Mandák Csaba

Az OktOpusz – Kárpát-medencei Oktatásszakmai Műhely
szekció összefoglalója

image643.jpg

A XXV. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencián önálló szekció keretében került sor az OktOpusz – Kárpát-medencei Oktatásszakmai Műhely tevékenységének, eredményeinek, terveinek bemutatására. Ez egyben 2021-1-HU01-KA220-SCH-000034382 projektünk magyarországi záró rendezvénye is volt.

A szakmai műhely a Kárpát-medencei Oktatásszakértői Adatbázis kialakítása és működtetése a határon túli magyar oktatás fejlődése érdekében című Erasmus+ projektből nőtte ki magát egy olyan összetartó erejű közösséggé, amely minden tekintetben rendhagyó. Élet és lélek van benne, hiszen olyan pedagógusokat kapcsol össze, akik nap mint nap bemennek az osztályterembe és teszik a dolgukat azért, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok számára jövőt teremtsenek. Teszik ezt elhivatott, megalapozott szakmaisággal, egymástól tanulva és együtt gondolkodva.

Az erre irányuló lehetőségek megteremtésének partnerei:

  • Innovatív Pedagógiai Műhely (IPM),
  • Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ),
  • Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete (ÉMPE).

A szakmai műhely bemutatása rendhagyó módon történt. Mandák Csaba ügyvezető (Innovatív Pedagógiai Műhely Nkft.) „A magyar nyelvű oktatás jelene, jövője a Kárpát-medencében” című köszöntőjét, illetve Dr. Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosa (Oktatási Jogok Biztosának Hivatala) gondolatébresztő előadását követően a mintegy 50 résztvevő ízelítőt kapott az együttgondolkodás gyakorlati megvalósításának lehetőségeiből, a közös munka során született jógyakorlat, a PedCafé által, melynek keretében olyan kérdéseket jártak körbe, amelyek mindannyiuk számára nagy jelentőséggel bírnak:

  • Hogyan építünk közösséget?
  • Mi az, ami már működik?
  • A közösségépítésben mit jelent az OktOpuszhoz kapcsolódás?
  • Mit tehet a közösség, ami segít megőrizni a pedagógus hivatástudatát?
  • Hogyan gondolkodhatunk másképp az együttműködésről?
  • Hogyan válhat a közösség erőforrássá?
  • Hogyan lesz a saját értékből közös érték?
  • Hogyan tanulhatunk egymás pedagógiai kultúrájából a kisebbség–többség viszonyában?
  • Akarunk-e, lehet-e egymástól tanulni?
  • Gazdagodunk általa?
  • Az élethosszig tanulás valóság, vagy csak szlogen?

A résztvevőket World Cafe módszerrel vontuk be a közös munkába. A kávéházi hangulat, az inspiráló kérdések, a folyamatosan változó asztaltársaságok megtermékenyítőleg hatottak a kérdések kibontására, gondolatok megfogalmazására.

A beszélgetésből kibontakozó gondolatokat a Kárpát-medencei pedagógusszervezetek vezetői összegezték egy kerekasztal beszélgetés során, amelyet Dr. Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosa moderált. A beszélgetésben részt vett:

  • Dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, c. egyetemi docens – Belügyminisztérium Köznevelésért Felelős Államtitkárság
  • Iszák Tibor elnökhelyettes – Nemzeti Pedagógus Kar (NPK, Mo)
  • Burus-Siklódi Botond elnök – Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ, Ro)
  • Hack László alelnök – Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ, Sk)
  • Orosz Ildikó elnök – Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ, Ukr)
  • De Negri Ibolya elnök – Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete (ÉMPE, Ser)
  • Lukács Gabriella elnök – Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE, Ser)

A megfogalmazott gondolatok egyértelműen azt foglalták össze, hogy szükség van az együttműködésre, szükség van arra a közösségre, amely az OktOpusz köré szerveződött. Ez az együttműködés új lendületet ad annak a több évtizedes törekvésnek, melyet a Kárpát-medencei magyar pedagógusszövetségek közös erővel az elmúlt 32 évben életben tartottak. A közös cél érdekében folytatott munkát hatékonyabbá teheti a hálózatosodás, a kis közösségek összekapcsolása, hiszen, ahogy Dr. Aáry-Tamás Lajos fogalmazott bevezetőjében „egy modern demokráciában az oktatás területén az együttműködésnek egész egyszerűen nincs alternatívája.”

Dr. Tratnyek Magdolna szakmai vezető (Innovatív Pedagógiai Műhely) az OktOpusz – Kárpát-medencei Oktatásszakmai Műhely eddigi tevékenységét, illetev a pályázati projekt eredményeit mutatta be. A Műhelyről tövábbi információ áll az érdeklődők rendelkezésére a www.oktoped.hu honlapon.

Miért fontos számunkra az OktOpusz és a hozzá kapcsolódó felület az oktoped?

