3. szekció:

Vedovatti Anildo

Készségek fejlesztése – európai uniós hálózatok
tudásmegosztási felületei

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal nemzetközi európai uniós hálózati projektjeinek célja, hogy a hazai szakembereket bevonja az európai tudásmegosztás folyamatába. Közülük talán a legismertebb az EQAVET (az Európai Minőségbiztosítási Referencia Keretrendszere/European Quality Assurance Reference) projekt, amely egységes követelményrendszert és módszertani támogatást biztosított a hazai szakképző intézmények egyedi minőségirányítási rendszerének kidolgozásához, amelynek bevezetése jogszabály szerint kötelezővé vált 2022 szeptemberétől.

A Euroguidance projekt már több évtizede segíti az információátadást, amelynek keretében szakmai eseményeket is szervez a pályaorientációval, a pálya- és karriertanácsadással foglalkozó szakemberek számára.

Ehhez a kettőhöz csatlakozott a Magyarországon 2016 óta működő EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat (A felnőttkori tanulás európai elektronikus platformja/Electronic Platform for Adult Learning in Europe), melynek célcsoportja a felnőttkori tanulás szakembereinek közössége.

A negyedik program – ami AL Agenda néven vált ismertté (A felnőttkori tanulás európai menetrendjének nemzeti koordinátora) – azért is fontos, mert a készségek fejlesztését, ezen belül is a felnőttek alapkészség-fejlesztését minden európai uniós tagállam számára fontos feladatnak tartja, melynek megvalósításához ajánlást is megfogalmazott.

Ezekre a projektekre döntő módon igaz, hogy a tagállamok közötti kommunikáció megteremtésével igyekszik a közös európai tudás bővítésére, illetve törekszik a tagállamokban megszületett egyedi eredmények, ismeretek megosztására minden érintett számára. Ezek a projektek is magukban hordozzák a készségek fejlesztésre vonatkozó bővülő elvárásokat (például: a digitális fejlődés, a fenntarthatóság kérdése, a zöld tudatosság kialakítása, körforgásos gazdasághoz kapcsolódás). A programok reagálni kívánnak a jelen kihívásaira, mert az Európai Uniónak fontos célja, hogy a jólét és a jóllét elérése érdekében felkészítse a társadalmi szereplőket (magánszemélyeket, vállalatokat, egyéb érintett szereplőket), hogy készségfejlesztéseik során a munka világa mellett az őket körülvevő világ változásaihoz is képessé váljanak sikeresen alkalmazkodni, és az ezekhez szükséges készségeket hatékonyan szerezzék meg.

Az a hálózati gondolkodás, amit az említett négy projekt felmutat, jelentős segítséget nyújthat az érdeklődők számára a tudásmegosztás, az információ megszerzése és átadása tekintetében. Az érintett programok közül az EPALE – A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja számára meghatározó feladat, hogy a szakemberek online közösségét hozza létre, és támogassa a regisztrált résztvevőket az együttműködések különböző formáiban, például hírek, blogok, online beszélgetések, online kurzusok kínálásával vagy projektek, szakmai tevékenységek disszeminációs lehetőségeivel. Ezekkel az eszközökkel is alkalmazkodást kínálva a folyamatos digitális változásokhoz, ami folyamatos digitális készségfejlesztésre ösztönöz mindannyiunkat. Ennek az elektronikus felületnek az is célja, hogy online tudásközpontként szolgáljon, amely a felnőttkori tanulás minden szereplőjének támogatást tud nyújtani, valamint képes összekötni a szakembereket, az ő tudásaikat és ismereteiket. Ennek során jelentős disszeminációs lehetőséget is nyújt az oldal, amennyiben eredményeiket meg kívánják másokkal osztani. Ezen túl a Nemzeti Támogató Szolgálat törekszik a hazai aktivitások növelésére workshopok, konferenciák, rendezvények, szakmai műhelyek társszervezésével, valamint ösztönzi szakmai anyagok elkészítését.

Az együttműködés az egyik kulcsszó ennek a szakmai gondolkodásnak a sikerében, a hálózatosodás korában látnunk kell, hogy csak úgy lehetünk sikeresek, ha együttműködünk más szereplőkkel, az érintettekkel (célcsoporttagokkal), partnerekkel, gazdasági szereplőkkel.

Az előzőekben említett projektek weboldalai lehetőséget kínálnak a hazai mellett a nemzetközi szakmai kapcsolódásokra is. Az EPALE az Unió minden hivatalos nyelvén elérhető felület, ezáltal képes a magyar szakembereket összekötni más országok szakembereivel, akik így összekapcsolódhatnak kutatásokkal, projektekkel, fejlesztésekkel az elmélet és a gyakorlat terén egyaránt. Számos egyéb témában született már kisebb-nagyobb szakmai közösség a felületen, ezek közül megemlíteném az Európai szakképzési szakemberek közösségét[1], melynek több, mint 700 tagja van Európa-szerte. Itt az angol nyelvi közösség regisztrált több száz tagja szeretne szakmai munkájában szélesebb kitekintést nyerni, kíváncsi arra, hogy a szakképzésben mások mivel foglalkoznak.

Ma már elkerülhetetlen a kommunikációban a közösségi média használata. Láthatjuk, hogy ez nem generációs kérdés, hanem egy olyan készség, melyet az oktatásban, képzésben résztvevőknek is el kell sajátítaniuk. Nem maradhatnak ki ebből a felnőttkori tanulás szereplői sem (tartalomkészítők, felhasználók, szolgáltatók, intézmények, vállalatok, egyéb szervezetek). Ideális helyzetben lehetőségként élhető meg az online felületeken való szakmai munka, illetve kommunikáció, miközben ez jelentős időráfordítást is igényel. Ilyen például az online tanfolyamkatalógus az EPALE oldalon, ahol szakmai tartalmak tehetők közzé akár anyanyelven, akár angolul. Itthon általában az eredményt, a folyamatok végét szeretjük megmutatni, miközben tapasztalhatjuk, hogy akár a folyamatok, a fejlesztések maguk is érdekesek és hasznosak lehetnek mások számára.

Mit tapasztalhatunk meg a készségek fejlesztésében?

Amire elsődlegesen helyezném a hangsúlyt az a digitális készségek fejlesztésének folyamatossága. Ma már nem kérdés, hogy szükség van számos digitális készségre, de azt is észlelhetjük, hogy ennek a folyamatnak most már nincs vége. Olyan fejlődést élünk át a hétköznapi eszközöktől kezdve a munkavégzéseken keresztül akár az ügyintézés világáig, ahol az életen át tartó tanulás eszméje nem egy elvont fogalom immár, hanem a mindennapokban átélt gyakorlati tapasztalat. Ha kapcsolatot akarunk tartani a bennünket körülvevő környezettel, ma már elkerülhetetlen, hogy képesek legyünk a digitális eszközeink használatára.

A nemzetközi szakmai együttműködéshez, tudásmegosztáshoz, a hálózatok munkájában történő aktív részvételhez hozzájárulhatnak projektjeink. Hívjuk és várjuk Önöket erre a közös szakmai munkára!

 2024_2kot_image218.jpg

[1] https://epale.ec.europa.eu/hu/practitioners-in-vet