7. szekció: 

Dr. habil. Révész László

Az új tanárképzés a gyakorlatban

Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit én is, előadói minőségben is. Nagyjából 250 évre tekint vissza egyetemünk története, és két fogalom szokott alapvetően eszünkbe jutni, amikor pedagógusképzésről, tanárképzésről van szó, tradíció és innováció, amiatt is, hiszen már nagyon régóta, évtizedek óta mindig törekedett az egyetem, illetve a jogelőd intézményei arra, hogy minél magasabb színvonalú oktatást tudjon biztosítani azoknak, akik részt vesznek a képzéseinkben.

Stratégiai terület egyetemünkön a pedagógusképzés, nemcsak a tanárképzés, hanem széles körben a pedagógusképzés. Azt gondoljuk, abban bízunk, hogy magas szinten teljesítjük mindazokat a követelményeket, amit akár a jelenben, akár a jövőben teljesíteni kell egy egyetemi képzés során. Szó volt ma már róla, pedagógusképzési modellt alkottunk egyetemünkön, ennek volt egy pilot szakasza, amivel kipróbáltuk, hogy hogyan miként tudna működni a gyakorlatban a koncepció. A tapasztalatok rendkívül kedvezőek voltak, illetve azt látjuk, hogy most már a jogszabály is lehetőséget ad. Egy picit másként szeretnék fogalmazni, előírja ezt a gyakorlatorientált és gyakorlat fókuszú képzést. Nekünk az a pilot időszak rendkívül jó volt, egyrészt a tapasztalatszerzésre, másrészt pedig arra, hogy nagyon könnyen tudtunk reagálni arra a jogszabályi változásra, ami 2022-től jelentősen megváltoztatta a tanárképzést, illetve a ’23-ban megjelenő változásokra is.

Elmélet, gyakorlat, diszciplína, módszertan mindig örök barátságban vannak, és egyik birkózik a másikon, mi nem nagyon szoktunk különbséget tenni, hogy melyik a fontosabb, egyik nélkül nem működik a másik. Ez volt az egyik fontos dolog, a másik pedig az, hogy ne csak tanórai, egyetemi kurzusok keretében szimulált helyzetekben, hanem valóságos helyzetekben és valóságos helyzetekkel is találkozzanak a hallgatóink. Fontos cél volt egyébként a munkaerőpiaci elvárás és kihívások, csak egy gondolat erejéig vetítem föl ezt az ábrát, hiszen ezt a gazdasági világfórum fogalmazza meg időszakról időszakra, hogy melyek a legfontosabb kompetenciák a munkaerőpiac szempontjából.

2024_2kot_image471.png

A tegnapi plenáris előadásokon is elhangzott, illetve nagy valószínűséggel a holnapi, a mesterséges intelligenciával foglalkozó plenáris előadás és kerekasztal-beszélgetés is orientál egy picit minket abban a tekintetben, hogy mik azok a fontos tanári kompetenciák – a meglévő pedagógusi kompetenciák mellett –, amelyeket talán célszerű fejleszteni, azzal együtt, hogy talán biztosan mondhatjuk, hogy nagyon nehéz a jövőbe látni, hogy mire is lesz szükség. Nem véletlenül van nagyjából ez a három-négy éves időszak, amit megtervezett a Gazdasági Világfórum, de látjuk ott a mesterséges intelligenciát, a big data-t, vagy az IKT eszközöet. A technológiai műveltséget talán nem fogjuk tudni kihagyni alapvetően a képzésből, illetve a képzés fókuszából.

2024_2kot_image472.png

Ha ismerős a fenti táblázat, illetve déja vu érzésük van, akkor a hiba nem az Önök készülékében van, Barbara is ezt vetítette ki a tanárképzésünkkel kapcsolatban. A Pedagógiai Kar Neveléstudományi Intézetével és a Pszichológiai Intézetével szorosan együttműködve valósítjuk meg a pályaszocializációs gyakorlatokat. Ők a profik ebben, ezért is működünk együtt ezen intézetekkel, ők adják a szakmai tartalmat, mi pedig a koordinációt, adminisztrációt. A Pedagógusképző Központnak a további gyakorlatok megvalósításában van szerepe és feladata.

