Workshop

Kolozsváriné Kátai Henriett

A KONELI intézmények innovatív,
pedagógusképző programjainak bemutatása:
pedagógiai asszisztens gyakorlati képzés

Kolozsváriné Kátai Henriett_2023.jpg

Jó segítők nélkül nincs sikeres és eredményes óvodapedagógus, és nincsen sikeres intézmény! A pedagógusok segítsége pedig a pedagógiai asszisztens.

Ez most számukra kihívás és lehetőség!

A KONELI – Konstruktív Életvezetés Intézményei egyedülálló nevelési-oktatási szemlélete hozzájárul a szociálisan értékes és az egyén szempontjából is eredményes életvitel megalapozásához. Módszere egy új, előremutató pedagógiai stratégiára épül, melyet elismert oktatási szakemberek állítottak össze a konstruktív életvezetés fontosságát szem előtt tartva. Pedagógiai asszisztens képzésünk is ebbe a metódusba épül be, hiszen a célközönség itt is a gyermek, miközben felgyorsult világunkhoz is alkalmazkodik. A KONELI legfontosabb küldetése, hogy hasznos tudást adjon.

Bemutatkozás

A képzés szakmai vezetői:

2024_2kot_image679.png 2024_2kot_image680.png

Kardos Éva


a KONELI Intézmények alapítója

Kolozsváriné Kátai Henriett


a Pedagógiai asszisztens képzési program vezetője

Milyen kihívások várnak a pedagógiai asszisztensekre?

Az oktatási intézményekben néhány évvel ezelőtt nemcsak a digitális oktatás hozott új kihívást, hanem bizony az intézményekben dolgozóknak is egészen új dolgokkal kellett szembenézniük. Az óvónőknek, a tanítóknak és a tanároknak, de velük együtt a pedagógiai asszisztenseknek is új feladatokkal kellett megküzdeni. Ehhez mindenkinek több támogatásra volt és van szüksége. Az óvónőket, a tanítókat, a tanárokat az elmúlt pár évben lehetőség szerint beiskolázták, hogy a megváltozott helyzetben meg tudják állni a helyüket. De mi a helyzet a pedagógiai asszisztensekkel? Ebben a folyamatosan átalakuló helyzetben nekik is több támogatásra van szükségük. Hogyan készülhetnek fel a pedagógiai asszisztensek az egyre összetettebb feladatkörükre?

Gyakorlati képzésünkkel szeretnénk hozzájárulni a minőségi oktatáshoz és ezzel együtt egy versenyképes gyakorlati tudáshoz, melyben a nagy szakemberhiány miatt egyre nagyobb szerepet kapnak a pedagógiai asszisztensek.

Cél: az óvodai foglalkozásokhoz szükséges ismeretek és kompetenciák elsajátíttatása mellett az óvodai ellátásban megszokott színvonalú óvodai tevékenységnek és hatékonyságának a növelése, valamint a plusz lehetőségek és feladatok kiaknázása. Képzésünk az intézmények mindennapi feladataiban aktívabb részvételt, szakmai biztonságot, határozottságot, kreatív gondolkodást, pozitív hozzáállást, gyorsabb reakciót eredményez.

Mit ad a gyakorlati képzés?

  • Gyakorlati tudás által szerzett magabiztosságot.
  • Új módszerek megismerését. Megismerik a problémahelyzetek konstruktív megoldási technikáit.
  • Gyakorlatban próbálják ki a különböző korszerű pedagógiai módszereket, valamint szabadidős programok és játékok szervezésével ismerkedhetnek meg.
  • Tanácsokkal látjuk el őket, ötleteket adunk, hogy a megszerzett elméleti tudásukat határozottan, magabiztosan, kreatívan, önállóan tudják alkalmazni az intézmény mindennapi gyakorlatában.

A hozzánk jelentkező résztvevők számára az összes feltétel adott ahhoz, hogy a pedagógiai asszisztensi munkakörben kimagasló szakmai gyakorlati tudásra tegyenek szert, és ezáltal munkájuk színvonala emelkedjen.

