Szalay Imre

Köszöntő

Köszönöm szépen a fölvezetést, mert már nagyon sok minden el is hangzott arról, amit nekem kellett volna mondani, úgyhogy nagyon szépen köszönöm.

Tisztelt Konferencia, Tisztelt Elnökség, Tisztelt Nobilitások!

Igen, az én feladatom az, hogy itt az apszisban levő kiállítást megnyissam.

A tablókiállításunk hét felvonásban – hét tablón – tartalmazza Neumann János életének feldolgozását. Próbáltunk olyan hívószavakat használni az egyes tablók elnevezésekor, amelyek talán a tanárok és a diákok számára is érdekesek lehetnek: például a zseni, a lájkoló, vagy a techguru kifejezésekkel és sok képpel, idézettel próbáltuk ezt a kiállítást elérhetővé és élvezhetővé tenni a legszélesebb közönség számára.

Ennek a kiállításnak a környezete, kontextusa az, hogy idén ünnepeljük Neumann János születésének 120. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Neumann Társaság egy egész éves programot állított össze.

Valószínűleg nem kell mondani, hogy ki is volt Neumann János. Mindenesetre sikerült megszereznünk a Financial Times 1999-es számát, amelyben bejelentik, hogy Neumann Jánost választották az évszázad emberének. Az újságcikkben leírják, hogy milyen eredményeket ért el, ezek között van a számítógép és a különböző matematikai eredmények. Érdekes egyébként, hogy a XX. század és XXI. század különbözik a korábbiaktól, mégpedig abban, hogy a XX. századig azt gondolták, hogy az a racionalitás, amit Neumann János képvisel, az képes megszelídíteni a világot, és a tudás keresztülviszi a technológiai változásokat a világban. Neumann tehát nemcsak a tudományos eredményei miatt kapta meg ezt az elismerést, hanem amiatt a hit miatt is, hogy a világ ilyen módon tud változni.

Pár szó Neumann Jánosról: ő alapvetően matematikus, és az is nagyon fontos, hogy a Fasori Evangélikus Gimnáziumban érettségizett. Nem tudom, hányan lehetnek itt a teremben Rátz Tanár Úr Életműdíjasok, mindenesetre Rátz tanár úr a Fasori Gimnáziumban tanított. Az ő emlékére alapították – hiszen számos más Nobel-díjas is ebben az iskolából tanult – a Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Azért mondjuk Neumann Jánost nagy embernek – ő egyben hungarikum is, az nagyon fontos, hogy az az eredmény, amit ő elért, Magyarországon a hungarikumok közé került –, mert olyan új területeket indított el, mint például a játékelmélet, a sejtautomaták, de rengeteg más területtel is hozzájárult a tudomány fejlődéséhez. Valóban nagyon sokan mondták, köztük sok Nobel-díjas is, hogy ő az egyetlen zseni közöttük.

A Neumann Társaság 1968 óta viseli a Neumann nevet. Mint ahogyan a Financial Times is említi, Neumann részt vett az atombomba kialakításában, és ezért '68-ban még nem volt igazán „kominfó” fölvenni ezt a nevet, de Társaságunk azóta is ezt a nevet viseli.

Szegeden a Szentgyörgyi Agorában, a múzeumban kialakítottunk egy Neumann János emlékszobát. Még korábban alapítottunk egy Neumann János professzori díjat, amit idén – még a Nobel-díj előtt – Karikó Katalin kapott meg. Úgyhogy vele is volt alkalmunk találkozni. Ezelőtt egyébként másik két Nobel-díjas, és három Ábel-díjas kapta meg ezt a díjat, amit a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen adunk át. A Neumann professzori díj így egy olyan díj, ami a világban tovább is viszi Neumann János nevét.

Az is nagy öröm volt számunkra, hogy amikor fölvetettük a Neumann-emlékév gondolatát, legszélesebb körben nyitott kapukra találtunk. A Neumann-emlékév védnöki testületében a közigazgatásból, az ipari cégektől, az oktatási intézményektől nagyon sokan vesznek részt és energiát fektetnek a megvalósításba.

A Neumann Társaság nemcsak a számítógéppel kapcsolatosan szerepel tudásterjesztőként, hanem az oktatásban is igen jelentős szerepet játszik. Említettem az informatikai örökséget bemutató múzeumot, ahol pedagógiai foglalkozásokat lehet rendezni. Például arról, hogy azok a mobiltelefonok, amik itt vannak a zsebünkben, az miből is fejlődött ki, és hogyan is működik.

A Neumann Társaság különböző informatikai versenyeket is szervez, kezdve az eHódtól, amelyen 40 ezer tanuló vesz részt, egészen az OKTV-ig és a nemzetközi informatikai olimpiáig, amit pont a Neumann-év miatt idén, augusztus végén Szegeden szerveztek meg, ezen 90 ország 360 tanulója vett részt. Azt szoktuk mondani, hogy a versenyzők a jövő Neumann-jai, vagy a jövő Bill Gates-ei.

A Neumann Társaság tevékenységei között fontos szerepet játszik az ICDL, a digitális írástudás képzése és minősítése. Az elmúlt 20 év alatt 550 000 ember kapott ECDL, illetve ICDL minősítést. Ennek kapcsán is évek óta együttműködünk a Suliszervizzel, illetve a korábbi közoktatási konferenciákon is beszámolhattunk a versenyekről és az ECDL-ről is.

