10. szekció:

Kerekasztal-beszélgetés

A nemzetközi kapcsolatok felértékelődése
az Európai Oktatási Térségben

A Tempus Közalapítvány szekciójára „Nemzetközi forrásbevonás a közoktatás és szakképzés tartalmi és módszertani fejlesztésébe” címmel került sor, melynek második felében a résztvevők egy kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg. A beszélgetés moderátora Várszegi Dóra, az Erasmus+ Programiroda stratégiai és fejlesztési igazgatóhelyettes volt.

A beszélgetés témája „A nemzetközi kapcsolatok felértékelődése az Európai Oktatási Térségben”. A panelbeszélgetés résztvevői az oktatás több szektorát is képviselték:

  • Dr. Setényi János, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének igazgatója a kutatási szférát;
  • Dr. Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem általános és fejlesztési rektorhelyettese a felsőoktatást;
  • Szabó Márta, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium történelem–német szakos pedagógusa, innovatív mesterpedagógus, Erasmus+ köznevelési, szakértői munkacsoport tagja a köznevelést;
  • Palencsárné Kasza Marianna, szakértő, a magyar Nemzeti Szakképzési Szakértői Munkacsoport tagja pedig a szakképzés területét.

A kerekasztal-beszélgetés alkalmával a nemzetköziesítés témakörét jártuk körül különböző szempontok szerint, különböző szemszögekből. Nyitásként, gondolatindító kérdésként felmerült, hogy a résztvevő szakemberek hogyan látják az elmúlt közel 20 évet, amióta tagjai vagyunk az Európai Uniónak, és azt a közel 10 évet, amióta elérhető az Erasmus+ program.

Az elmúlt időszak távlatából milyen tapasztalatok állnak rendelkezésre, mik azok a területek, fejlesztési lehetőségek, amelyeket nem használtunk ki?

A nemzetköziesítés lehetőségét milyen módon tudjuk bevinni oktatási intézményeinkbe? Esetleg több külföldi pedagógusra, oktatóra vagy diákra lenne szükség a hazai intézményekben?

2024_2kot_image604.jpg

A jó hangulatú és számos konkrét jógyakorlatot, példát, javaslatot is felvonultató beszélgetésben a négy résztvevő hangsúlyozta a nemzetköziesítés jelentőségét mind a tanulók/hallgatók, mind a pedagógusok/oktatók, mind pedig az intézmények szempontjából, és kiemelték, hogy szükség van a nemzetközi kapcsolatok és tevékenységek továbbfejlesztésére.

2024_2kot_image605.png