7. szekció: 

Hollóné Bódi Katalin

Az iskolahálózat szerepe a hallgatók felkészítésében

Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit! A Pedagógusképző Központnak van egy jelentős része, a Komplex Alapprogram. Ezt a lábat vezetem én évek óta, ami most majd összekapcsolódik a pedagógus-továbbképzéssel és a pedagógusképzéssel. Most a gyakorlati képzésről és a helyszínekről szeretnék beszélni.

A gyakorlatok szervezésénél az első három félévben mi valójában csak a gyakorlati helyszín szervezésében segítünk, a hallgatók képzése a Pedagógiai Karhoz tartozik. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a hallgató, aki belép az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kapuján, legelőször a gyakorlóiskolában ismerkedjen meg a tanítással, a gyerekekkel, az iskola életével, és nagyon fontos, hogy ugyanitt, a gyakorlóiskolában is fejezze be ezt a tevékenységét. Megpróbáljuk minden körülmények között úgy szervezni, hogy a gyakorló hallgató a zárótanítását, záróvizsgáját a gyakorlóiskolában tudja tartani. Bízunk benne, hogy a hallgatói létszámok alapján majd a partnerintézményekben is muszáj lesz ilyet tartani, vagy olyan szakoknál, ahol nagyon magas a létszám, és a gyakorlóiskola már nem tud mindenkit fogadni. A mostani képzési rendszerben a Fókuszban az iskola kurzus esetében a hallgatók a gyakorlóiskolába kerülnek, csak második félévtől kerülnek partneriskolákhoz.

Mielőtt az intézményekről és a partneriskolákról beszélnék, van egy-két olyan fogalom, amit ma már használtunk, de meg kell magyaráznom. Az első a gyakorlóiskola. Ez az egyetemnek a gyakorlóiskolája, ennek történetét, fejlődését hallották már az előző előadóktól. Most két épületben működik a gyakorlóiskolánk. A következő fogalom a partnerintézmények, akikkel már szerződést kötöttünk, és majd pár percen belül be is mutatom ezeket. A külső gyakorlóhelyek pedig azok a helyek, ahová már most szakos tanítással járnak ki a kollégák, ha a gyakorlóiskola nem tudja őket fogadni. Nagyon fontos fogalmak a továbbiak is: nem szakos mentor, szakos mentor, szakvezető. A nem szakos mentorra az új gyakorlati képzés keretén belül az első öt félévben van szükség, amikor a hallgatók nem a szakjuknak megfelelően végzik a gyakorlatot, hanem az iskolaélettel ismerkednek és az iskolában folyó munkával. Szakos mentor már abban az esetben szükséges, amikor pl. egy matematika-fizika szakos hallgató a matematikát vagy fizikát tanító kollégához jár gyakorlatra. A szakvezető kifejezést pedig a gyakorlóiskolában használjuk.

Nagyon fontos, hogy hogyan jutunk el oda, hogy partnerintézmény. Ez valójában törvényi előírás volt, ezt is hallották már az előttem szólóknál, hogy előírja a törvény azt, hogy a hallgatók a gyakorlóiskolán kívül partnerintézményekben is részt vegyenek. Mi a partnerintézményeket úgy kerestük, hogy közös megegyezés alapján az intézmények fenntartóival vettük fel a kapcsolatot, hogy hajlandóak-e a hallgatók fogadására az elkövetkezendő félévekben. Utána az intézmény vezetőjével és a fenntartójával való közös megegyezés alapján készült egy együttműködési megállapodás – hosszú távra. Az intézményvezető tett javaslatot arra, hogy kiket ajánl mentoroknak, majd a mentorok képzéseken vettek részt.

A mentorképzések azért nagyon-nagyon fontosak, mert a kollégáknak meg kellett ismerkedni azokkal a feladatokkal, amiket a hallgatókkal majd nekik el kell látniuk. A hallgatói mentorálásához különböző típusú, 30 órás továbbképzéseket dolgozott ki a Pedagógusképző Központ. Ezek közül a legelső a Pályaismereti és a pályaszocializációs gyakorlatok mentorálása. Ezt a Pedagógiai Kar kollégái dolgozták ki, ők tartották a felkészítést a külső mentoroknak, de természetesen a gyakorlóiskolás kollégákat is megismertették ezekkel a feladatokkal, mert valójában most egy teljesen más mentorálásra volt szükség a gyakorlóiskolában és a külső intézményben is. Nemcsak tízféléves nappalis hallgatóink, hanem rövidciklusú hallgatóink is voltak.

