Tóth Gabriella

High-Tech az oktatásban
NI Lego Robot Mentor Program

404 sz9 Tóth Gabriella

A National Instruments (NI) 1976 óta támogatja a mérnököket és a tudósokat a világ legnagyobb mérnöki kihívásainak leküzdésében olyan hatékony és rugalmas technológiai megoldásokat kínálva, amelyek fokozzák a termelékenységet és felgyorsítják az innovációt. Az NI integrált hardver és szoftver platformjai segítségével a vállalat ügyfelei számos iparágban igyekeznek jobbá tenni világunkat a gyógyászattól az autógyártásig, a fogyasztói elektronikától a részecskefizikáig.

Az NI termékek felhasználása rendkívül széles skálán mozog, amely az oktató és játékrobotok vezérlésétől különböző precíziós orvosi műszerek vagy éppen szélturbinák tesztelésén át a világ legnagyobb kísérleti eszközének, a CERN által működtetett Nagy Hadronütköztetőnek (Large Hadron Collider) a működtetéséig terjed.

A vállalatcsoport hardvergyártásának túlnyomó része Debrecenben, az NI Hungary Kft-nél történik. Emellett itt kapnak helyet olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. A gyártást szakképzett mérnökök támogatják, a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport működésével pedig a vállalat igazi tudásközponttá nőtte ki magát a régióban.

Az NI társadalmi felelősségvállalása a vállalat hosszú távú stratégiájának egyik fő pillérét képezi, ezért kezdeményezései révén a debreceni leányvállalat, az NI Hungary Kft. is egyszerre igyekszik elősegíteni a fejlődést a modern iparban és a társadalom egészére nézve is. Társadalmi felelősségvállalást célzó programjaink egyik sarokköve a magyarországi oktatás támogatása.

Ha a ma diákjai fogják tervezni és építeni a jövőt, a gyakorlati megvalósítást már az iskolapadban el kell kezdeniük Ez a mérnöki hivatás lényege. A gyakorlati tapasztalat olyan sikerélményt ad a fiataloknak, ami erősíti elkötelezettségüket a műszaki tudományok iránt.

tg1

Progresszív, gyakorlatias tanulás

A fiatal zenészekhez és sportolókhoz hasonlóan a jövő mérnökeinek is együtt kell tanulnia az elméletet a gyakorlattal. Természetes érdeklődésükre alapozva, minden szinten valós alkalmazásokat építve fejleszthetik optimálisan készségeiket.

Vizsgálódás és ismétlés

A mérnöki feladatoknak nincs egyetlen megoldása. A diákokat arra tanítjuk, hogy elfogadják a bizonytalanságot, megvitassák a lehetőségeket, kérdezzenek és tanuljanak a hibákból.

Valós eszközök és technikák

A diákok ugyanabban a fejlesztői környezetben dolgoznak, mint a hivatásos mérnökök. A tanulás akkor a legkifizetődőbb és leghatékonyabb, amikor a diákok valóban működő dolgokat hoznak létre.

NI Mentor Program

Ez az általános és középiskolásoknak szóló program a National Instruments 14 leányvállalatánál működik, az NI Hungary Kft.-nél 2009-es indulása óta folyamatosan bővül. Célunk, hogy sikerélményeket biztosító, LEGO Education és az NI oktatási célra kifejlesztett eszközeivel a diákokkal játékos módon, már egészen kicsi korban megszerettessük a természettudományokat és elsajátíttassuk velük a mérnöki gondolkodásmódot. Ezekkel a kifejezetten oktatási célokra kifejlesztett eszközök és a grafikus programozás segítségével a tanulók nemcsak készülnek a mérnöki pályára, hanem életkoruknak megfelelő feladatokon keresztül már az iskolapadban gyakorolják is azt, valódi mérnöki munkát végeznek.

Míg az első iskolaévben 9 intézményben működött a program, addig 2015/16-os tanévben már közel 3000 diákot értünk el több mint 100 iskolában. A programba már több debreceni óvoda és határon túli iskola is becsatlakozott.

