5. szekció:

Dani-Pallósi Ágnes

Megzenésített memoriterek, papírszínház, interaktív
térkép, verselemzés-támogatás. Egyéni tanulói teljesítményt támogató megoldások az irodalom okostankönyvekben, az EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001 projektben

Az EFOP-3.2.2-VEKOP-15-2016-00001, A köznevelés tartalmi szabályozóinak megfelelő tankönyvek, taneszközök fejlesztése és digitális tartalomfejlesztés című projekt 10. mérföldkövének keretében az irodalom tantárgyhoz az 5. és 6., illetve a 9. és 10. évfolyamra íródott, B jelű nyomtatott tankönyvek digitális transzformációja történt meg. Ezek kiadói kódja az OH-D-MIR05TB, OH-D-MIR06TB, OH-D-MIR09TB és OH-D-MIR10TB. Az okostankönyvek a Nemzeti Köznevelési Portál (www.nkp.hu) felületén 2023 decemberétől ingyenesen elérhetők.

Az okostankönyvek felépítése során számos kulcsfontosságú elemre kellett odafigyelni annak érdekében, hogy a tartalom informatív, könnyen érthető és interaktív legyen. Az akkreditált papírtankönyvek tartalmát HTML-transzformációnak vetettük alá, ez adta az okostankönyvek alapját, ezt már külön nem kellett engedélyeztetnünk.

A tartalom szabványos HTML-formátumban való megjelenítése biztosítja a jól strukturáltságot, a könnyű kezelhetőséget, a reszponzivitást: a különböző eszközökön (okostelefonokon, táblagépeken és számítógépeken) való megfelelő megjelenítést. A mérföldkőben az okostankönyvek mindegyike új, esztétikus és könnyen áttekinthető arculatot kapott, amelyben a felhasználói élmény kapta a főszerepet. A vizuális elemek, például a grafikák és fejlécgrafikák (bannerek) segítenek fokozni az olvasói élményt, és segítenek a tartalom megértésében. A minőségi és releváns grafikák megalkotása nagyban növeli az okostankönyvek vonzerejét. A papírtankönyvben megjelenő tananyag feldolgozását az okostankönyvekben számos interaktív feladat segíti. 5. évfolyamra 507, 6. évfolyamra 530, 9. évfolyamra 260, 10. évfolyamra 310 új okosfeladat készült. A változatos feladatmotorokban (pl. kvízek, drag-and-drop típusú feladatok stb.) létrehozott kérdések bevonják a diákot a tanulási folyamatba. A rendelkezésre álló tartalmak, a tankönyvi, illetve munkafüzeti kérdések és feladatok nagy részének digitális transzformációja is megtörtént, ezeket integráltuk az új okostankönyvekbe, és növelik a fent megadott feladatszámot.

2024_2kot_image335.png

2024_2kot_image336.png

2024_2kot_image337.png

Az eleve bőséges tartalmat kínáló okostankönyveket további fejlesztésekkel egészítettük ki és tettük teljessé. A tanulástámogatásban a digitális felületen való tanulás-tanítás mellett az élménypedagógiai módszerek játszottak kulcsszerepet. A következőkben az alsóbb évfolyamoktól a felsőbbek felé haladva mutatom be a projekt keretében létrehozott különleges tartalmakat.

A Digitális papírszínház fantázianevet viselő fejlesztés a felső tagozatos diákokat segíti a tananyag felelevenítésében és kiegészítésében. A célja a felső tagozatba érkező ötödikes diákok korábbi tananyagainak felelevenítése, illetve a hatodikos évfolyam esetében a tudás bővítése. Mesék, népmesék, mondák egyedi feldolgozása történt meg, a minimálisan animált videók inspirációját a régi magyar diafilmek és a japán kamishibai mesélő színháza adta. A sorozat az egyedi animációs technika révén a pálcás bábszínházak dramaturgiáját idézi fel. A hangsúly a szövegen van, nem a mozgáson, az alsó tagozatból a felső tagozatba lépő diákok bevonódását segíti a mesélés-mesehallgatás felidézésével.