Az oktoped lehetőséget ad a hálózatosodásra

„Az oktoped.hu lehetőséget ad az oktató-nevelő munkában résztvevő kárpát-medencei, magyar nyelven oktató pedagógusok hálózatosodására, szakmai kapcsolatok kialakítására, ötletek, jó gyakorlati példák szerzésére. Kitűnő lehetőség inspirólódni, fejlődni, barátságokat kötni.” (De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete)

A projekt elnevezése is – OktOpusz – kapcsolatokat, hálózatokat takar. Ugyanakkor egy szójáték is, előtagja az oktatásra utal, hiszen annak területén működik, míg az opusz összetétel azt sugallja, hogy a résztvevők egy közös művet hoznak létre, ezt az adatbázist, amely a kárpát-medencei magyar anyanyelvi oktatást, a projekt partnereinek, résztvevőinek közös ügyét hivatott szolgálni. Olyan szakmai műhelyek megalapozását célozzuk meg, melyhez csatlakozva az egyes régiókban élő szakértők képessé válnak a környezetükben élő pedagógusok szakmai fejlődésének előmozdítására.

Érdemes regisztrálni!

„Szakértőként azért érdemes regisztrálni, mert tagja leszel egy támogató szakmai közösségnek, ahol megoszthatod tapasztalataidat, értesülhetsz új szakmai eredményekről, részt vehetsz minőségi képzéseken, segítséget kérhetsz és kaphatsz a kollégáktól.

Felhasználóként azért érdemes regisztrálni, mert lehetőséged lesz különböző szempontok szerint keresni a szakértők között, hiteles információkhoz juthatsz az adott területen szakmai támogatást nyújtani képes és kész szakemberekről.” (Dr. Tratnyek Magdolna, Innovatív Pedagógiai Műhely)

A projekt lebonyolítása során végig azt éreztük, hogy a menetközben hozzáadódó rengeteg érték által ez a projekt él és fejlődik. Az első szakaszban a kiválasztott szakértők képzését vállaltuk fel Erdélyből és a Vajdaságból.

Két 30 órás akkreditált képzést ajánlottunk fel, egyet kötelezőként határoztunk meg a partnereinkkel, egy képzés témáját pedig a pedagógusok választhatták ki a felajánlott témakörökből. A kötelező képzés a szakértői kompetenciák kialakításáról, fejlesztéséről szólt: hogyan szervezzünk szakértői műhelyeket, hogyan működjünk, mint szakértők, mit jelent a felnőttképzés. A kollégák által választott képzés a szakmai és személyiségfejlesztő tréning volt. Azt tapasztaltuk, hogy a pedagógus továbbképzések esetében a jövő arról szól, hogy azonnal használható ismereteket nyújtsanak. Ezek a képzések ilyen elemeket is tartalmaztak, rövidebb, akadémikus jellegű vagy frontális előadásokat, de leginkább a saját élményű tanulásra, interaktivitásra épültek.

A helyszínt az MTA Pécsi Székháza szolgáltatta.

Ezeket a továbbképzéseket is már inkább szakmai műhelynek tekintettük. Felemelő volt azt megélni, hogy különböző élethelyzetekből érkező pedagógusok találkoznak, elindul közöttük egyfajta párbeszéd és elkezdik megálmodni a jövő iskoláját.

Ezt a párbeszédet igyekeztünk kiterjeszteni úgy, hogy az erdélyi és vajdasági pedagógusok együtt gondolkodhassanak, ezért sor került két olyan szakmai műhelyre, ahol ennek lehetőségét biztosítottuk.

Első alkalommal januárban Szovátán, a Teleki Oktatási és Módszertani Központban találkoztak a vajdasági és az erdélyi résztvevők, azzal a gondolattal gazdagodva, hogy egy szakmai közösséget kell építenünk, amely az országhatárok szabta kereteken túlmutatva a Kárpát-medencében is megállja a helyét, valami újat kell létrehozni, egymást támogatva, egymást segítve.

Az eseményen részt vett Winkler Gyula EP képviselő is, az EP kulturális, oktatási, ifjúsági és sport bizottságának tagja, aki örömmel üdvözölte a projektet, amit a továbbiakban figyelemmel kísért és támogatott. Meghívására az OktOpusz projekt menedzsmentje az Európai Parlamentben tett látogatást, ahol nagy sikerrel mutatták be a projekt eredményeit és a további terveket.

Az áprilisban Szabadkán, az Ivan Sarić Műszaki Iskolában megrendezett szakmai napon a szakértői adatbázis tartalommal való feltöltése volt a cél. A résztvevő pedagógusok megismerték és kipróbálták az információk feltöltésének lépéseit, illetve számos tanácsot kaptak a feltöltésre kerülő anyagok tartalmával kapcsolatosan. Az adatbázisba kerülő tartalmak alapján a szakértők kereshetővé váltak.

Az OktOpusz projekt már bizonyított!

„Az OktOpusz projekt már bizonyított: ha megteremtjük az együttműködés lehetőségeit, megsokszorozhatjuk erőnket a kárpát-medencei anyanyelvi oktatás eredményességéért vívott küzdelemben. A gyakorló pedagógusok köréből kiemelkedő szakértők hitelesebben vezetik kollégáikat a szakmai kiteljesedés felé.” (Burus-Siklódi Botond, elnök, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége)

Szakértőink a 31. Bolyai Nyári Akadémia több helyszínén is tartottak képzéseket. Ezek során a projektben szerzett tapasztalatok számos erdélyi magyar pedagógushoz eljutottak.

Olyan jógyakorlatok is születtek a projekt nyomán, melyek időközben teret hódítottak szerte a Kárpát-medencében. Arra is volt már példa, hogy az oktoped.hu felületen regisztrált szakértőt hívtak meg pedagógusközösségek, hogy segítségével szakmaiságukban megerősödjenek.