5. szekció:

Pintér Gergely

A Nemzeti Köznevelési Portál újratervezése
a választható kínálat bővítésével – a „B” sorozat
okostankönyvei és az NKP rejtett szolgáltatásai
az EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 projektben

Az EFOP–3.2.2 projekt 10. mérföldkövében szereplő „B” sorozat digitális transzformációja a portál megújulását is magával hozta. Ugyanis az nkp.hu portál eddig alapvetően az „A” sorozatba tartozó okostankönyvek megjelenítésére adott lehetőséget. A felület átalakításához a felhasználói körben végzett kutatással láttunk hozzá.

Felmérést már korábban is végeztünk, hiszen ez a projekt 2016 óta tart, és több ízben is igényelte a portál fejlesztését. Elsősorban pedagógusokkal készített irányított interjúk eredményei alapján vontunk le következtetéseket, és ezek alapján indítottuk a felület- és tartalomfejlesztéseinket.

Az általános és a középiskolákban végzett felhasználói interjúkon kívül tanórai megfigyeléseket végeztünk minden vármegyében, illetve a hagyományos adatalapú szabványos megoldásokra is támaszkodtunk. A Google Analytics alkalmazása, illetve a KIFÜ hálózatának monitorozása segítségével számos felhasználói szokásról lett visszajelzésünk.

A korszerű mérőeszközök és adatbányászati megoldások segítségével az NKP tartalmait és szolgáltatásait folyamatosan vissza tudjuk mérni, így folyamatosan javítjuk a felhasználói élményt.

Szeretnék párhuzamot vonni a bankszektor és a digitális tartalomfejlesztés között. Néhány éve még természetes volt, hogy egy tranzakciót csak a pénzintézet egy fiókjában személyes jelenléttel indíthattunk. Ma már természetes a számunkra, hogy mobilszolgáltatást veszünk igénybe. Egyszerűbben, gyorsabban, másképp, mint korábban.

2024_2kot_image331.png

A tananyagok digitális felületen történő közzétételével kezdődött a digitális tartalomszolgáltatás. A digitális pedagógiai azonban egy másfajta megközelítést, más fejlesztői munkát vár el tőlünk. Más a tanár szerepe, a tanítás-tanulás folyamata is. Ezért a digitális környezettel támogatott tanulás során új lehetőségeket kívántunk kialakítani. Ehhez tanulmányoztuk a világ oktatási trendjeit is, illetve a mesterséges intelligencia által vezérelt szolgáltatási lehetőségeket.

A projekt igényeinek és egyéb ágazati elvárásoknak megfelelően a visszajelzések figyelembevételével egy új felületét alakítottuk ki a Nemzeti Köznevelési Portálnak. Ehhez nemcsak a „B” sorozat megjelenítését, hanem a nemzetiségi könyvek, az egészségre nevelés, a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos tananyagaink vagy egyéb tananyagfüggetlen tartalmaink (pl. fenntarthatóság témakör) kereshetőségét is biztosítani kellett.

2024_2kot_image332.png

A tartalomfejlesztést is újra kellett gondolnunk. Nemcsak a tankönyvi tartalmat, a képet mozdítottuk meg és animáltuk, hanem azokat egy virtuális térbe helyeztük el. Ezekben a terekben használjuk a kiterjesztett valóság eszközeit, a szimulációt, amelyen a felhasználó, a diák, a tanár be tud állítani paramétereket. Abban bízunk, hogy a szolgáltatások testre szabása eredményesebb tanuláshoz vezet.

Az eddigi években arról beszéltünk, hogy zárt feladatmotorjaink vannak, amivel nagyon könnyű tartalmat fejleszteni, de ezen most túl akartunk lépni. Ezért elkészítettünk egy olyan kapcsolódási rendszert az NKP-ban, ahol különböző szabványoknak megfelelően integrálni lehet innovatív tartalmakat.

Ennek köszönhetően valóban megújult és egy virtuális szintet tudott lépni az Oktatási Hivatal tartalomfejlesztése, amelyet a portál új felületén láthatnak a kedves felhasználók.

2024_2kot_image333.jpg