9. szekció:

Miholics Zoltán

IFM: Digitális nyelvoktatás a magyar köznevelésben

KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modul – ismertető

Mi az az IFM?

A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modul (IFM) az angol és német nyelv fejlesztését egyéni tanulásként támogató eszköz, mely egy modern felületen, játékos, érdekes feladatok segítségével biztosítja a nyelvi kompetenciák fejlődését. A Modul részét képezi egy, a tanárok számára kialakított platform (az IFM Tanári Felület) is, mely a nyelvi feladatok kezelésében (keresés, kiosztás stb.), a tanulók által végzett tevékenységek ellenőrzésében, koordinálásban segít. Az IFM Tanári Felület a KRÉTA Digitális Kollaborációs Térből (DKT), valamint közvetlenül az Idegennyelvi Felkészítő Modul Tanár Felület weboldaláról is elérhető, a KRÉTA-s bejelentkezési adatokkal.

Hogyan segít az IFM a nyelvtanulásban?

Az IFM Diák Felületét a Xeropan nyelvtanuló alkalmazás biztosítja, amely párhuzamosan fejleszti a fő nyelvi készségeket. Rövid, három-hét perces leckékre bontható leckecsoportjaiban új kifejezések jelentésével, kiejtésével ismerteti meg a nyelvtanulót, melyeket aztán felhasznál egy hang- vagy videós leckében, gyakorlati útmutatóval szolgál a releváns nyelvtani jelenségekkel kapcsolatban, és egy beépített mesterséges intelligencia segítségével még a szóbeli közlést is fejleszti, mindennapi szituációkban.

Nagy előnye, hogy számos, a modern nyelvoktatásban/nyelvtanulásban elengedhetetlen funkcióval rendelkezik. A teljesség igénye nélkül:

  • Játékosan tanítja a választott nyelvet: Az elvégzett leckékért csillagok és pontok szerezhetők (előbbiek a tananyagban tudunk előrelépni, utóbbiak az egyéni szint magasabb fokozatai érhetők el); a „Nagy Cél”-t (a nyelvi fejlődést) kerettörténet segít definiálni; a sikerélményt motivációs üzenetek, megszerezhető oklevelek erősítik.
  • Személyre szabott tanulási élményt nyújt: A KER-skála mentén összeállított tananyag a kezdő szinttől a felsőfokú nyelvvizsga szintje felé haladva is abszolválható, de egy gyors szintfelmérő tesztet elvégezve a nyelvtanuló aktuális nyelvi szintjén található leckéknél is bekapcsolódhat a folyamatba. Emellett egy-egy témára (esetleg nyelvi problémá(k)ra) összpontosítva is lehet haladni, és csak az azokhoz kapcsolódó leckéket, feladatokat megoldani.
  • Tartalmai a mindennapi élethez köthetők: A leckék összeállításakor kiemelt szempont volt, hogy a mindennapi életből vett és az abban hasznosítható nyelvi elemekkel ismertesse meg a tudásra szomjazót, és a lehető legéletszerűbb szituációkban mutassa be őket, a lehető legnagyobb változatossággal. A videós anyagok a vlogposztoktól kezdve a híradások kiragadott részletein keresztül, a filmelőzeteseken át egészen a szórakoztató vetélkedők egyes jeleneteiig terjednek, sok más egyéb mellett.
  • Felhasználóbarát felület: Egyszerű és letisztult formavilágának, logikájának köszönhetően kifejezetten könnyű navigálni az alkalmazásban, gyorsan rááll az ember keze a használatára.
  • Lehetőséget ad az adaptív tanulásra, oktatásra: A fentebb már említett - bárhol bekapcsolódhatunk a tanulásba, bármilyen típusú és tartalmú leckéket válogathatok össze az igényeimnek megfelelően - funkciókon túl az IFM Tanári Felülete (Xeropan Classroom) lehetőséget ad a nyelvtanuló egyéni (és csoportszintű) tevékenységeinek nyomon követésére, és ezek alapján személyre szabott, speciális feladatok kiosztására, a tanulási folyamat differenciáltan történő támogatására.

Hogyan segít az IFM a nyelvtanároknak?

A Xeropan (az IFM Diák Felülete) autonóm nyelvtanuló alkalmazásként funkcionál, ugyanakkor két, kifejezetten a nyelvtanárok számára kifejlesztett tanári platformmal is összeköttetésben áll, amelyeken keresztül nemcsak nyomon követhetik a tanulóik tevékenységeit és fejlődését, hanem egyéni és csoportos feladatokat is kioszthatnak a tananyagból megfelelő szűrők és a diákok igényeinek megfelelően.

