XVIII. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlat

Kónyáné Tóth Mária – Molnár Csaba

Köszöntő

image659.jpg image660.jpg

Tisztelettel és nagy-nagy szeretettel köszöntöm a megjelent fiatal alkotóművészeket, a felkészítő tanárokat és a kísérőket.

Nagy öröm számunkra, hogy ez a rendezvény nagykorúvá vált, idén a XVIII. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlatot rendezzük meg. Én úgy gondolom, hogy nagyon sokan közületek még meg sem születtek akkor, amikor az elsőt elindítottuk, és tényleg nagyon-nagyon hálásak vagyunk az iskoláknak, a felkészítő tanároknak, hogy immár 18 éve folyamatosan meg tudjuk hirdetni, meg tudjuk rendezni ezt a diáktárlatot.

Köszönjük Aknay János művész úrnak – a zsűri elnökének –, hogy a kezdetektől vállalja ezt a munkát, és mindig szívesen jön a zsűrizésre!

image661.jpg

Komiszár János művész úrnak – a zsűri tagjának – pedig megköszönjük, hogy minden évben részletesen elemzi, értékeli a beérkezett alkotásokat.

image662.jpg

Rácz Imre művész úr – szintén a zsűri tagja – ma reggel azt mondta, hogy az utóbbi évek legszínvonalasabb válogatását láthatják az érdeklődők. Ehhez még inkább kiemelten gratulálok a felkészítő tanároknak, illetve a fiatal alkotóművészeknek.

Valójában ez a diáktárlat egy konferenciasorozat részeként indult. 1999-ben hirdettük meg az I. Országos Közoktatási Szakértői Konferenciát, azt Debrecenben tartottuk. 2006-ban jöttünk át Hajdúszoboszlóra. 2006 óta – az utóbbi három év – kivételével minden évben Hajdúszoboszlón szerveztük meg a konferenciát. Az utóbbi éveket sajnos azért kellett máshol szerveznünk, mert egyrészt volt a Covid-járvány, ami miatt online konferenciát kellett tartanunk, az utóbbi két évben pedig Egerben tartjuk a konferenciát, mert a rendezvénynek itt helyszínt biztosító Hotel Békét felújítják. Őszintén remélem, hogy a következő évben vissza tudunk térni Hajdúszoboszlóra, bár a konferencia résztvevői megkedvelték az egri helyszínt is.

Ezúttal szeretném megköszönni alpolgármester asszonynak és igazgató úrnak, illetve a Nova Humana Egyesület elnökének azt, hogy 18 év óta közösen tudtuk megszervezni a diáktárlatot Hajdúszoboszlón. Igaz, most a konferencia más helyszínre került, de a tárlat továbbra is a konferencia rendezvénye maradt.

A konferencia céljai 1999 óta folyamatosan bővültek. Az eredményesség egyik mutatója a résztvevők számának emelkedése. Az elmúlt negyedszázad tapasztalatai – az előadók és a résztvevők visszajelzései – alapján megpályáztuk az Érték és Minőség Nagydíjat.

Mindannyiunk örömére a Suliszerviz munkatársai is részt vehettek egy díjátadón – melyet szeptember 7-én a Parlamentben rendeztek meg –, mert 2023-ban az Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia elnyerte az

„Érték és Minőség Nagydíj”-at,

a Kiíró Tanács által alapított különdíjak közül az

„Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Ifjúságért Nívódíj”-at,

valamint a különböző szervezetek által felajánlott különdíjak egyikét, a

„Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ Különdíj”-at.

