), illetve a jelenlegi programszakasz (2021–2027) elmúlt két évének vizsgálata alapján elmondható, hogy amíg a szakképzés területén majdnem a teljes intézményi kör jelentős és folyamatosan bővülő nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, és több-kevesebb rendszerességgel részt vesz nemzetközi együttműködési projektekben az oktatók továbbképzésének, szemléletformálásának, valamint a tanulók külföldi tapasztalatszerzésének céljából, addig a köznevelési szektorból érkező pályázatok száma – elsősorban a mobilitási pályázatoknál – nem állt arányban a rendelkezésre álló források mértékével.

Az intézmények támogatása céljából 2022 nyarán megalkottuk a szektorok fejlesztését célzó koncepciónkat és fejlesztési tervünket, amelyek egymásra épülve szolgálják a teljes magyar köznevelési és szakképzési rendszer nemzetköziesítésének fejlesztését.

Az intézményeket támogató fejlesztési irányok pontosításához, részletes meghatározásához 2022 novemberének végén (a közalapítvány szakmai programjaiban évek óta együttműködő pedagógusokból álló) szakmai munkacsoportot, valamint intézményi és fenntartói fókuszcsoportokat hoztunk létre. Emellett a helyi köznevelési és szakképzési szereplők véleményének megismerése céljából országos akciót indítottunk „Erasmus+ Országjárás” címmel. Ezek együttes tapasztalatai alapján pontosítottuk, illetve véglegesítettük fejlesztési irányainkat.

Fontosnak tartottuk, hogy a helyi köznevelési és szakképzési szereplők véleményét is megismerhessük ahhoz, hogy a megfelelő feltételekkel tudjuk kialakítani azokat a segítő, támogató rendszereinket, ezért az országjárással az elsődleges célunk az információszerzés volt. Emellett az országjárás alkalmain arra is törekedtünk, hogy a megjelent szereplőkkel személyes, szakmai alapokon nyugvó, megalapozott, bizalmi kapcsolatot alakítsunk ki a jövőbeni kiegyensúlyozott, fesztelen és eredményes munkakapcsolat és információcsere érdekében.

Ezért a találkozók két részből álltak: felvezetés és workshopokban megadott témacsoportoknak megfelelő beszélgetések, amelyeknek témáit a szakmai munkacsoport, valamint a fókuszcsoportok visszajelzései alapján alakítottunk ki:

  • a mentorhálózati pontok működése, feladata, elvárások;
  • a mentorhálózati pontokon elérhető információk, szolgáltatások köre;
  • „Ki a jó mentor?” hitelesség kérdése (fenntartó, intézmény stb.).

Az Erasmus+ Országjárás során 10 helyszínen (Salgótarján, Szeged, Monor, Budapest – két helyszínen –, Győr, Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Veszprém) közel 500 intézmény pedagógusától vagy intézményvezetőjétől kértük ki a véleményüket, a javaslataikat. A kapott visszajelzések rendkívül értékes segítséget jelentenek számunkra, hiszen pótolhatatlan információforrásként szolgálnak az iskolák, a pedagógusok valós helyzetének, szükségleteinek feltárásához, valamint a nemzetköziesítéssel kapcsolatos attitűdok, elvárások megjelenítéséhez.

A pályázási aktivitás, illetve eredményesség alapján a következő fejlesztések megvalósítását határoztuk meg a fenti célok elérése érdekében:

  • Erasmus+ Mentorhálózat kialakítása;
  • nemzetköziesítés bevezetése az oktatási és képzési rendszerbe;
  • egyéb támogató felületek fejlesztése (disszemináció, tudásmegosztás).

Erasmus+ Mentorhálózat kialakítása

Annak érdekében, hogy a köznevelési és szakképzési szektorban a szektorspecifikus és nemzeti szinten kiemelten kezelt prioritások, stratégiai célok az Erasmus+ program által biztosított források teljeskörű felhasználásával tudjanak megvalósulni, szükségesnek tartjuk egy Erasmus+ Mentorhálózat (a továbbiakban: Mentorhálózat) kialakítását. 2025. január 1-től egy országos Mentorhálózatot kívánunk létrehozni (vármegyénkként egy és a főváros nagyságát figyelembe véve Budapesten további kettő).

A Mentorhálózat fő céljai:

  • a sikeres pályázatok számának növelése,
  • a pályázatok minőségének javítása,
  • a szektor szakmaiságának a fejlesztése,
  • forrás maximalizálás.

A mentorok fő feladatai:

  • motiváló/szemléletformáló tevékenység,
  • támogatói tevékenység,
  • szervezési tevékenység.

A Mentorhálózat pilot programja

A pilot program alapvető célja a 2025. január 1-jétől induló országos mentorhálózat kialakításának, illetve működésének előkészítése. Akkor tudunk hitelesen és az igényeknek megfelelően működő országos hálózatot elindítani, ha előzőleg azonosítjuk azokat a tényezőket, amelyek hatással bírnak a beadott pályázatok mennyiségére és/vagy minőségére. A helyi problémák ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a célcsoport erősségeire építő, annak igényeit figyelembe vevő mentorhálózat jöjjön létre. Ez a kísérleti program tehát lehetőséget biztosít számunkra arra, hogy gyakorlati tapasztalatok alapján tudjuk véglegesíteni a mentorok feladatait, valamint definiáljuk a mentorhálózat hosszútávú működéséhez szükséges kihívásokat és feltételeket.

A pilot program tervezett időtartama: 2024. január 1–2024. október 31.

2024_2kot_image592.png

A pilotot – terveink szerint – nyolc olyan mentorral indítjuk el, akik korábban pályázatíróként és megvalósítóként is legalább két sikeresen lezárt Erasmus+ pályázatban vettek részt.

