Sárik Zoltán

A felnőttoktatás, felnőttképzés lehetőségei
a szakképzés és a felnőttképzés megújult rendszerében
szekció összefoglalója

image626.jpg

A XXV. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencián a konferenciasorozat történetében először kerültek önálló szekció keretében fókuszba a felnőttoktatás, felnőttképzésképzés aktuális kérdései.

A szekciót egyben a Felnőttképzők Szövetsége[1] őszi szakmai napjaként hirdettük meg.

A szekció programjának megszervezésében és meghirdetésében aktívan részt vett az FVSZ elnöke, Dr. Zsuffa Ákos és az FVSZ elnöksége is, akik a szekció ülésén is részt vettek.

A szekciót a szépszámú érdeklődő mellett megtisztelte a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke Dr. Magyar Zita is.

A szekció tematikájának összeállításakor a célunk az volt, hogy a felnőttoktatás, a felnőttképzés olyan aktuális kérdéseit járjunk körül, amelyek a területen aktív – gazdasági szereplőket, felnőttképző vállalkozásokat, illetve az szakképző iskolai rendszer szereplőit – közvetlenül és jelenleg érintik, működésüket jelenleg vagy a közeljövőben meghatározzák.

A szekció első előadója Farmasi József (Debreceni Szakképzési Centrum, főigazgató-helyettes) „A felnőttek oktatásának és képzésének új irányai – különös tekintettel a szakirányú oktatás sajátos eseteire” címmel tartotta meg rendkívül érdekfesztő, mind a szakképző intézmények, mind a felnőttképzők, mind a szolgáltatásokat igénybe vevő vállalkozások számára rendkívül hasznos előadását.

A felnőttek szakmai oktatása kapcsán a fogalmak, az alapelvek, a jogszabályi háttér és annak folyamatos változásai, a célok és azok megvalósítása során felmerülő elméleti és gyakorlati tudnivalók kerültek sorra a feszes, tömör tájékoztatóban. Az érdeklődők világos képet kaptak a terület jelenlegi helyzetéről és felmerülő esetleges kérdésekről.

Második előadóként Sum István címzetes főiskolai docens, az FVSZ alelnöke „Mikrotanúsítványok a felnőttképzésben” című előadását hallgathattuk meg.

A mikrotanúsítványok rendszerének fogalmi bevezetése, azok jogszabályi hátterének megteremtése jelenleg aktuális, a felnőttképzőket és a felsőoktatás szereplőit egyaránt érintő és érdeklő terület. Az előadás során a mikrotanúsítványok történeti, fogalmi, jogszabályi hátterét, azok különböző szempontokból történő megközelítését, kiadásuk, érvényességük, beszámíthatóságuk aktuális kérdéseit járta körül az előadó, rendkívül alaposan és részletesen, ezzel bepillantást engedve mindazokba a részterületekbe, amely tisztázása és szabályozása nélkül a mikrotanúsítványok rendszere nem lehet szerves része a felnőttképzés rendszerének.

Rövid szünetet követően az FVSZ elnöke Dr. Zsuffa Ákos előadását „Pályázati források a felnőttképzésben” címmel hallgathatták meg az érdeklődők.

Az előadó konkrét pályázati – már rendelkezésre álló vagy a közeljövőben várhatóan megnyíló – lehetőségeket és konstrukciókat mutatott be a jelenlévők számára, felhívva a figyelmet az egyes pályázati források kapcsán az alapvető ismeretekre, feltételekre, a források lehívásának kockázataira.

A rendkívül tömör, érdekfeszítő, inspiráló előadás során nemcsak a jelenleg elérhető források, pályázati lehetőségek kerültek bemutatásra, de az előadó igyekezett orientálni is a résztvevő érdeklődőket azzal, hogy olyan trendeket, várható fejlesztési forrás lehetőségeket ismertetett, amik a felnőttképzés jövőbeli irányait és trendjeit is befolyásolhatják.

A szekció zárásaként, a negyedik előadó Kalocsai Kinga kommunikációs szakértő (kalocsaikinga.hu) „Kommunikáljuk, de hogyan” című előadását hallgattuk meg.

Az interaktív, a hallgatóságot is megmozgató előadás keretében felnőttképző vállalkozások számára adott az előadó kézzelfogható, szemléletes, azonnal felhasználható tanácsokat az üzleti tervezés, a kommunikációs stratégiák kialakítása, az online kommunikációs lehetőségek bemutatása területén, kiválóan szemléltetve a tervezés, kommunikáció, marketing fontosságát, az eredményre gyakorolt hatását, felvillantva az esetleges hiányosságokat és ezzel együtt járó lehetőségeket a felnőttképző vállalkozások esetében.

Minden előadást követően lehetőség nyílt kérdések feltételére, amit az előadók kivétel nélkül megválaszoltak az érdeklődők számára. A szekció a kitűzött célját elérte, reméljük, hogy a következő konferenciák keretében újra lehetőséget kap a tématerület, hogy megjelenjen és az érdeklődő szakemberek számára a felnőttoktatás és felnőttképzés területén is fórumot biztosítson.

 

[1] www.fvsz.hu