A KRÉTA – Digitális Kollaborációs Tér (DKT) felületén

A KRÉTA Digitális Kollaborációs Terében az angol- vagy némettanár a KRÉTA-ban rögzített csoportjai számára néhány kattintással kioszthat órai vagy házi feladatokat a Xeropan több száz leckecsomagja közül szűrők segítségével válogatva, majd ezek eredményeit ugyanezen a felületen felülvizsgálhatja, sőt akár jegyet is adhat rájuk. Mindeközben az adminisztrációt - beleértve a diákoknak (és szülőknek) szóló rendszerüzeneteket - algoritmus végzi, manuális beavatkozást nem igénylően.

A Xeropan Classroomban

A Xeropan Classroomban ugyanezen leckecsomagok között lehet válogatni, de akár a leckék szintjén, illetve egyénileg is kioszthatók. Emellett nyomon követhetők a csoport és a diákok egyéni tevékenységei, eredményei, a játékos heti verseny, valamint az üzenőfalra kiírt üzenetek is.

Miért érdemes az IFM-et használni?

Az IFM többezer kész leckét bocsát rendelkezésre alapfoktól felsőfokig angolból és középfokig németből, így nagyszerűen használható oktatási segédanyagként tanár és diák számára egyaránt. A széles (és átfogó) spektrumon mozgó témáinak, tartalmainak, lecketípusainak és lecketeszt-típusainak köszönhetően az általános nyelvfejlesztés mellett a nyelvvizsgára, érettségire való felkészülést is segíti.

Az sem mellékes szempont, hogy Android[1], IOS[2] és webes[3] felületen egyaránt elérhető, így a diákok az általuk leggyakrabban használt eszközön tudnak digitálisan (és szinte észrevétlenül) nyelvet tanulni. Emellett a tanári felületeinek köszönhetően egyszerűen és hatékonyan lehet segíteni a diákok nyelvi kompetenciáinak (differenciált) fejlődését – mindezt a KRÉTA-azonosítóval rendelkezők számára ingyenesen.

Fejlesztések

Az IFM tananyagi hátterét biztosító Xeropan nyelvtanuló alkalmazást a majd egy évtizedes fennállása alatt a fejlődés és bővülés iránti folyamatos igény jellemezte. Az angol nyelv kezdő szinttől a felsőfokú nyelvvizsga szintjéig történő lefedését követően 2020-ban elkészítette a saját tanári felületét (Xeropan Classroom). 2021-ben megjelentek a német nyelvet oktató leckéi (a középfokú nyelvvizsga szintjéig), 2022-től kezdve pedig már spanyolt és franciát is lehet tanulni az alkalmazás segítségével. 2023-ban pedig elérhetővé vált az első szaknyelvi kurzusa is (a Közigazgatási szaknyelvi képzés). A köz- és nyelvoktatás különböző szegmenseihez kapcsolódó fejlesztései közül kiemelendők az alábbiak.

NAT-összevetés

A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modul általános és középiskolákba való bevezetése kapcsán 2021-ben elkészült egy, az IFM Diák Felület tananyagát, és a Nemzeti alaptanterv (NAT) idegennyelvi kerettantervei által támasztott követelményrendszert összehasonlító tanulmány[4], mely tételesen kimutatta, hogy a Xeropan tananyaga azon túl, hogy tartalmi, tematikai és szakmai szempontból minden további nélkül párhuzamba állítható a NAT-os elvárásoknak, jelentős számú olyan leckével, tananyaggal is tud szolgálni, melyek segítségével az alapkövetelményeket meghaladni képes iskolák, tanárok diákok tovább bővíthetik nyelvi kompetenciáikat.

2023-ban pedig elkészült az a fejlesztés, amelynek segítségével a KRÉTA Digitális Kollaborációs Terében a tanárok a Nemzeti alaptantervben megadottak alapján évfolyamonként (és nyelvi szintenként) tematikusan (témák és altémák szerint) képesek válogatni az IFM Diák Felületén található tanyagok között, az erre speciálisan kialakított szűrő segítségével.

Szaknyelvek

Azon túl, hogy a Xeropan az angol nyelv esetében sikeresnek bizonyuló nyelvtanítási módszereit további nyelvek (német, francia, spanyol) implementálása révén alkalmazza, igyekszik kapacitásait a speciális célú nyelvoktatásra is kiterjeszteni - nevezetesen a szaknyelvekre. 2023-ban megjelent egy, a kifejezetten a kormányhivatalok dolgozóinak nyelvi készségeinek, szakszókincsének erősítését célzó kurzusa (a Közigazgatási szaknyelvi képzés), mely három modulból álló (összehasonlításképpen: a teljes, A1-C1 angol tananyag 12+1 modulból áll) kurrikulumával hiánypótló, modern (digitális alapú, gamifikált), szakmailag ellenőrzött képzést biztosít a közigazgatás területén tevékenykedők számára.

