Könczöl Tamás – Vitéz Gyöngyvér

Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése

kc0

„...Hogy a tudás mindenki számára elérhető legyen!”

Az Interaktív, elektronikus tananyagok fejlesztése című alprojekt keretében népszerű, aktuális témákat, tartalmakat feldolgozó digitális tananyagok és ingyenesen elérhető hazai és nemzetközi digitális taneszközök ismertetői készültek el, amelyek online és offline is lejátszhatók.

Az Eötvös József Program jógyakorlat-ismertető gyűjteménnyel és saját fejlesztésű digitális tananyagokkal, taneszközökkel kívánja segíteni, támogatni a projektbe közvetlenül bevont 139 köznevelési intézményt, illetve további intézmények pedagógusainak és tanulóinak munkáját is.

kc1

Az Interaktív, elektronikus tananyagok című oldalon található eTanulás alapú ismeretközlő és attitűdformáló tartalmak és feladatsorok célja az, hogy hasznos ismeretekkel, élmény alapú feladatokkal színesítsék az egyéni és osztálytermi tanulást.

A gyűjteményben összesen öt hazai digitális taneszköz, jógyakorlat, bibliográfia és két külföldi digitális taneszköz, jógyakorlat, módszertani, tartalmi és technológiai szempontból elkészített elemzése érhető el a következő témákban és tartalommal:

 

Cím

Leírás

Link

1

Careers New Zealand

Életvitel és gyakorlat műveltségi terület

http://www.careers.govt.nz

2

CsibÉSZtúra

7 tantárgy 13 témaköre

http://csibesztura.hu

3

Geomatech

5 tantárgy 486 tananyag

http://www.geomatech.hu/

4

Napo

5 tantárgy 18 tananyag

http://www.napofilm.net

5

Okos Doboz

6 tantárgy 170 témaköre

http://www.okosdoboz.hu

6

Videotanár és Tanulizátor

12 tantárgy 126 témaköre

http://tanulizator.hu http://videotanar.hu

7

Zanza.tv

8 tantárgy 73 témaköre

http://zanza.tv

A gyűjtemények a főmenüből érhetők el és a bal oldalon található tartalomjegyzékkel navigálhatók.

Emellett az oldalon három saját fejlesztésű digitális taneszköz is megtalálható a következő témákban:

 

Cím

Leírás

1

„Kincsem a szókincsem”

Szókincs-, beszéd- és szövegértés-fejlesztő feladatgyűjtemény 9-11 éves gyermekek számára

2

„Tied a pálya!”

Pályaorientáció és a munka világa témájú tananyag 14-16 éves fiatalok számára

3

„Családi kisokos”

szociális kompetencia-fejlesztő tananyag 14-16 éves fiatalok számára

Az oldalon elérhető tartalmakat, interaktív feladatokat a tanulók önállóan, párban, vagy kiscsoportban dolgozhatják fel, oldhatják meg.

A visszajelzés alapján a tanulók egyértelműen el tudják dönteni saját eredményességüket, így az önellenőrzés, önértékelés azonnali visszacsatolással valósulhat meg.

Az eredmények PDF formátumban nyomtathatók, elmenthetők, és a felhasználó által megadott e-mail címre tovább is küldhetők.

Minden tananyag Tanári és Tanulói verziót is tartalmaz.

Tanári verzió a tananyagok mellett tartalmazza a pedagógiai, módszertani leírásokat is, görgethető tartalomjegyzékkel ellátott módon. Ez a verzió konkrét pedagógiai, szakmai leírásokkal, tanácsokkal támogatja a pedagógusokat abban, hogy az oldalon lévő ismereteket, gyakorlatokat hogyan építsék be a mindennapi gyakorlatba, a tanórai vagy a tanórán kívüli foglalkozásokba.

Tanulói verzió a tananyagot, az interaktív feladatsorokat, valamint a zárótesztet tartalmazza, képernyőképre optimalizált formában, lapozható tartalomjegyzékkel ellátott módon. A feladatok elvégzése után egyéni ellenőrzésre is van mód, így a tanuló azonnal látja, mi a helyes és mi a helytelen megoldás.

Fontos szempont volt a fejlesztésnél, hogy az Interaktív, elektronikus tananyagok oldal online/offline módon (számítógépre másolva, CD-ről vagy pendrive-ról is működik!) is használható legyen annak érdekében, hogy a projektbe közvetlenül bevonásra került 138 köznevelési intézmény minél szélesebb körben el tudja érni ezeket a tartalmakat. Ezen intézmények olyan területeken működnek, ahol nagy arányban vannak jelen a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű csoportok, illetve ahol a tanulók az Országos Kompetencia-méréseken alacsony teljesítményt mutatnak.

A tananyagok a következő módon érhetők el:

kc2

Bízunk abban, hogy a hasznos ismeretekkel, érdekes, sokszor humoros illusztrációkkal, feladatokkal a tanulói motivációban is mérhető eredmény érhető el!