Nagy megtiszteltetést jelentenek ezek a díjak a közoktatás/köznevelés és a szakképzés irányítói, valamint résztvevői számára is, és mi szervezők is büszkék vagyunk arra, hogy a több évtizedes munkánkat sokan elismerik, eredményként értékelik.

image663.jpg

Készült egy összefoglaló kötet a konferenciasorozatról, benne a diáktárlatról:

image664.jpg image665.jpg
image666.jpg image667.jpg

Szeretném átadni alpolgármester asszonynak ezt a válogatást, egy csomagot a konferenciáról, még egyszer szívből köszönjük a közreműködést.

image668.jpg

A diáktárlatnak a kezdetektől fogva három szervezője van, a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a NOVA HUMANA Egyesület és a Suliszerviz Pedagógiai Intézet. Egy díszoklevéllel szeretném megköszönni a Művelődési Központnak, Borsi Csaba igazgató úrnak, hogy a konferenciánk színvonalát is emelve minden évben megrendezhetjük segítségükkel ezt a tárlatot.

image669.jpg

Köszönjük szépen a közreműködést – szintén egy díszoklevéllel – a NOVA HUMANA Egyesületnek is, Győrffy Tünde kolléganőnek, a NOVA HUMANA Egyesület elnökének. Korábban sok-sok éven keresztül Kulcsár Béla úr volt az elnök, de ő azt mondta, nyugdíjba vonulása után kicsit már nyugodtabban szeretne élni, átadja a fiataloknak a terepet. Neki is köszönjük az együttműködést.

image670.jpg

És még egy érdekességet szeretnék önökkel, veletek megosztani. Az utolsó konferenciánkon – amely két héttel ezelőtt volt – egy rendhagyó tárlatot rendeztünk. Az volt a címe, hogy Ki festette? MI festette. Ez az MI egy mozaikszó, a mesterséges intelligencia rövidítése. Egy felcsigázó kiállítást láttunk a mesterséges intelligencia által különböző stílusban más-más tematikákra reflektáló képekből. Én matematikusként és informatikusként– bevallom nektek, önöknek – egy kicsit félek a mesterséges intelligenciától. Attól tartok, hogy vannak olyan részei, amelyek nem biztos, hogy pozitív irányba hatnak, amelyekkel vissza lehet élni.

Most a festőművészekre, művészetekre, kézművességre fókuszálva is azt gondolom, hogy lehet egy pici félelem amiatt, nehogy átvegye ezek szerepét. De zsűritársunk – Rácz Imre tanár úr – megnyugtatott, hogy szerinte ennek az lehet a következménye, hogy felértékelődik a festészet, a kézművesség és minden olyan munka, amit emberi alkotásnak tekinthetünk. Legyen így!

Egy olyan tárlatot láthattak az érdeklődők a konferencián – 13 képet állítottunk ki –, különböző stílusban, más-más tematikákra reflektáló képekből válogatva. A MI eddig az emberi beavatkozást nem igénylő, rutinszerű munkák elvégzésére volt optimalizálva, most azonban a MI új, akár művészi értékű dimenzióit is láthatjuk. A Tengr.ai Image AI segítségével könnyedén hozhat létre lenyűgöző művészeti alkotásokat bárki.

image671.jpg image672.jpg

Ezen a tablón láthatják, hogy a gyertyás képet – 200 lépésben – milyen eredménnyel generál a mesterséges intelligencia. Azt mondják, hogy a harmincadik lépés után már nem érdemes folytatni, mert a harmincadik és a kétszázadik között jelentős különbség nincs. Szívből ajánljuk nektek, hogy keressétek fel a tengrai.ai/hu honlapot. Ismerkedjetek meg azzal a szoftverrel, ami mesterséges intelligenciával képes festmények, képek generálására. Kollégám bemutat nektek kettőt abból a tízegynéhány képből, amit kiállítottunk. Láthatjátok, hogy azért ez nem ugyanaz, mint amit egy festőművész készít, így aztán továbbra is számítunk a munkátokra. Továbbra is töltsétek szabadidőtöket azzal, hogy képzőművészeti alkotásokat készítetek, legyen az akár grafika vagy bármi más. Biztosak vagyunk abban, hogy a kettő nem fog keveredni. De mindenképpen érdemes megismerkedni vele, hiszen tetszik, nem tetszik a mesterséges intelligencia már itt van velünk, sőt a jövőnket is jelentősen meg fogja határozni. Dolgozzunk közösen azért, hogy ne rossz irányba fejlődjön!

Még egyszer szívből gratulálunk az alkotóművészeknek, a felkészítő tanároknak, az iskoláknak, az intézményeknek és további jó munkát kívánunk mindannyiótoknak!