7. szekció:

Dr. Kaknics-Kiss Barbara

Az új tanárképzés típusai és gyakorlatai az EKKE-n

A pedagógusképzés az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem fő profilja. Intézményünk a pedagógusképzés teljes portfóliójával rendelkezik (csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, gyógypedagógia, tanító, tanárszakok, pedagógus szakvizsga programok, neveléstudományi doktori iskola). Egyetemünkön a tizenhét osztatlan közismereti tanárszak közel nyolcvanféle párosításban választható a közgazdásztanár és a pedagógiatanár szakmai tanári szakok mellett. A közismereti tanári szakjainkat a teljes idejű, 10 féléves képzés mellett rövid ciklusú mesterképzésben is hirdetjük. Az új gyakorlatorientált, teljes idejű tanárképzésben a hallgatók tíz féléven keresztül végeznek iskolai/tanítási gyakorlatokat. Az első három félév pályaismereti és pályaszocializációs gyakorlatait követően általános pedagógiai tevékenységgel foglalkoznak, majd az ötödik félévtől már a szakjuknak megfelelő tevékenységeket végeznek. A rövid ciklusú képzések esetében az adott szaknak megfelelő tevékenységek, gyakorlatok teljesítésére kerül sor.

A pedagógusképzés teljes portfóliója az EKKE-n

Egyetemünkön a pedagógusképzés teljes portfóliója megtalálható. Elsősorban Egerben látjuk el ezeket a képzéseket, de alapképzésben Jászberényben is több, mint száz hallgatónk tanul. Tizenhét osztatlan közismereti tanárszakkal rendelkezünk közel nyolcvanféle párosításban, és még két szakmai tanár szakunk is van, a pedagógiatanár és a közgazdász tanár. A tanári szakjainkat rövid ciklusú mesterképzésben is meghirdettük. Vannak továbbá szakirányú továbbképzéseink, pedagógus szakvizsga programjaink, illetve a Neveléstudományi Doktori Iskola két programjával van jelen az egyetemen.

A tanárképzés az egyetem öt karán folyik. Jelenleg a Bölcsészettudományi és Művészeti, a Gazdaság- és Társadalomtudományi, az Informatikai, a Természettudományi és a Pedagógiai Karon. A Pedagógusképző Központ pedig a pedagógusképzést, a pedagógus-továbbképzést koordináló szervezeti egységként van jelen az egyetemen. A központ számos feladata között szerepel például a szakmódszertanhoz kapcsolódó tevékenységeknek a korábbinál hangsúlyosabb megszervezése. 2016 márciusától a Pedagógusképző Központ fogja össze a szakmódszertanosoknak a szakmai munkáját, működteti a szakmódszertani alkotóműhelyt.

A teljes gyakorlati rendszer kidolgozását a szakmódszertanos kollektíva és a pedagógiai kar képzésben érintett oktatói végezték el a gyakorló iskola delegált szakvezetőinek a bevonásával. A szakmódszertani kurzusok tartalmának szakonkénti összehangolásával kezdtük meg a munkát, ezt pedig követte a szakmódszertani kurzusok és a velük párhuzamosan zajló iskolai és tanítási gyakorlatok tartalmi összehangolása. Minden kurzus esetében elkészült a kurzusleírás, kidolgoztuk a portfólió eljárásrendjét, amely tartalmazza, hogy a hallgatóknak bizonyos félévben milyen típusú és mennyi dokumentumot kell feltölteni a portfólió felületre. Jelenleg dolgozunk rajta és tesztüzemmódban működtetjük az új portfóliós felület, amely alkalmas arra, hogy a félévente sorra kerülő gyakorlatokhoz kapcsolódó dokumentumokat is tárolja. Ez azért fontos, mert az a célunk, hogy a szakmódszertanos kollégák, amikor értékelik a hallgatók portfólióját, akkor egy fejlődési ívet tudjanak értékelni. Ez a típusú portfólió pedig mindezt lehetővé teszi. Értékelési rendszert is kidolgoztunk, amely a teljes gyakorlati repertoárt lefedi. Elkészült a munkatapasztalat-beszámítási eljárásrend. Ez tartalmazza, hogy bizonyos kurzusoknál milyen kedvezmény kapható, és ehhez milyen leigazolható munkatapasztalattal kell rendelkeznie a hallgatónak.

A 10 féléves nappali és levelező tagozat gyakorlati rendszere a 2022/23-as tanév szeptemberétől

A Fókuszban az iskola, a Fókuszban a diák és a Fókuszban a pedagógus kurzusok a Pedagógiai Karhoz tartoznak. A Fókuszban az osztálytól egészen a 10. félévig a Féléves összefüggő egyéni gyakorlatig a Pedagógusképző Központhoz tartozó kurzusok. A Fókuszban az osztály és a Fókuszban a tanítás esetében a partnerintézményekben heti rendszerességgel jelennek meg a hallgatók, a nappali képzéseben csoportos, a levelező képzésben pedig egyéni gyakorlat formájában. A hallgatók a Fókuszban a szaktárgy I. és a Fókuszban a szaktárgy II. kurzus esetében is szintén heti két órában jelennek meg az adott intézményben, a Fókuszban a szaktárgy I. kurzus során bevonódnak a tanítás folyamatába, a Fókuszban a szaktárgy II. során pedig már mikrotanításokat is végeznek. A Tanítási gyakorlat I-II. alatt pedig már tanítanak a gyakorlóiskolában. Amennyiben a gyakorlóiskola kapacitása ezt nem tudja biztosítani, akkor pedig a partnerintézményben. Végül pedig a Féléves összefüggő egyéni gyakorlatokat teljesítik a 10. félévben.