Az első szaknyelvi képzés létrehozásával nem ért véget a folyamat, a tananyagfejlesztők jelenleg is dolgoznak további, elsősorban a felsőoktatásban, de akár a szakközépiskolákban is alkalmazható szaknyelvi csomagokon – olyanokon, mint például az akadémiai szaknyelv (az írott és szóbeli tudományos szövegek, szakkifejezések tára), a közgazdaságtudományi szaknyelv, az orvosi szaknyelv, a jogi szaknyelv vagy az informatikai szaknyelv.

Vizsgafelkészítő

A nyelvtanulás kimeneti célja elsősorban az adott idegen nyelv, az ahhoz kapcsolódó kultúra és gondolkodásmód megismerése, ugyanakkor általánosan elfogadott igény az elsajátítás mértékének mérése is. A Xeropan érettségiztető tanárok és nyelvvizsgáztató szakemberek bevonásával dolgozik egy olyan tananyagon angol és német nyelvből, mely gyakorlati segítséget és felkészülési lehetőséget biztosít a közép- vagy emelt szintű érettségit, illetve alap- vagy középfokú nyelvvizsgát letenni szándékozó nyelvtanulók számára. A képzés várható megjelenése 2024.

Eredmények

Díjak

Az IFM Diák Felületét alkotó Xeropan nyelvtanuló alkalmazás – a kétmilliós felhasználói tábor pozitív visszajelzésein (átlagosan 4,8-as pontra értékelik a letöltők az 5-ös skálán) túl – több alkalommal is részesült nemzetközi elismerésben. Így például 2020-ban a Google beválasztotta a kilenc legígéretesebb európai startup közé a céget. További díjak:

  • Észak-Alföldi Innovációs Díj, 2019
  • Magyar Brands - Innovatív Márka díj, 2019
  • Észak-Alföldi Innovációs Díj, 2020
  • EdTech Breakthrough - Legjobb interaktív tanulást támogató rendszer, 2020
  • EdTech Cool Tool Award, 2021
  • Legjobb nyelvtanulási megoldás (Xeropan).
  • Legjobb tanulásmenedzsment megoldás (Xeropan Classroom).
  • Legjobb személyre szabott tanulási megoldás ( Xeropan Classroom).

Kutatások

2019–20 fordulóján lezajlott egy több, mint 300 általános és középiskolai diákot érintő, a Xeropan nyelvtanuló alkalmazás hatékonyságát vizsgáló kontrollcsoportos kutatás, Dr. Thékes István oktatáskutató, a Gál Ferenc Egyetem főiskolai tanára vezetésével. Az eredmények összegzése után kiderült, hogy az Idegennyelvi Felkészítő Modul Diák Felületén elérhető feladatokat használó nyelvtanulók angol nyelvtudása 26%-kal gyorsabban növekedett azoknál, akik nem kaptak hozzáférést az alkalmazáshoz. Emellett a kutatást összefoglaló tanulmányában[5] Dr. Thékes kiemelte, hogy az applikáció használatával jelentős mértékben nőtt a digitális oktatáshoz való pozitív hozzáállás aránya: az alkalmazást ténylegesen használók 42%-kal jobban viszonyultak a digitális platformokon történő nyelvtanuláshoz a kutatás végeztével a kontrollcsoportos társaikhoz képest.

Statisztikák

  1. 09. 01–2022. 08. 31-es időszakban:
  • Egyedi tanulói bejelentkezések száma (angol és német tanulók): 51 598
  • Megoldott leckék száma (angol és német tanulók): 588 567
  • Tanár által kiadott leckék megoldásának száma: 55 830
  • Önálló tanulásként megoldott leckék száma: 532 737
  1. 09. 01–2023. 04. 27-es időszakban:
  • Egyedi tanulói bejelentkezések száma (angol és német tanulók): 39 663
  • Megoldott leckék száma (angol és német tanulók): 489 684
  • Tanár által kiadott leckék megoldásának száma: 78 444
  • Önálló tanulásként megoldott leckék száma: 411 240

2024_2kot_image550.png

[1] https://play.google.com/store/apps/details?id=com.application.xeropan&hl=hu&gl=US

[2] https://apps.apple.com/hu/app/xeropan-tanulj-nyelveket/id899256917?l=hu

[3] https://xeropan.com/

[4] https://docs.google.com/document/d/1cCvYzzalrMzcUBtT5olTlqsakWwTaslftoHWeYwHebg/edit?usp=sharing

[5] https://www.iskolakultura.hu/index.php/iskolakultura/article/view/33390