A pedagógiai asszisztenseknek szóló képzés főszereplői a megújulásra vágyó, kíváncsi és új tudásra szomjazó pedagógiai asszisztensek.

Célközönség a gyermekek.

Eszközként pedig bevált módszereket és újításokat használunk.

A program célja, hogy a tanfolyam elvégzése után a gyermekekkel foglalkozó szakemberek tisztában legyenek a hasznos ismeretek teljes gyakorlati tárházával.

Miért érdemes elvégezni képzésünket?

  • Mert nálunk a gyakorlatban is ki lehet próbálni a mindennapi kihívásokat, a pedagógiai módszereket, a szabadidős programok és játékok szervezését.
  • Mert mi tanácsokkal látunk el, ötleteket adunk, hogy az elméleti tudást határozottan, magabiztosan és kreatívan lehessen alkalmazni a gyakorlatban.
  • Mert a nálunk megszerzett tudást szakkörökön, délutáni foglalkozásokon vagy táborokban is lehet kamatoztatni.

A pedagógiai asszisztensek munkájának keretét egy előre meghatározott rend és a belső szabályok, ütemezések adják. Ez nem könnyű. Ezt mi is látjuk, megtapasztaljuk a mindennapokban. Mindezen túl viszont egy különleges szabadságfokkal is jár a munkakör, hiszen támogató közegben kellő teret ad a saját kreativitásnak, egyedi módszereknek.

Azt gondoljuk, hogy ha az intézmények felismerik és megbecsülik a munkatárs képességeit, még színesebbé tehetik vele intézményük életét. Az a tapasztalatunk, hogy aki képes a saját gyakorlati tudását beemelni a munkájába és kreatív ötleteket hozni; az, aki szereti megoldani a dolgokat, aki képes az önállóságra, az önálló munkára, az egészen új dolgokat hozhat be a gyerekek életébe.

Egy általunk, a pedagógiai asszisztensek körében elkészített felmérés szerint: nehézséget jelent számukra, hogy önálló csoportvezetésbe delegálják őket, amiben bizonytalanok, a túlzott felelősség terhét érzik, ami egy kompetenciahiány, és a csoport összetételének nehézsége is gondot okoz számukra. Megoldásként pedig a következő kulcsfontosságú lehetőségeket említették: különböző stratégiák megismerése, az elmélet gyakorlati megerősítése és a képzésekben rejlő lehetőségek.

Tudjuk jól, hogy a mai kor elvárásai nagymértékben megnőttek. A gyermek egész nap az oktatási intézményben van. A szülő elfoglalt, és jól tudja, hogy gyermeke jó helyen van. Szeretik, foglalkoznak vele, kiművelik, megtanítják, gyakoroltatják, örömöt és közösségi szellemet adnak neki. Miért is akarná egy ilyen szuper helyről hazavinni? Így az intézmények nem zárkózhatnak el a feléjük zúduló társadalmi igényektől. Ám ennyi pedagógussal ez nem adható meg a családoknak. A kiskapu, a megoldás a pedagógiai asszisztensekben rejlik, akiket nem több éves elméleti anyagot oktató iskolákba, továbbképzésekre, hanem rövid, tartalmas, hasznos és főleg gyakorlati tudást adó tanfolyamra kell beiskolázni! Így remek szakember lehet belőlük egy-egy területen. Gyakorlati szakemberek, akik releváns tudással rendelkeznek. Akik a mindennapokban segítenek ezzel az oktatási intézményekben jelentkező szakemberhiány problémáin, kielégítik a gyermekek játékvágyát és a szülők igényeit.

Sok pedagógiai asszisztens képzés látott már napvilágot, de a KONELI Képzési Központ pedagógiai asszisztens továbbképzése egy olyan gyakorlatra épülő tanfolyam, amely örömteli, élményt adó és kreatív.

2024_2kot_image681.png