A fejlesztésben egyre inkább előtérbe kerültek a kusztomizált webapplikációk, amelyek az egyedi igényekhez alkalmazkodva segítik a diákok fejlődését. Egy ilyen példa János vitéz interaktív mesetérképe. A szöveg feldolgozásának támogatására szolgál, lehetővé teszi a szövegértelmezést a cselekmény vizuális megjelenítésével. A diákok interaktív módszerrel rögzítik a cselekményszálat, ez segít a jobb megértésében és a bevésésben. A tanórai vagy otthoni munka támogatására kifejlesztett mesetérkép lehetőséget ad a diákoknak az önálló feldolgozásra. A szöveg modális ablakban való megjelenítésével a diákok a szöveghez is kapcsolódnak a kattintásokkal. A korosztálynak megfelelő grafika alkalmazása tovább növeli a tanulás hatékonyságát.

Az alsó tagozatból a felső tagozatba lépő diákok egyik nagy feladata a jegyzetelés, vázlatírás elsajátítása. A János vitéz részeinek és a Toldi énekeinek megadott rövid vázlatai nem csupán összefoglalók, hanem olyan eszközök is, amelyek játékos digitális módszerekkel segítik az új, magasabb elvárásoknak való megfelelést, és támogatják a tanulásban való fejlődést. A létrehozott vázlatírási támogatás egyúttal tanulásmódszertani segítséget is nyújt, a diákokat elsajátíthatják a hatékony vázlatkészítés módját, általános tanulási stratégiákat, amelyeket más tantárgyakban is alkalmazhatnak.

Az Irodalom másKépp fantázianevet viselő projekt az általános és a középiskolás tananyagfeldolgozásban is segítséget kínál. Újszerű megközelítés az irodalom tanításában, különös figyelmet fordít a vizuális „story telling” eszközeire.

2024_2kot_image338.png

A korosztály számára a nehezen értelmezhető művek grafikai feldolgozása segít a tartalom könnyebb befogadásában. Az aktualizálás fontos szerepet játszik, a történetmesélés szekvenciális képsorozatokkal és digitális megoldásokkal történik. Az értelmezést helyenként aktualizált szöveg segíti, így a diákok könnyebben azonosíthatják az alkotásokat a saját környezetükben és korukban. A sorozat minden feldolgozott tankönyvben két-két művel foglalkozik, így összesen nyolc adaptáció található meg, például a Lehel kürtje, az Ómagyar Mária-siralom, a Szigeti veszedelem vagy a Faust. A különleges leckék lehetőséget adnak rendhagyó tanórák tartására, a művek alternatív tanórai feldolgozására. A diákok nemcsak a hagyományos irodalomértelmezést sajátíthatják el, hanem interaktív módon közelíthetik meg az irodalmi kánon főbb alkotásait.

Az Életrajzi böngésző címet viselő fejlesztés infografikus megközelítést alkalmaz a szerzők életútjának bemutatására. A vertikálisan elhelyezett idővonal szokatlan nézőpontból közelíti meg a legfontosabb szerzők életrajzait, friss és érdekes perspektívát kínálva a diákoknak. Az infografikák kombinálják a szöveget és vizuális elemeket, elősegítve a tartalom könnyű befogadását és az érdeklődés fenntartását.

2024_2kot_image339.png

A mérföldkőben összesen kilenc infógrafika készült, amelyek között megtalálhatók a legfontosabb, az érettségi vizsgán is kötelező szerzők. Az infógrafikák digitálisan, zoomolva böngészhetők a Nemzeti Köznevelési Portál felületén, ugyanakkor PDF-formátumban, A3-as méretben letölthetők, és kinyomtathatók, így poszterként is használhatók tantermi környezetben. Az Életrajzi böngészők az 5–6. évfolyamon, és a 9–10. évfolyamon is segítik a tanulást.