Nemzetköziesítés bevezetése az oktatási és képzési rendszerbe

Fontos, hogy a gyakorlati pedagógia területeiről érkező, kimagasló eredményeket elért szakemberek megosszák inspiráló, jövőt formáló gondolataikat, ötleteiket, az általunk létrehozott különböző szakmai műhelymunkákban, képzéseken, amelyeken lehetőséget biztosítunk a tudásmegosztásra, az információk átadására és azok elsajátítására. Az országjárás során kikértük a pedagógusok és az intézményvezetők véleményét a tekintetben is, hogy hogyan lehet az információátadást, a tudásmegosztást továbbfejleszteni, jobban hozzáilleszteni az igényekhez.

2024_2kot_image593.png

Sok jelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy nagy szükség lenne egy „start csomagra”, amely a nemzetközi együttműködés kezdő lépéseinek, a pályázás alapjainak elsajátításában segít. Emellett természetesen ezeket a tartalmakat az akkreditált pedagógus-továbbképzés rendszerébe is célszerű beépíteni, sőt felmerült a felsőoktatásban zajló tanárképzés nemzetközi tartalmakkal történő kiegészítése is.

A szektorban jelenleg dolgozó pedagógusoknak és oktatóknak bevonása a nemzetköziesítés és ezáltal az Erasmus+ program adta lehetőségekbe bizonyos szinten jelenleg is adott. Ugyanakkor elő kell segíteni a terület iránt érdeklődők szakmai fejlődését, ezért egy többszintű, összetett, egymásra épülő, de egymástól függetlenül is működőképes képzési és információs rendszer kidolgozásába kezdtünk.

Közoktatásvezetői képzés

A közoktatásvezetői képzés jelenleg folyó felülvizsgálata során kezdeményeztük a képzési terület beépítését a kidolgozandó új rendszerbe.

Tapasztalataink alapján egy vezető felkészültsége és tudása nagyban meghatározza az intézményének fejlettségét, nyitottságát, az újdonságokhoz és a változások kezeléséhez való hozzáállását, amely az egész intézmény hangulatára és munkamoráljára hatással van. Éppen ezért azon túl, hogy a közoktatásvezetői képzés felkészíti a leendő vezetőket a nemzetköziesítés beépítésére, gyakorlati tudást is kell, hogy nyújtson, hiszen a vezető egyben példakép is nemcsak az intézmény diákjai, hanem a pedagógusai számára is. Ennek tükrében kötnénk össze a nemzetköziesítés adta lehetőségeket az intézmény vezetésének korszerűsítésével és a pedagógusok motiválásával.

Pedagógus-továbbképzések (TKA képzések)

A TKA társadalmi vállalkozási tevékenysége keretében szakmai szolgáltatásokkal, így ingyenes online cikksorozatokkal, e-tananyagokkal, professzionális kiadványokkal, műhelymunkákkal, szakmai továbbképzésekkel és intézményre szabott csomagokkal teremt lehetőséget arra, hogy a köznevelésben, szakképzésben és felsőoktatásban dolgozó munkatársakat szakmailag megerősítse és hogy hozzájáruljon a közszféra nemzetköziesítéséhez.

Az eddigi köznevelést és szakképzést célzó képzéseinket folytatva és újra gondolva kezdtük meg a képzési programunk szélesebb körű és magasabb minőségű megvalósítását. A már akkreditált, a szakképzésben dolgozó oktatóknak szóló „Erasmus+ projektmenedzsment” oktatói továbbképzés mintájára kezdtünk hozzá egy, a köznevelésben dolgozó pedagógusoknak szóló továbbképzés kidolgozásához. „Nemzetköziesítés a köznevelésben – a projektmenedzsment alapjai” címen olyan akkreditált továbbképzést szeretnénk kínálni az érdeklődőknek, amelyben új és hasznos, a mindennapi életben alkalmazható ismeretekre tehetnek szert a nemzetköziesítés és projektmenedzsment témákban, és megtalálhatják a saját szintjüknek megfelelő fejlődési lehetőségeket.

 Egyéb támogató felületek fejlesztése (disszemináció, tudásmegosztás)

A TKA honlapján működő, bárki számára hozzáférhető módszertani gyűjtemények (Digitális Módszertár, Módszertani Ötletgyűjtemény) szerkesztésének gondolatát pályázóink és a műhelymunkáinkon résztvevők adták azzal a gyakori visszajelzéssel, hogy módszereiket szívesen megosztanák szélesebb körben is a kollégákkal. Az ötletgyűjteményt pedagógusok írják és gazdagítják, és pedagógusoknak szól. Az érdeklődők ma már több, mint 1500 kiváló módszertani ötlet között válogathatnak, amelynek kínálata folyamatosan bővül.

A korábbi Digitális Módszertár és E+ Módszertani Ötletgyűjtemény új közös adatbázisban áll majd a pedagógusok szolgálatába Módszertani Ötlettár néven. A feltöltéshez korábban kapcsolódó Digitális Pedagógus díj jelentős motiváció volt a pedagógusok számára az ötletek alapos kidolgozására és részletes feltöltésére, így a változtatások követéseként megkezdtük a Digitális Pedagógus díj újragondolását, és annak az új adatbázishoz történő igazítását.

A tanulás jövője brand

A köznevelés területére tervezett fejlesztéseink egy új átfogó brand – „A tanulás jövője” – ernyője alá szervezzük. A tanulás jövője brand a jövőben magában foglalja majd a támogató hálózatot (mentorhálózat), a támogató rendszereket (pl. Módszertani adatbázisok), a képzéseket és a disszeminációs rendezvényeket is.

Eddigi eredményeink és jövőbeni terveink bemutatására 2023. december 6-án először kerül megrendezésre Budapesten „A tanulás jövője konferencia”.