A szaktárgyi tanítási gyakorlatok mentorálásának képzését is megtartottuk már egy ciklusban. Ezt a gyakorlóiskola tanárainak tartottuk meg, hogy mennyiben más feladatot kell majd ellátniuk az új hallgatókkal. A következő félévben A tanári tevékenység és az osztályközösségi munka mentorálása képzés megtartása következik, mert az új képzési rendszerbe becsatlakozott hallgatók most harmadik félévesek, és a negyedik féléves gyakorlat már ehhez az új képzéshez tartozik, ez már maximálisan a Pedagógusképző Központ feladata, magának a gyakorlatnak a szervezése és a mentorok felkészítése is.

Természetesen a hallgatók folyamatosan változnak, tehát most már párhuzamosan lesz majd a partnerintézményekben is több hallgató, aki akár elsőéves, akár másodéves. Én csak nagyon röviden szeretném fölvillantani:

  • A fő partnerintézményünk a gyakorlóiskola, két épülete van, a Barkóczy-úti és a Bartók-téri épület. Az egyik épületben csak általános iskolai oktatás folyik, és a másikban gimnáziumi oktatás is van.
  • A következő partnerintézményünk – egyházi fenntartásúak vagyunk, tehát egyházi intézményekkel próbáltunk első körben kapcsolatot kiépíteni – a Szent Imre Katolikus Általános Iskola. Ha figyelték a sajtót, a hét elején ünnepelte a 30 éves fennállását egy nagyon szép ünnepséggel. Több épülete van, a Kossuth-úti, a Deák-úti és van egy óvodája is, ami a későbbiekben majd nekünk nagyon-nagyon hasznos lesz.
  • A következő partnerintézményünk a közgazdasági, nagyon fontos, hogy az előző intézményben általános iskolai oktatás volt, itt a közgazdaságiban középiskolai oktatás folyik, így a hallgatóink általános és középiskolai oktatással egyaránt megismerkednek a partnerintézményeken belül is.
  • A Gárdonyi Géza Gimnázium. Itt kisgimnázium van, tehát úgy is mondhatnám, hogy a közoktatás minden palettáját felfedezhetjük a partnerintézményeink körében is.

Mi a kapcsolat a partneriskolai hálózat és a Komplex Alapprogram között? Nagyon fontos, hogy a Komplex Alapprogramnak már a fenntartási időszakát éljük, de bízom benne, hogy az itt ülők nagy része azért hallott róla. A Komplex Alapprogram célját csak felvillantanám, mert évek óta működik, most már fenntartási időszakban vagyunk, de a fenntartási időszakban próbáljuk ugyanúgy továbbvinni az elveit, alapjait és szaporítani azokat az intézményeket, akikkel együtt tudunk dolgozni. Nagyon fontos, hogy a Komplex Alapprogram intézményi bevezetéséhez képzéseket kellett a kollégáknak elvégezni, és ezekhez a képzésekhez volt két alapképzés, a koncepció megismerése, a DFHT módszer megismerése, és nagyon fontos, hogy öt alprogram van, amiből kettőt lehetett a kollégáknak választani. Mivel sok idő eltelt már – 2018 óta folynak a képzések – úgy állunk, hogy nemcsak a már diplomával rendelkező pedagógusok ismerkedhetnek meg a Komplex Alapprogrammal, hanem a most tanuló hallgatók is. Valójában nekik kötelező tantárgynak számít a KAK-koncepciónak a megismerése, a DFHT-s módszer megismerése és két szabadon választható tantárgy. Ahogy telnek az évek, úgy tapasztaljuk, hogy egyre több hallgató veszi fel ezeket a tárgyakat a kötelező tárgyakon kívül is, mert nagyon sok álláshirdetést láttam már, hogy a Komplex Alapprogram egy kis pluszt jelent az alkalmazásban, mert rengeteg új módszert lehet ezzel alkalmazni.

