Nagy Zoltán
A Fókuszban a szakképzés – Nemzeti Szak-képzési
és Felnőttképzési Hivatal
szekció összefoglalója

image624.jpg

A szekció célja a tanulók tanulmányi sikerességét és a lemorzsolódás-csökkentést támogató egyes szakképzési megoldások, valamint a szakképzés és a munkaerőpiac kapcsolódásának bemutatása.

A szakképzés átalakításának elmúlt három tanéve számos gyakorlati tapasztalatot ad a szakképzési juttatások és a rugalmas tanulási utak kapcsán. A megvalósult szakképzési pályakövetési rendszer alapján pedig már képet alkothatunk a végzett tanulók munkaerőpiaci sikerességéről.

Az első témánk a szakképzési ösztöndíj és az egyszeri pályakezdési juttatás, valamint az Apáczai-ösztöndíj eddigi tapasztalatainak bemutatása. Ennek keretében Majer Zoltán, a Szak- és Felnőttképzési Főosztály vezetője adott képet – az adatok alapján – a szakképzési ösztöndíj eddigi három évéről. Az általános tapasztalatok mellett az ágazati sajátosságok fontos újdonságot jelent. Csányi Róbert projektmenedzser, az Apáczai-ösztöndíj tapasztalatairól számol be. Czirfusz Dóra, az NSZFH Elemzési és Pályakövetési Munkacsoport vezetője a szakképzési pályakövetési rendszer (SZPR) eredményeit mutatja be. Az előadás keretén belül a pályakövetési rendszer adatintegrációs modulja adataiból a munkaerőpiaci átlépésre vonatkozó első eredmények (fő státuszok, mint munkavállalás és továbbtanulás) jelennek meg. A kérdőíves modul esetében a tanulók továbbtanulási szándékról, a jövőbeli tervekről ad áttekintést. Ezt követően a szakképzési rendszer egyik fontos képzési eleméről, a rugalmas tanulási utak tapasztalatairól esik szó. A témát lokális tapasztalatai alapján Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója mutatja be. Az elmúlt évek nyíregyházi tapasztalatai és jó gyakorlatai alapján bemutatja a jogszabályi keretek tényleges tartalommal való feltöltését, azokat a szervezeti megoldásokat, amelyek a Dobbantó, Műhelyiskola és Orientációs évfolyam sikeres működtetéséhez szükségesek. Készségek fejlesztése – európai uniós hálózatok tudásmegosztási felületei címmel Vedovatti Anildo projektkoordinátor az európai uniós fejlesztések egyes felhasználási lehetőségeivel foglalkozik az NSZFH által koordinált uniós projektek kapcsán.

A szekció második részében Szakképzett pályakezdők a munkaerőpiacon – A munkaerőpiac igényei és kihívásai a képzési és a piaci szereplők szemszögéből címmel, panelbeszélgetés formájában szólalnak meg a felkért szakértők. Nógrádi József kereskedelmi igazgató, a Trenkwalder Kft. részéről, Tirpák Zsolt kancellár, a Debreceni Szakképzési Centrum képviseletében és Nagy Zoltán államigazgatási elnökhelyettes, a házigazda Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól mutatja be a témát többféle nézőpontból. A beszélgetés moderátora Vedovatti Anildo projektkoordinátor, az NSZFH Nemzetközi Csoportjától.

A szekcióban szereplő témákkal és az előadásokkal kapcsolatban az NSZFH munkatársai az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen tudnak további információval szolgálni