A rövidciklusú képzések gyakorlatai

A rövid ciklusú képzéseink fent bemutatott 10 féléves képzések alapján kerültek kidolgozásra. Alapképzést követően, ha valaki kétszakos tanárképzésben szeretne részt venni, akkor 200 kreditet kell teljesítenie, 110 tanári szakmai, 90 tanári felkészítés kreditet. A tanári felkészítéshez tartoznak a gyakorlatok: a Fókuszban az iskola és a Fókuszban a szaktárgy I-II., a Tanítási gyakorlat I. és II., illetve a Féléves összefüggő egyéni gyakorlat.

Amennyiben a hallgató tanítói végzettség birtokában szeretne belépni a tanárképzésbe, akkor tanári szakképzettség megszerzésében négy félévet kell teljesítenie, összesen 120 kreditet, 90 kredit tanári szakmai modult és tanári felkészítés 30 kreditet. A Tanítási gyakorlat I-II.-t a harmadik-negyedik félévben, illetve a negyedik félévben egy Összefüggő négyhetes egyéni gyakorlat teljesítendő.

A diszciplináris alap vagy mesterfokozat birtokában azonos szakterületen egyszakos tanár esetében két félév alatt négy szakmai kreditet kell meghallgatniuk, illetve a tanári felkészítés 56 kreditét. Három gyakorlatot kell teljesíteniük a harmadik és negyedik félévben. Az Összefüggő egyéni tanítási gyakorlat mellett, ami itt már hathetes: a Tanítási gyakorlat I. és II.-t (hospitálás, tanítás). A Tanítási gyakorlat I. során többségben hospitálnak, kevesebbet tanítanak, a tanítási gyakorlat II. során pedig a tanításé inkább a főszerep. Ezt azért kellett bevezetnünk, mert ide olyan hallgatók jelentkeznek, akiknek nincsen pedagógus előképzettségük, nem kezdhetnek rögtön tanítással, szükséges a hospitálás is.

A tanári szakképzettségnek részben megfelelő alapképzést követően három félév alatt 90 kreditet kell teljesíteniük a hallgatóknak. Gyakorlataik: Tanítási gyakorlat I-II. (hospitálás tanítás) és az Összefüggő egyéni hathetes gyakorlat.

Amennyiben valaki pedagógus végzettséggel vagy tanári végzettséggel újabb tanári diplomát szeretne megszerezni, három félévet kell tanulnia. A szakmai tanári kredit 80, a tanári felkészítés 10 kredit. A képzésben a Tanítási gyakorlatot I-II. (hospitálás, tanítás) szükséges teljesíteni, összefüggő gyakorlat nincs.

Az általános iskolai tanári szakképzettség birtokában azonos szakterületen tanárképzés (ének-zene, vizuális kultúra, vagy testnevelő tanár) esetében két félévet, gyakorlatok közül egy Tanítási gyakorlatot középiskolai szinten kell teljesíteniük.

Tanári szakképzettség birtokában, amennyiben valaki egy újabb tanári szakképzettséget szeretne megszerezni, négy félév alatt 120 kreditet kell teljesítenie.

Tanári végzettséggel szaktanári végzettség megszerzése esetén 60 kreditet kell teljesíteni két félév alatt, amelyből a tanári felkészítés 12 kreditje tartalmazza a Tanítási gyakorlatot.

Két diszciplináris mesterfokozatra épülő szakmai tanárképzés van az egyetemen: a közgazdásztanár és a pedagógiatanár. A hallgatóknak két félév alatt kell teljesíteni hatvan kreditet, melynek része a Tanítási gyakorlat I-II., illetve a négy hetes Összefüggő egyéni tanítási gyakorlat.

Közgazdásztanár képzésre többféle bemenettel tudnak jelentkezni a hallgatók. Például, ha közgazdász alapképzés végzettsége van a jelentkezőnek, akkor három félév alatt 90 kreditet kell teljesítenie. A Tanítási gyakorlat (hospitálás, tanítás) I–II.-t és az Összefüggő hathetes gyakorlatot, ami a tanári felkészítés 60 kreditjéből tevődik ki. Amennyiben szakoktatói végzettség birtokában jelentkezik valaki közgazdásztanárnak, akkor a négy félév alatt teljesítheti a képzést, amelynek része a Tanítási gyakorlat és az Összefüggő négyhetes egyéni gyakorlat. Szakképző intézményi munkatapasztalattal és Gazdaságismeret tanárszak végzettség birtokában két félév a képzési idő. Mindkét esetben a második félévben kell teljesíteni a Tanítási gyakorlatot. Egy kicsit különbözik a szakmai, illetve a tanári felkészítési kreditnek a megoszlása, de összesen 60-60 kredit teljesítendő kötelezően mindkét esetben. Közgazdásztanár pedagógusvégzettség birtokában, egy újabb tanári szakképzettség megszerzése estén négy félév alatt 120 kreditet kell teljesíteni. A tanári szakmai kredit 100 kredit, a tanári felkészítés 20 kredit, melynek része a Tanítási gyakorlat I-II.

A Természettudomány-környezettan szakos tanár (Z szak) esetében is többféle előképzettséggel tudnak belépni a hallgatóink a képzésbe. Alapképzést követően 120 kreditet kell teljesíteniük négy félév alatt. Diszciplináris mesterképzést követően négy félév vagy két félév a képzési idő. Tanári szakképzettséget követően, amennyiben valakinek természetismeret-környezettan tanári szakja van, akkor két féléves a képzés, de ha fizika, kémia, biológia vagy földrajz tanári szakkal rendelkezik, akkor négy félévessé válik a képzés. Más tanári, tanítói vagy gyógypedagógiai szakképzettség birtokában 180 kreditet kell teljesíteni hat félév alatt, amennyiben valaki természettudomány-környezettan szakos tanár szeretne lenni.

2024_2kot_image469.png