A Korstílus animációk című sorozat az antikvitástól a felvilágosodásig mutatja be a 9. és 10. évfolyamon tanult korstílusokat. A kollázstechnikával készült animációk megelevenítik a művészettörténet és az irodalom határterületeit, felvázolják az egyes korszakokat, elmélyednek a stílusok részleteiben, bemutatják azok jellegzetes jegyeit és sajátosságait. Az irodalom és a művészettörténet összefonódása különleges perspektívát ad a sorozatnak, segítve a diákokat abban, hogy az irodalom egy-egy korszakát a hozzá kapcsolódó vizuális elemekkel is azonosíthassák. A fejlesztésben összesen hat animáció készült.

A Megzenésített memoriterek sorozat a kötelező és ajánlott memoriterek zenei feldolgozását rejti. A fejlesztés célja a memoriterek könnyebb rögzítésének elősegítése változatos, a korosztályhoz közel álló zenei stílusokban. A több mint 20 megzenésített vers vagy versrészlet memorizálását lyrics, azaz dalszövegvideók erősítik, így az auditív tanulás vizuális eszközökkel is kiegészül. Az énekelt dalok alatt animáltan jelenik meg a vers szövege, a dinamikus tipográfia tovább fokozza a vizuális élményt, hozzájárulva a dalszövegek érthetőségéhez és megjegyzéséhez. A dal, a ritmus, a szöveg összekapcsolódása a memoriterek hatékonyabb elsajátítását szolgálja.

A Hírek anno című sorozat egyes részei a 9. és 10. évfolyam tankönyveiben, a fejezetnyitó leckékben találhatók meg a Nemzeti Köznevelési Portál felületén. A fejlesztés kreatív, humoros megközelítést alkalmaz az oktatásban egy fiktív rádiós hírműsor formájában. A célja egy olyan tanórai segédanyag létrehozása volt, amely a hír műfajában dolgozza fel a nagyobb témakörök legfontosabb eseményeit. Formátuma miatt könnyen befogadható és érthető a korosztály számára, segít az adott kor vagy alkotás megismerésében és megértésében. A Hírek anno nem csupán az irodalomra koncentrál, hanem a történelem és az irodalom határterületét is felfedi. A fiktív hírblokkokon keresztül a diákok olyan információkkal találkoznak, amelyek az adott korra vagy irodalmi alkotásra jellemzőek. Az így kialakuló interdiszciplináris megközelítés segít a tananyag rendszerezésében és feldolgozásában. A két könyvben több, mint 10 fiktív hírblokk hallgatható meg.

A Preparált verselemzés fantázianevű fejlesztés innovatív és interaktív megközelítést kínál a verselemzés tanulásában-tanításában. A kifejezetten a digitális környezetbe ültetett verselemzési technikák egy kattintható verselemző applikációban jelennek meg az NKP felületén. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a diákok konkrét példákon keresztül tanulják meg a verselemzési szempontokat akár tanórai használatban, akár önálló felkészülésben. A diákoknak lehetőségük van saját tempójukban tanulni és gyakorolni. A fejlesztés a kész verselemzéseket nem (azonnal) adja meg, de segítségével a diákok képessé válnak elsajátítására. Az interaktivitás fokozza a tanulás hatékonyságát és élményszerűvé teszi a feldolgozást. A rendhagyó megjelenítésnek köszönhetően az elemzések könnyen érthető és vonzó módon jelennek meg kiemelve a fő, érettségi vizsgán is alkalmazandó szempontokat.

Az okostankönyvekben egyes művek dramatizált részletei hallgathatók meg színművészek tolmácsolásában. Az epikus művekből, drámákból feldolgozott részletek a pedagógus munkáját is segítik, hiszen a megfelelő előadásban támogatják a megértést.

Az okostankönyvek végén érettségire felkészítő interaktív feladatsorok találhatók, amelyek az érettségi vizsga Irodalmi feladatlap részéhez hasonló feladatokat kínálnak digitális formában. Ezek az okosfeladatok a 9. és a 10. évfolyam tananyagát dolgozzák fel, céljuk a típusfeladatok megismertetése, gyakoroltatása.

2024_2kot_image340.png