Van egy felületünk, ha csak itt rákeresnek, hogy komplex alapprogram.hu, akkor a legfontosabb dolgokról, hírekről összefoglalva találnak információkat (például: mit jelent a Komplex Alapprogram). Aki pedig majd úgy dönt, hogy esetleg a képzést is elvégzi, lehet találni egy olyat a honlapon, hogy bejelentkezés, akkor egy kicsivel több dolgot meg tud nézni, és aki képzéseket is elvégez, az nagyon-nagyon sok oktatási segítséget is kap, úgymond tudástárral is találkozhat.

Az új gyakorlati képzésnél azt szeretnénk, hogyha a hallgatók a KAP-os iskolák életével is megismerkednének, ez menet közben is – az ötödik félévben, és a tizedik félévnél, az összefüggő gyakorlatnál – feltétel, hogy KAP-os iskolákkal felvegyék a kapcsolatot, és ott tanuljanak, tanítsanak, ismerjék meg ezeket az úgymond mindennapi feladatokat, ami az iskolában van. Nagyon fontos dolog az, hogy mit jelent az, hogy Komplex Alapprogramos intézmény. Aki a Komplex Alapprogram képzéseit elvégezte, és úgy döntöttek, hogy alkalmazzák, de nem lépnek tovább.

Vannak olyan intézmények, akikkel létrehoztunk egy hálózatot, a KAPOCS iskolahálózatot, akik úgy döntöttek, hogy ők oly mértékben alkalmazzák, hogy egy hálózathoz is szeretnének csatlakozni. E hálózat a tagjainak folyamatosan szervezünk szakmai napokat is. Ezek a szakmai napok azt jelentik, hogy egymás intézményét meglátogatjuk. A fenntartási időszakban és a Covid-járvány alatt egy kicsikét kevesebb ilyen szakmai napot tudtunk szervezni, de az elmúlt félévben, vagy az elmúlt tanévben hat intézményben tartottunk, most ebben a félévben már három intézményhez látogatunk majd el, ahol olyan szakmai nap van, hogy az az intézmény, ahová ellátogatunk, bemutató foglalkozásokat tart, elmondják, hogy náluk hogyan alkalmazzák a Komplex Alapprogramot, és közelben lévő intézmények jönnek egy rövid szakmai beszámolót tartani. Ilyen KAPOCS-intézményünk már 110 van, és ezen intézmények közül, akik még valamiben kiválóbbak, vagy ők úgy gondolják, hogy még többet tudnának mutatni. Ez lehet hátránykompenzáció, lehet tehetséggondozás, vagy az iskola profiljába vágóan bármilyen dolog, lehet pályázni Élménysulira, Kétszeres és Örökös Élménysulira. Ez most ebben az évben már azt jelenti, hogy Örökös Élménysuli 31 intézmény van, akik a lehető legjobban, legtöbbet tesznek azért, hogy a Komplex Alapprogram elveit meg tudják tartani.

Azért is szeretnénk, hogy a hallgatóink a gyakorlóiskolán kívül megismerkedjenek vidéki Komplex Alapprogramos iskolákkal, mert aki a szakmai napokat látogatja, ahány intézmény, annyiféle módszer, annyiféle bevezetés, tehát olyan sokféleképpen lehet színesen alkalmazni a Komplex Alapprogramot az iskola életében, hogy nagyon fontos, hogy a hallgatóink minél tájékozottabbak legyenek. Nagyon fontos, hogy az utolsó, a 10. félévnél, amikor összefüggő gyakorlatra mennek a hallgatók, akkor milyen intézményből válogathatnak. Természetesen nem mondhatjuk, hogy csak KAP-os iskolába menjenek el.

Volt egy nagyon régóta, évtizedek óta használt intézményi lista, ezt a listát gyúrtuk össze azokkal az intézményekkel, akik a KAP-ot alkalmazzák, és ettől a félévtől már a hallgatóink ezt a partnerintézményi listát letölthetik és válogathatnak. Természetesen olyat, ami lakhelyükhöz közel van, vagy amelyik felkeltette az érdeklődésüket, hogy a gyakorlatot ott fejezzék be. Valójában a Komplex Alapprogram és a gyakorlati rendszer itt ért össze, hogy menet közben Eger környéki vagy Egerben lévő iskolák és a külső gyakorlatnál lévő iskoláknál KAP-os és más oktatási módszerrel dolgozó iskoláknál is tudnak gyakorlatot elvégezni a hallgatók.

Köszönöm a figyelmet.

2024_2kot_image476.png