Dr. habil. Révész László

A pedagógusképzés innovációi az
Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen
szekció összefoglalója

image641.jpg

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatói, munkatársai a XXV. Országos Közoktatási Szakértői és Szakképzési Konferencián önálló szekcióban mutatták be a pedagógusképzés innovációit az intézményhez kapcsolódóan.

Az eseményen a résztvevők kiemelték az oktatásfejlesztés elengedhetetlen szerepét és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kiemelkedő teljesítményét ezen a területen.

Az előadások között számos olyan téma szerepelt, amelyek az oktatásfejlesztés szempontjából kulcsfontosságúak. „Tanárképzés az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen – történeti áttekintés" című előadásukban Magyar István és dr. Patkósné Hatvani Anikó visszatekintést adtak az egyetem tanárképzési hagyományairól.

Az új tanárképzés típusait és gyakorlatait dr. Kaknics-Kiss Barbara mutatta be, míg dr. Révész László a tanárképzés gyakorlati megvalósításáról beszélt. Hollóné Bódi Katalin kiemelte az iskolahálózat szerepét a hallgatók felkészítésében. Zentai Péterné és Tátrai Vanda az alkotó-fejlesztő meseterápia hatékonyságát és a Komplex Alapprogramhoz illeszkedését ismertette, különös hangsúlyt fektetve a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztésére.

Az egyetem életéhez kapcsolódó jó gyakorlatokat – amelyek segítenek a lemorzsolódás csökkentésében – és a tanulók differenciált fejlesztését a történelemtanításban a Komplex Alapprogram keretein belül Kobolák Dóra és dr. Pajtókné dr. Tari Ilona mutatta be.

A mesterséges intelligencia szerepét az oktatásban dr. Szűts Zoltán hangsúlyozta, és rámutatott annak fontosságára, hogy az MI inkább segítse a tanulót a tanulásban, ne pedig helyettesítse azt.

Az oktatók fontos szerepét a gyakorló pedagógusok mentorálásában dr. Mogyorósi Zsolt hangsúlyozta, dr. Hanák Zsuzsanna pedig bemutatta, hogyan lehet a pedagógusok mentálhigiénéjét támogatni a pozitív pszichológia szemléletén keresztül.

Az eseményt lezáró előadásban dr. Homoki Erika a tanítók kihívásairól beszélt a Nat 2020 alapján.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem munkatársai ezen konferencián való részvételükkel ismételten bebizonyították elkötelezettségüket az oktatásfejlesztés és a pedagógusképzés iránt, ezzel is hozzájárulva a hazai oktatási rendszer fejlesztéséhez és a pedagógusok hatékonyabb felkészítéséhez.