Az is érdekes, hogy nagyon hasonló gondolatmenettel szerveztük meg a Neumann-évet, mint amelyen ez a konferencia is szerveződik, vagyis a szakmai tudásra fókuszálás mellett egyéb, például művészeti dolgokra is kitekintettük. Így meghirdettünk egy Hommage á Neumann elnevezésű művészeti pályázatot, amelyre 140 műalkotás érkezett be profi művészektől. Az egyik megnyitón ott volt Karikó Katalin éppen akkor, amikor átvette a Neumann Professzor díjat. Ő nyitotta meg a kiállítást. Büszkén mondom, hogy itt Egerben a Kepes Intézetben került megrendezésre a legnagyobb kiállítás a beérkezett 140 darabos anyagból, és ez a kiállítás azóta is körbe jár az országban. Abban is hasonlít a Neumann-év megrendezése a mostani konferenciához, hogy van egy diákpályázatunk is, ahol a diákoknak írtunk ki hasonló pályázatot. Erre 90 alkotás érkezett. Ennek megnyitója a budapesti Deák 17 Galériában lesz, akit érdekel, feltétlenül jöjjön el. Egy érdekes tanulság egyébként, hogy itt három kategóriában osztottunk ki díjat. Művészekből, kurátorokból álló zsűri volt, és mind a három kategóriában videóalkotás nyert. Ez csak jelzés egyébként, hogy merre tart a világ és a tanulók milyen irányba, milyen irányba fejlődnek tovább.

Vannak további kezdeményezéseink annak érdekében, hogy minél jobban szélesítsük ezt a kört. Például az Élet és tudomány tudományos folyóiratban jelent meg az esszépályázatunk eredménye, a Galaktikában 30 sci-fi mű, vagyis tudományos, fantasztikus alkotás készült, de volt Neumann emlékfaültetés Balatonfüreden, és még különféle egyéb népszerűsítő rendezvényeket is szerveztünk.

Készültek kiadványok is: Wisinger István pár éve írt egy Neumann életrajzot, most kiadtunk egy kétnyelvű albumot, ami Neumanntól és Neumannról szóló idézeteket tartalmaz, de más kiadók is adtak ki könyveket idén Neumannról. Tudományos konferenciákat tartottunk, ahol Neumann lánya, aki egyébként a védnöki testületben is benne van, üzenetét hallgatták a résztvevők. Szeptemberben az MTA-n tartottuk az MTA elnökének a támogatásával egy nagy nemzetközi konferenciát.

A kivetített dián itt látszik az a sarokház, ahol Neumann János született, és ahol évente, s idén is koszorúzást tartottunk. Ez a tablókiállítás pedig, ami most itt, ezen a konferencián is látható, ennek a megnyitója a Fasori Gimnáziumban volt, ahol is még ezen kívül egy kiállítást is berendeztek azokból a tárgyakból, amelyeket egy szenvedélyes gyűjtő a Neumann család különböző bútoraiból, tárgyaiból, képeiből összeszedett.

A Neumann életéről készült tablókiállítás bejárja az országot. Jó néhány városban volt eddig is látható (Balassagyarmat, Budapest, Cegléd, Eger, Keszthely, Nagykanizsa, Zalaegerszeg stb.), ahol a különböző intézmények, rendezvények – gimnáziumokban, kisebb-nagyobb ünnepségek – keretében láthatta a közönség. A tablókiállítást jövőre is több helyen látható lesz, de újabb helyszínekre már nem is tudjuk vinni, mert a naptárunkban a „helyek beteltek”. De azért, ha valamelyik iskola szintén szeretné kiállítani a tablókat, nyitottak vagyunk, hogy beillesszük a programba. Emellett elkészült a tablókiállításnak egy online változata is.

Nagyon sok mindent sikerült összegyűjtenünk: alkotások, könyvek, cikkek, filmek, ezekből tudunk adni, ha valamelyik intézmény ünnepséget szeretne rendezni.

Sok minden elhangzott az emlékévről, amelyről minden hír megtalálható a neumann120.hu honlapon. A kaleidoszkóp rovatban összeszedtük a Neumannról szóló összes képet, bélyeget, grafikát, tudományos cikket, nem tudományos cikket, hogy év végére egy ilyen komplett gyűjtemény álljon össze. Az irodánknak az ablakába is kitettük ezt a plakátot, tehát mindenki az utcán, ahogy megy biciklivel, akkor láthatja azt, hogy idén Neumann-év van.

Végül egy idézet Teller Edétől, hogy miért volt Neumann annyira mindenki által elismert:

„Sokan szeretnék tudni, hogy Neumann Jancsi mitől tudott olyan gyorsan és hatékonyan gondolkodni, hogyan tudott originális megoldásokat találni olyan területeken, ahol a legtöbb ember még a problémákat sem veszi észre.

Azt hiszem, hogy én tudom a válasz egy részét, talán egy fontos részét: Neumann Jancsi élvezte a gondolkodást.”

Köszönöm szépen a figyelmet.

Szeretném itt a konferencián átadni elismerésünk jeléül a szervezőknek Kónyáné Tóth Máriának és Molnár Csabának az emlékév kapcsán kibocsátott Neumann 120 emlékérmet.

image321.jpg

image322.jpg