Fókuszáltunk arra az új tanárképzés kialakítása során, hogy mind a középiskolai, mind az általános iskolai környezetben megfelelő tapasztalatot szerezzenek a hallgatóink, illetve az első időszakban nem gondoltuk kritériumkövetelménynek azt, hogy feltétlenül szakos tanárhoz kell menni gyakorlatra, hiszen az, hogy egy iskola, mint szervezet hogyan működik, milyen feladatai vannak egy pedagógusnak, egy szaktanárnak, egy osztályfőnöknek, az nem feltétlen csak szaktárgyi keretek között ismerhető meg. Az első kurzus, ami hozzánk tartozik minden tekintetben, a Fókuszban az osztály, a kurzus a negyedik félévben jelenik meg.

Mi az optimálisan választható két kreditet határoztuk meg minden egyes gyakorlatnál, hiszen a jogszabályi kredit lehetőségekbe így fér bele az, hogy 10 féléven keresztül tudunk gyakorlatokat tartani. Mi ezt a modellt gondoltuk jónak és valljuk, vannak olyan egyetemek, ahol esetleg kevesebb félévben nagyobb kreditszámmal valósítják meg a gyakorlatokat, ez viszont azt fogja magával hozni, hogy akkor nem fog kijutni minden félévben a hallgató az iskolába, mi pedig azt gondoljuk, hogy menjen ki.

Nagyon érdekes tapasztalat, erről majd a Pedagógiai Kar kollégái fognak beszélni, hogy amikor hirtelen az asztal másik oldalára kerül a hallgató, amikor már pedagógusként, tanárként jelenik meg az iskolában, ez egy sajátos helyzet, ebben a kurzusban, az osztályfőnöki munkával, az osztályközösség szervezésével ismerkednek meg alapvetően a hallgatóink. Túl sok tartalmi különbséget nem tettünk a nappali és a levelező tagozatosok kurzusaiban. Bizonyos kedvezmények vannak a levelezősök esetében, hogy például, ha van lehetősége saját intézményben teljesítheti ezeket a gyakorlatokat, de ugyanúgy szervezett keretek között, ellenőrzött keretek között.

A következő terület a Fókuszban a tanítás, itt már az általános pedagógusi mesterség mellett megjelennek a tanítással kapcsolatos fókuszpontok, félévente hat órát látogatnak a hallgatók, amelyet a szakvezetővel feldolgoznak, értő-elemző módon átbeszélik. Ennek van egy 3–5 fős csoportban megvalósuló változata és egyéni óralátogatás is.

Nagyon fontosnak gondoltuk, hogy fejlődési portfóliót készítsenek a hallgatók az első féléves gyakorlatoktól kezdődően az utolsó, 10. félévig. Minden egyes kurzusnak van olyan tartalma, amit fel kell tölteni a portfólió felületre, és majd ezt fogják értékelni a szakmódszertanos kollégák a záróvizsga előtt. Ismerve, tudva azt természetesen, hogy ez egy fejlődési portfólió, ahogy említettem.

A hatodik félévben az 1 + 1 kredit jelenti azt, hogy szétválik a gyakorlat a két szak területére, arra a két szakra, amit a hallgató tanárszakként választott.

Középiskolai szinten kezdik a hallgatók a tanítási gyakorlatot. Sokat gondolkoztunk, hogy hol kezdjék a gyakorlatot, általános vagy középiskolai szinten, de leszámítva a tartalmat, a tananyagot, a módszertan, illetve a tanárnak a mindennapos tevékenysége és működése nem indokolja azt, hogy jelentősen szétválasszuk vagy különbséget tegyünk. Emiatt a középiskolában fogunk kezdeni moduláris szervezéssel, szakonként. Már az adott szakhoz kapcsolódóan vannak a hospitálási naplók. A tartalma magának a kurzusnak itt már azért egy picit jobban elmélyül a diszciplináris területen, és a hallgató nemcsak általánosságban foglalkozik ezzel.