A programhoz csatlakozó iskolákat kollégáink szakmai tudásával és innovatív, oktatási célokra kifejlesztett eszközeinkkel – LEGO® MINDSTORMS® robotok, myDAQ hordozható laboratórium – támogatjuk. Az NI Mentor Programban résztvevő mentoroknak és tanároknak rendszeresen biztosítunk képzéseket, konferenciákat, a diákoknak pedig versenyzési lehetőségeket és nyári programozó táborokat.

Az NI Mentor Program nemcsak abban egyedülálló, hogy eszközöket biztosít iskolák számára, hanem odafigyel arra is, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknek is kitörési lehetőséget adjon. Ennek jegyében a Tiszavasváriban működő Magiszter Alapítványi Általános Iskola is csatlakozott programunkhoz, az intézményben roma származású, súlyosan hátrányos helyzetű diákok tanulnak, akiknek a LEGO robotok jelenthetik a kulcsot a kitöréshez.

Versenyzési lehetőségek

tg2

FIRST LEGO League

A FIRST® LEGO® League (FLL) egy 10–16 éves diákoknak szóló nemzetközi verseny, ahol a diákok 3–10 fős csapatokban dolgozva egy előre megadott témában kutatást végeznek, majd egy teljesen automatikusan működő robotot kell megtervezniük, programozniuk és tesztelniük úgy, hogy az képes legyen küldetését elvégezni egy terepasztalon. A feladatot és a terepasztalt a csapatok előre megkapják, így a tanórák után van idejük a felkészülésre. A FIRST® LEGO® League-ben résztvevő csapatok a feladatmegoldás közben végigjárják egy valóságos termékfejlesztés minden lépcsőfokát. Magyarországon jelenleg már több mint 60 csapat vesz részt a megmérettetésben, jelenleg már öt helyszínen zajlik országos selejtező – Budapesten, Szegeden, Tatabányán és Győrben, Debrecenben a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány szervezésében. 2016. márciusában első alkalommal Németországon kívül, Debrecenben zajlott a közép-európai döntő is, mely köré szervezett Science NO Fiction Fesztivál több mint 4000 látogatót vonzott.

http://hungary.ni.com/debrecen/fll

http://www.first-lego-league.org/en/

tg3

World Robot Olympiad

A World Robot Olympiad (WRO) a világ minden tájáról összehozza a diákokat, hogy egy kihívást jelentő, szórakoztató robotikaversenyen keresztül fejlesszék a kreativitásukat és a problémamegoldó készségüket. Több mint 50 ország közel 20 000 diákja vesz részt ebben a robotikaversenyben. Amellett, hogy az NI globálisan támogatja a WRO-t és a nemzeti fordulókat, közösen került kialakításra a WRO Advanced Robotics Callenge a 17–25 éves korosztálynak, melyben az NI innovatív, ipari eszközeit, a LabVIEW és myRIO-t használják a diákok a robotok megépítéséhez és vezérléséhez. A középiskolás kategóriában a LabVIEW LEGO MINDSTORMS® szoftverhez kifejlesztett változatát használják a diákok.

Magyarországon az Edutus Főiskola szervez WRO versenyeket Tatabányán a 13–19 év közötti fiataloknak.

Magyarországon az Advanced Robotics Challenge 2016 áprilisában először került megrendezésre Debrecenben az NI, a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány és az Edutus Főiskola szervezésében, melyen már bowlingozó robot építése és azok autonóm vezérlése volt a csapatok feladata.

http://hungary.ni.com/wro

http://www.tt-iroda.edutus.hu/hu/wro

VISUAL Thinking LabVIEW verseny

A National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány és a Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája közös versenyén a mérnökök által nap, mint nap használt eszközök segítségével valós problémákra kereshetnek megoldást a középiskolás diákok, 2–3 fős csapatokban dolgozva. Korábbi években például okos otthonok világításrendszerét tervezték meg, vagy az otthonok termodinamikai vezérlése volt a kihívás. A verseny feladatai által olyan gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövő szakembereivé váljanak.

http://hungary.ni.com/labview-verseny