Bogdány Zoltán

A Nemzetközi forrásbevonás a közoktatás és szakképzés
tartalmi és módszertani
fejlesztésébe Erasmus+ Program – Tempus Közalapítvány szekció összefoglalója

image647.jpg

A XXV. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia második napján, 2023. november 8-án került sor a Tempus Közalapítvány szekciójára az Esterházy Károly Katolikus Egyetem épületében.

A szekciót Bogdány Zoltán, az Erasmus+ Programiroda Szakmai programtámogatási csoportvezetője nyitotta meg és vezette. A rövid köszöntő után a szekció első felében a résztvevők előadásokat hallgattak meg. Először Várszegi Dóra, az Erasmus+ Programiroda stratégia és fejlesztési igazgatóhelyettese tartotta meg „Nemzetköziesítés erősítése az Erasmus+ adta lehetőségekkel. Fejlesztési elképzelések a köznevelés és szakképzés területén” című előadását, melyben bemutatta, hogy a Tempus Közalapítványnak milyen tervei vannak a közeljövőben az intézmények pályázati aktivitásának, illetve az intézményi pályázatok minőségének növelése érdekében.

A bevezető előadást a köznevelés és a szakképzés területén megvalósult hazai jógyakorlatok ismertetése követte. Először Hegedűs Beáta, a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium igazgatóhelyettesének és eTwinning nagykövetnek az előadását hallgatták meg a résztvevők, majd Dr. Tóth László Tamásné, a Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum igazgatója prezentálta, hogy milyen előnyökkel jár saját iskolájának az Erasmus+ programban való részvétel.

A szekció második felében a résztvevők egy kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg. A beszélgetés moderátora Várszegi Dóra, az Erasmus+ programiroda stratégiai és fejlesztési igazgatóhelyettes volt, a beszélgetés témája „A nemzetközi kapcsolatok felértékelődése az Európai Oktatási Térségben”. A panelbeszélgetés résztvevői az oktatás több szektorát is képviselték:

  • Dr. Setényi János, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének igazgatója a kutatási szférát,
  • Dr. Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem Általános és fejlesztési rektorhelyettese a felsőoktatást,
  • Szabó Márta, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium történelem-német szakos pedagógusa, innovatív mesterpedagógus, Erasmus+ köznevelési, szakértői munkacsoport tagja a köznevelést,
  • Palencsárné Kasza Marianna, szakértő, a Nemzeti Szakképzési Szakértői Munkacsoport tagja pedig a szakképzés területét.

A kerekasztal-beszélgetés alkalmával a nemzetköziesítés témakörét jártuk körül különböző szempontok szerint, különböző szemszögekből. Nyitásként, gondolatindító kérdésként felmerült, hogy a résztvevő szakemberek hogyan látják az elmúlt közel 20 évet, amióta tagjai vagyunk az Európai Uniónak, és azt a közel 10 évet, amióta elérhető az Erasmus+ program. Az elmúlt időszak távlatából milyen tapasztalatok állnak rendelkezésre, és mik azok a területek, fejlesztési lehetőségek, amelyeket nem használtunk ki? A nemzetköziesítés lehetőségét milyen módon tudjuk bevinni oktatási intézményeinkbe? Esetleg több külföldi pedagógusra, oktatóra vagy diákra lenne szükség a hazai intézményekben?

A jó hangulatú és számos konkrét jógyakorlatot, példát, javaslatot is felvonultató beszélgetésben a négy résztvevő hangsúlyozta a nemzetköziesítés jelentőségét mind a tanulók/hallgatók, mind a pedagógusok/oktatók, mind pedig az intézmények szempontjából, és kiemelték, hogy szükség van a nemzetközi kapcsolatok és tevékenységek továbbfejlesztésére.