Következő terület a szaktárgy II., itt általános iskolai környezetben, általános iskolában végzi a hallgató a gyakorlatát. Bejönnek új elemként a mikrotanítások – hospitálás mellett, természetesen – itt egy picit már ízlelgeti, próbálgatja magát, órarészeket kell tartani. Nem gondoltuk azt, hogy rögtön be kell őket lökni az óceánba, és valahogy jöjjenek ki.

Természetesen itt is szakvezetők, mentorok, szakmódszertanosok segítségével végzik a gyakorlatot a hallgatók. Tanórai értékelés, differenciálás, illetve a tanári tevékenységhez kapcsolódó munkáknak a mélyebb megismerése az, ami ennek a kurzusnak a tartalma. Következő terület a tanítási gyakorlat, megint általános iskolai szinten maradva itt már heti két óra csoportos gyakorlat jelenik meg nappali tagozatonként, és a hallgatóknak önállóan kell tudniuk 5–7 órát tartani. Ezt természetesen szakonként kell megtenniük, mind a két szak ugyanolyan fontos a hallgató felkészítése tekintetében.

Erre épül a Tanítási gyakorlat II., azzal a kiegészítéssel és ezért ugrottam vissza egy gondolat erejéig, merthogy a jogszabály nem írja elő, hogy általános vagy középiskolai szinten kell teljesíteni a záró tanítását a hallgatónak. Viszont, ahogy elhangzott, jogosítványa lesz mind a két területre. Ha nagyon felkészült a hallgató és általános iskolai szinten szeretné a záró tanítását megtenni, ami egyébként nálunk kötelező minden egyes hallgatónak és bizottság előtt zajlik, akkor azt megteheti általános iskolai szinten, abban az esetben, ha a szakvezetője ehhez hozzájárult. Ettől függetlenül a Tanítási gyakorlat II.-t természetesen meg kell csinálnia, hiszen az már középiskolai szinten fog zajlani, és attól, hogy záró tanított, ezt a kurzust, ezt a fél évet nem lehet természetesen kihagyni, lényegében ugyanazt csinálja, csak középiskolai területen.

Ezt követi az összefüggő tanítási gyakorlat, ami választható alapvetően abban a tekintetben, hogy milyen szinten szeretné teljesíteni a hallgató, most építjük ki ezt a kiterjedt iskolahálózatot. Itt már lényegében tanárként fog működni a tanárjelölt hallgatók.

2024_2kot_image473.jpg

Milyen lehetőségeink vannak a továbbfejlődésben, illetve a folyamatos megújulásban? Azt gondolom, hogy egy nagyon jó közösség alakult ki a tanárképzés, a pedagógusképzés tekintetében a karok és a PKK között. Nagyon jó az az együttműködés, ami alapvetően szakmaiságra épül, de mindig ott van az innovációs szemlélet is.

Nagyon jó, hogy van gyakorlóiskolánk, hiszen nagyon nagy terhet és nagyon nagy mennyiségű gyakorlatot tudnak elvinni azzal együtt, hogy most jelentősen növekszik a hallgatói létszámunk – szerencsére, erre nagyon büszkék vagyunk. A pedagógusképzésben résztvevő hallgatóink száma 40%-kal növekedett.

Rendkívül jó, hogy a fenntartónk – Magyarország második legnagyobb fenntartója – nagyon sok iskolával rendelkezik, ezáltal orientálni tudjuk a hallgatókat a gyakorlóhelyekre.

Természetesen – mivel itt az egyetemünkön került kialakításra, kidolgozásra a Komplex Alapprogram – fontosnak tartjuk, hogy ilyen iskolákba is menjenek a hallgatók, ezért a KAP-os és a KAPOCS iskolákra is számítunk, számíthatunk.

Egy utolsó gondolat. Van egy EKKErnel rendszerünk, ami próbálja azt az informatikai hátteret biztosítani, ami akár a portfólióhoz kapcsolódik, akár a gyakorlatszervezéshez, akár egyéb adminisztrációhoz. Ennek nem minden modulja van kidolgozva, de sok mindenre tudunk már építeni, és a közeli, nagyon közeli terv nagyjából egy évet foglal magába, szeretnénk ezt úgy kiteljesíteni, hogy minden egyes területét ezzel az informatikai rendszerrel tudjuk megvalósítani!

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket!

2024_2kot_image474.jpg