3. szekció:

Gurbánné Papp Mária

Rugalmas tanulási utak a szakképzésben
– jó gyakorlatok és tapasztalatok

Tisztelt Jelenlévők!

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum egy sokszínű centrum, amelynek keretében tíz szakképző intézménnyel dolgozunk Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, a három szakképzési centrum egyikeként. 21 ágazatban 63 szakmát oktatunk mintegy 9100 tanulónak, és közel 209 vállalkozás duális partnerként segít bennünket a szakirányú oktatás terén.

Egy hátrányos helyzetű régióban látjuk el feladatainkat, és akkor végeznénk rosszul a munkánkat, ha ezen tényt nem vennénk tudomásul. Meg kell találnunk azokat a módszereket, eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy a térségben élők is képzett szakemberekké váljanak, és be tudjuk őket vonni a munkaerőpiacra.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum küldetése nem lehet más, mint hogy a munkaerőpiac igényeit Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, elsősorban Nyíregyháza és térségében, szakképzett munkaerővel szolgálja ki.

Ehhez újra kellett gondolnunk a pozíciónkat, és a küldetésünket, valamint a megálmodott jövőképünket alapul véve határoztuk meg a célokat. Az egyik nagyon fontos stratégiai célunk az volt, hogy a tanulók, a képzésben résztvevők jobb foglalkoztathatóságát lehetővé tegyük. Ebben kapott szerepet a rugalmas tanulási utak elérhetőségének biztosítása iskoláinkban. Azt a célt fogalmaztuk meg, hogy a Szakképzési Centrum minden egyes településén, azaz Nyíregyházán, Tiszavasváriban és Tiszalökön lehetőséget biztosítsunk a tanulóknak arra, hogy bekapcsolódjanak az orientációs osztályba, a dobbantó programba és a műhelyiskolai képzésbe. Természetesen ugyanezt lehetővé tettük a felnőttek számára is.

Meghatároztuk az indikátorokat, amelyekkel mérhetővé váltak céljaink. Az elért eredmények mellett vannak rosszabb teljesítések is, ezért meg kell állapítanunk, hogy mi miatt nem működik elég hatékonyan egy-egy terület, és meg kell határozni a szükséges fejlesztési irányokat.

A szakképzés rendszerébe nagyon sok belépési pont van, de még nem mindenki ismeri, hogy melyek ezek a pontok, ezért létrehoztunk egy pályaorientációs portált. Elsősorban azoknak a szakembereknek, osztályfőnököknek, családsegítőknek, azoknak a társadalmi szerepvállalóknak szánjuk, akik segítenek a többnyire hátrányos helyzetű embereknek. Nyilvánvalóan, ha van olyan fiatal, aki ezt a portált megnézi, információhoz tud jutni.

A Bencs László Szakképző Iskoláról nagyon sokan hallottak. Az intézményt korábban a bezárás fenyegette. Mára, nagyon szép eredményt felmutatva, tudásmegosztó szerepet vállal szerte az országban. Orientációs osztályt működtetnek, sikeres a dobbantó programjuk, és műhelyiskolai képzés keretében szobafestő, pincérsegéd, szakácssegéd és bolti előkészítő részszakmát szerezhet a tanuló. Az oktatói testület tagjai a mindennapok hősei. Ők azok, akik erre teszik fel az életüket, és egyéni, személyre szabott tanulási utakat találnak meg azoknak, akik bekerülnek ebbe az iskolába. Tudásmegosztó szerepük fontos a szakképzési centrumon belül. Az itt tanulók nem betegek, nem sérültek, hanem egyéni bánásmódot igényelnek.

A tiszalöki iskolát, amely egy szerény adottságokkal bíró kisvárosban működik, folyamatosan igyekszünk fejleszteni. Az intézmény sok jó oktatóval, remek környezetben látja el feladatait, együttműködve a városvezetéssel, az ott lévő duális partnerekkel. A Teleki Blanka Szakképző Iskola és Kollégium a Rendészet és közszolgálat, Közlekedés és szállítmányozás, Építőipar, Kereskedelem ágazatok mellett elindította a dobbantó, illetve a műhelyiskolai képzést. Amíg a Bencsben az a jellemző, hogy külső képzőhelyek bevonásával folyik a műhelyiskolai képzés, addig a Telekiben az intézmény oktatói helyben, a tanműhelyben ugyanezekkel az egyedi módszerekkel segítik hozzá a részszakma megszerzéséhez a fiatalokat.

A tiszavasvári iskolánk szintén egy kisvárosi intézmény, azonban rengeteg hátrányos helyzetű fiatalt oktatnak. A Covid-járvány ideje alatt nem volt lehetőség arra, hogy számítógépet adjunk az azt nélkülöző tanulóknak, ezért Igazgató Úr kijárt a telepre, és vitte-hozta a feladatlapokat. Ezeket a sajátos helyzeteket – helyben megtalálva hozzá az oktatókat és szakembereket – kezelni tudjuk. A segítő szakemberek kulcsfontosságúak. Egy védőhálót, úgynevezett kis szakszolgálatot alakítottunk ki a centrumban 30 szakemberrel, akik utazó pszichológusként, gyógypedagógusként járják valamennyi iskolánkat, hogy a lemorzsolódás csökkentése hatékony legyen.

Fontos a centrum szerepe abban, hogy megteremtsük azt a környezetet, amely biztosítja a tárgyi feltételeket a kitűzött célok eléréséhez. Többek között Tiszavasváriban és Tiszalökön is folyamatban van az orientációs tanteremnek építése. Pénzt kell fektetni abba, hogy meglegyenek a közös reggelizések, hogy meglegyenek az utazó szakemberek, hogy meglegyenek azok a feltételek, amelyek működőképessé teszik a rendszert. Kallós Angéla a Bencs László Szakképző Iskola igazgatónője is mindig azt hangsúlyozza, hogy a legfontosabb a szakember és a környezet, valamint azok a sajátos gyakorlatok, amelyeket felhasználnak a kollégák arra, hogy valóban egyénileg is hatékony legyen a munkájuk.

Nyíregyházán egyedi együttműködés jött létre. A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum keretében három munkacsoport alakult meg. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye volt az, ami arról volt ismert, hogy nagyon sok a munkanélküli, most pedig különösen Nyíregyháza, egy olyan terület lett, ahol nagyon sok munkaerőre van szükség.

A potenciális munkavállalókat három csoportra lehet osztani. Aki képes és hajlandó, aki nem képes és hajlandó, és aki képes és nem hajlandó. Aki képes és hajlandó, megkeres minket és szakmát szerez. Aki nem képes, és aki nem hajlandó, azzal két szakembercsoport foglalkozik, velük egyénileg kell bánni, és egyedileg megközelíteni őket. Ezen tanulók nem fognak pályaorientációs portálon szakmát keresni. Őket a gyermekjóléti központok, a különböző családsegítő központok, és ami a rugalmas tanulási utak kapcsán fontos, a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályai segítik.

Rájöttünk, hogy nem elég, hogy a foglalkoztatási főosztályok munkatársainak odaadjuk a szórólapot vagy megmutatjuk a honlapot. Érzékenyíteni kell őket, ezért rendszeresen kimennek a Bencsbe, megnézik a foglalkozásokat, beszélgetnek, és közben a kollégák átadják azokat attitűdöket, amelyek segítségével megértik, hogy ezekkel a fiatalokkal másként kell foglalkozni.

Ennek az összefogásnak az eredményeként hívtuk életre a szakMAfest elnevezésű rendezvényt Nyíregyházán szeptemberben, ahol interaktív módon mutattuk be a szakmákat. Nagyszabású együttműködés volt, hiszen a különböző cégek a Szakmák utcájában vagy Gyárak utcájában és más tematikus utcákban mutatkozhattak be, és óriási fesztiválhangulat kísérte. A Lehetőségek utcájának a felelőse a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály vezetője és Kallós Angéla volt, akik céltudatosan ide irányították az inaktívakat, és azokat, akik ott kellene, hogy legyenek a munkaerőpiacon, de önállóan nem fognak tudni szakmához jutni. Őket kell felkutatni, teljesen más módszerrel közelítve bevonzani és megmutatni nekik, hogy milyen lehetőségeik vannak.

Köszönöm a figyelmüket!

2024_2kot_image216.jpg